DAMIR KRAJAČ/Cropix
HNL EUFORIJA

Nokautirali su divove, ostvarili drugi najbolji start u prvoligaškoj povijesti, a sad vrebaju Europu

Trijumf nad Dinamom u subotnjem nadmetanju samo je potvrdio obećavajuće dane za Goricu
Piše: Toni RoićObjavljeno: 25. listopad 2023. 06:53

Dok se nogometna javnost i navijači uglavnom zabavljaju posrtajima i krizama Dinama i Hajduka, u velikogoričkom klubu poslije prvog rušenja Dinama u povijesti traje jesenska idila, koja se ne pamti od vremena iz 2020. godine kad je Gorica imala najbolji prvoligaški start ikada.

Ako vodeći klubovi igraju “tko manje” (to je i poznata dalmatinska kartaška igra zvana “kifameno”), čemu su i oni pridonijeli svladavši i Dinamo i Hajduk na svom stadionu identičnim preokretom od 0:1 do 2:1, Turopoljci broje na više i s 19 bodova drže četvrto mjesto na prvenstvenoj tablici.

Da nije bilo previda...

Vodeća Rijeka kod koje gostuju u nedjelju bježi im četiri boda, a što bi tek bilo da im je priznat regularni pobjednički gol kojeg su postigli protiv Lokomotive, te da nisu nesretno i nespretno minimalno (0:1) poraženi u Osijeku i Varaždinu?

Odgovor je jednostavan, bili bi prvi i bilo bi to posve zasluženo jer su u uvodnih 11 utakmica pokazali izuzetno stabilnu igru, gotovo bez negativnih oscilacija i nekih značajnijih padova!

Bilo je tu, naravno, i malo sreće u pojedinim dvobojima, ali taj faktor se kroz vrijeme uglavnom izjednači.

Najvažnija je činjenica da Gorica nije slučajno tu gdje jest i da je stvorila temelje s kojima može i u nastavku natjecateljske sezone ostati u borbi za europske pozicije. Nije trener Dinko Jeličić bez razloga ustvrdio “kako je najvažnije što ima već najmanje 18 igrača, koji u svakom trenutku mogu startati ili s klupe donijeti pomake”, a njegova momčad pritom ima i znatno manji pritisak, odnosno, nema imperativ kao velika četvorka Hrvatske lige.

image
DAMIR KRAJAČ/Cropix

Velikogoričani su za svoj moto uzeli tezu “mi Europu vrebamo iz prikrajka”, a tako je bilo i u već spomenutoj prvoligaškoj sezoni 2020./2021. kada je trener bio Valdas Dambrauskas. Tada je poslije 11 odigranih utakmica Gorica imala 20 bodova i bila treća, ali je imala i tri poraza, a sada ima samo dva.

U debitantskoj sezoni 2018./2019. pod vodstvom je Sergeja Jakirovića također kao i ove osvojeno 19 bodova u uvodnih 11 dvoboja, ali s četiri poraza i lošijom gol-razlikom.

Europska pozicija

U dva ranija primjera Gorica je nastavila pobjedničkim tempom i do zadnjeg prvenstvenog kola konkurirala za europsko mjesto, ali oba puta je ostajala bez njega i završavala na petoj poziciji u konkurenciji deset klubova. Zanimljivo je pritom da je i oba puta imala 59 bodova i identični učinak od 17 pobjeda, 8 remija i 11 poraza.

Ostaje vidjeti mogu li trener Dinko Jeličić i njegovi igrači nastaviti kako su krenuli i zadavati nove udarce takozvanim favoritima, a već sljedeća dva kola ponudit će značajan dio odgovora jer suparnici su im Rijeka i Osijek...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. srpanj 2024 00:23