Screenshot: NK Gorica
TRADICIJA JE NASTAVLJENA

Novi Nizozemac u HNL-u: ‘Dolazak u Hrvatsku je velika stvar u mojoj karijeri. Najjači sam s loptom u nogama‘

Sven Blummel nastavio tradiciju dolazaka u Turopolje iz zemlje tulipana i odličnog nogometa
Piše: Toni RoićObjavljeno: 05. srpanj 2023. 10:16

Gorica zasad sporo popunjava rupe nakon odlaska već 11 igrača iz prošle sezone, a posljednji među njima je 25-godišnji branič Robert Ćosić, koji je dobio raskid ugovora i prelazi u drugoligaša Šibenik. Ćosić je prošle sezone odigrao samo dvije utakmice i nije bio u ozbiljnim planovima ni za novu.

Agenti nabijaju cijene

Zasad su tek Lenny Ilečić i Sven Blummel nova lica na raspolaganju treneru Željku Sopiću i suradnicima, ali sportski direktor Mario Brkljača uvjerava da se neumorno pregovara o pojačanjima. U ranoj fazi prijelaznog roka problem je što igrači i njihovi agenti nabijaju cijene, traže nerealna primanja, pogotovo za klub poput Gorice, koja mora pažljivo odmjeriti svaki euro potencijalne investicije.


Trener Sopić je sve to sažeo u efektnu rečenicu “igrači misle da je ovo Njemačka, a ne Hrvatska”, iako je svjestan da mu je aktualni kadar tanak i neuvjerljiv za neke značajnije ambicije. Nada se Sopić da bi se nešto moglo dogoditi do kraja tjedna i odlaska na dio priprema na slovensku Roglu, ali u očekivanju novih imena u rubrici dolazaka, red je malo bolje predstaviti Nizozemca Svena Blummela, koji je kao slobodan igrač stigao u turopoljski klub iz drugoligaša Maastrichta.


Time je i nastavljana tradicija dolazaka iz te lige koju je ljeta 2018. započeo Joey Suk, pa nastavili 2019. godine Matthew Steenvoorden i Justin Mathieu. Steenvoorden je još uvijek u klubu i bit će najbolja podrška Blummelu u prilagodbi na novu sredinu, Suk je otišao ovoga ljeta nakon pet sezona u Gorici, dok se jedino napadač Mathieu nije dokazao, zadržavši se nešto više od godinu dana. Nizozemci dakle u Gorici ili ostaju dugo ili odlaze brzo, a kojoj će se kategoriji približiti 26-godišnjak iz Schijndela pokraj Eindhovena, svjedočit ćemo u razdoblju pred nama.

Došao u obiteljski klub

Omladinska škola slavnog PSV-a iz Eindhovena bila je početna stanica Blummelove karijere, ali u njezinom nastavku nije se uspio domoći niti elitnog nizozemskog nogometnog ranga. Tek drugoligaši Den Bosch, De Graafschap i Maastricht, uz kraći izlet u danski Fremad, bili su njegov domet, iako je svugdje bio među najboljim igračima. Kao izraziti ljevak uglavnom je igrao na desnom krilu jer ima sklonost ulaska u sredinu, a dobar centaršut jedna mu je od jačih igračkih karakteristika. Nije sebičan i 30 asistencija za golove u 211 službenih nastupa o tome najbolje svjedoče, dok su 44 postignuta pogotka preporuka da Gorica od njega može očekivati prave stvari. U Sopićevim očima Nizozemac je sigurno kandidat za startera od 1. kola.


- Prvi dojmovi su jako pozitivni, a dolazak u Hrvatsku sigurno je velika stvar u mojoj karijeri. Koliko vidim, došao sam u ugodan, obiteljski klub, a moj sunarodnjak Matthew Steenvoorden sigurno će mi pomoći da što prije sve što bolje upoznam. Moram spomenuti i Tima Matavža, koji je imao status zvijezde dok je igrao u Nizozemskoj - kaže Blummel, koji je u završnici prošle sezone igrao play-off za plasman u 1. nizozemsku ligu.


- Iako smo imali mali proračun, Maastricht je bio peti, igrali smo jako dobro cijelu sezonu, ali nažalost u doigravanju smo ispali od Brede. To je u neku ruku i bio okidač za promjenu sredine i novi korak u karijeri. Bio sam ranije nekoliko mjeseci u Danskoj, a Hrvatska je druga strana država u kojoj se želim dokazati - pojašnjava Blummel, koji sebe opisuje ovako:


- Primarna mi je pozicija desno krilo, ali mogu igrati i desetku iza napadača, kao i lijevo krilo. Volim imati loptu u nogama i tada sam najjači, pogotovo u razigravanju suigrača.


Razigravač Gorici baš i nedostaje, ali najbolju hrvatsku ligu tek treba upoznati?
- Jedva čekam početi igrati utakmice, a imam dovoljno iskustva da bih znao reagirati u svakoj situaciji. Vjerujem da ću mnogo pomoći Gorici u ostvarivanju njezinih ciljeva u sljedećoj sezoni - zaključio je Sven Blummel, koji je kao slobodan igrač potpisao dvogodišnji ugovor do ljeta 2025.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. svibanj 2024 23:46