GORAN MEHKEK Cropix
UŽIVAJU U PLODOVIMA USPJEHA

Od ponora do zvijezda, postali su svima trn u oku: ‘Za sve što smo prolazili, sada smo nagrađeni‘

Rasterećeni, ali optimistični i motivirani Velikogoričani se pripremaju za derbi s Hajdukom
Piše: Toni RoićObjavljeno: 02. prosinac 2023. 08:29

U kakvoj atmosferi i kakvom raspoloženju Gorica čeka derbi četvrtog i prvog u Splitu, odlučili smo provjeriti na pretposljednjem treningu pred subotnji ogled s Hajdukom.

Trener Dinko Jeličić nije ga odlučio zatvoriti za javnost, ali nebo pred kišu i standardna hladnoća turopoljske ravnice ostavili su sve na toplom, osim neizbježnog Slobodana Vičanovića Bobija.

Vođa navijača Gorice, dobrih dečkiju turopoljskih ili na engleskom Good Boys, kako im piše na transparentima, ne samo da nije propustio ni jednu utakmicu otkako je 2018. izboren ulazak u elitni rang, već je vidio i gotovo sve treninge od tada.

Čak i u vrijeme korone, kada se nije moglo blizu terena, on i njegov bicikl bili bi iza ograde i sve pomno pratili. Nema tog događaja za koji Bobi ne zna, ali ne voli baš otkrivati sve klupske tajne.

Kako radi u skladištu, da bi stigao na jutarnji trening digne se u tri ujutro, odradi posao i pravac stadion.

Ponosi se velikom slikom na zidu prema svlačionici gdje je s igračima u slavlju poslije jedne od pobjeda, a subotnji put u Split se podrazumijeva, kao što je pohodio i sva dosadašnja gostovanja u već šestoj sezoni u nizu.

image
GORAN MEHKEK Cropix

- Bit će nas oko 20 na Poljudu, uglavnom starija ekipa. Malo nas je, ali nas ima - reći će Bobi, a nadovezuje se klupski skaut Filip Šelendić:

- Prognoza za subotu je jugo i kiša u Splitu, a snijeg u Lici. To će neke odvratiti od puta, ali neće Gorica ostati bez podrške.

Apsolutno su je momci trenera Jeličića i zaslužili. Drže četvrto mjesto, bod manje od trećeg Dinama i četiri više od petog Osijeka.

Lider Hajduk im je pobjegao 10 bodova, ali s odigranim dvobojem više. Primili su samo devet golova u 15 utakmica, a vratar Ivan Banić je u nizu od 353 minute bez da je vadio loptu iz mreže. Gorica je u ovom trenutku sastav kojeg ni jedan klub u ligi ne voli imati sa suprotne strane.

- Ne smijem previše govoriti poslije one iskonstruirane afere koja to nije oko izjava za Hajdukov naslov, ali moram reći da smo se stabilizirali i prije očekivanja i da uživamo u trenutku, te potpuno rasterećeni možemo u Split - kaže sportski direktor Mario Brkljača, nekad igrač i skaut splitskog kluba, ali sada čovjek pred čijim djelom vodeći klub HNL-a mora drhtati.

Iako se sam neće hvaliti, Brkljača je bio taj koji je prošle zime okupio i selekcionirao momčad i s tadašnjim trenerom Željkom Sopićem krenuo u naoko nemoguću misiju spašavanja statusa prvoligaša.

U jednom trenutku zaostatak za devetim mjestom bio je 11 bodova, ali na kraju na njemu je bio turopoljski klub. Tu su i izgrađeni temelji na kojima počiva veliki ovosezonski uzlet i pohod na najbolji rezultat na polusezoni.

image
GORAN MEHKEK Cropix

Valdas Dambrauskas je 2020. imao 29 bodova iz 14 dvoboja do zimske pauze, tri godine kasnije Dinko Jeličić je na 26 iz 15, ali do kraja godine još ima tri utakmice, Hajduk u gostima, te Istra 1961 i Varaždin doma, gdje Turopoljci nisu poraženi već 16 dvoboja, još od veljače kada ih je svladao Šibenik.

- Ovi momci su naučili patiti i boriti se do kraja baš u toj sezoni borbe za ostanak. Zadržali su taj timski duh, sjajna su klapa i to su uz kvalitetu, razlozi ovako dobrih rezultata. Kada se tako gledaju stvari, onda i oni pogoci Jurića u sudačkoj nadoknadi za pobjede protiv Hajduka i Dinama nisu slučajni. Za sve što smo prolazili i izdržali, sada smo nagrađeni - otkriva Brkljača.

Svi se pritom pitaju i može li Gorica ovaj put izdržati do kraja u utrci za europsko mjesto ili joj je ovo limit iznad kojeg ne može?

- Mnogi naši igrači mogu još više, a za rezultat uvijek netko mora poludjeti i iskočiti posebnim individualnim doprinosom, kao što su napravili Fućak, Mitrović ili Fruk prošle sezone. Sada smo primjerice čekali Pršira i Mitrovića, pa su oni odlučili zadnje utakmice s Osijekom i Rudešom, ali uvijek ponavljam da igra daje golove i da pobjeđujemo kao momčad. Nitko nas ove sezone nije posebno nadigrao, a kamoli razbio, a tako želimo i nastaviti. Svatko tko nas želi pobijediti ili prestići na tablici morat će se jako pomučiti, a tek će se vidjeti hoće li mu i to biti dovoljno da uspije - zaključio je sportski direktor Gorice Mario Brkljača.

Maloča i Brkljača odradili takozvanu kaznu

Osim za sportskog direktora Marija Brkljaču, za niz igrača Gorice će subotnji dolazak u Split biti kao da dolaze doma, a za neke čak i doslovno. Može se početi od 18-godišnjeg Luke Kapulice, rođenog Splićanina i bivšeg kapetana kadetske momčadi Hajduka, preko najiskusnijeg Božidara Radoševića, do dugogodišnjeg kapetana splitskog kluba Marija Maloče. Jurica Pršir također je bio član Hajduka, Ivan Banić je cijelu omladinsku školu odradio na Poljudu, kao i mladi lijevi bek Ino Vuko.

Maloča će sigurno biti u najvećem fokusu, moglo bi se reći i pod najvećim pritiskom, pogotovo nakon izjava “da Hajduku želi naslov prvaka”, ali kad smo već kod toga, zgodno je napomenuti da je iskusni branič odradio takozvanu kaznu za takve javne nastupe. Točnije, zaključeno je u klubu da su “krivci” on i sportski direktor Brkljača, pa su njih dvojica morali platiti večeru (Maloča) i piće (Brkljača) cijeloj momčadi. Sve je proteklo u šaljivom tonu i učvršćivanju međusobnog povjerenja... (tr)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
01. svibanj 2024 19:56