NIKSA STIPANICEV Cropix
VJERUJU U SPAS

‘On je najveći zalog mog optimizma da će Gorica ostati u ligi. Jakiroviću dobrodošlica, ali neka bodove ostavi‘

Pred utakmice s Rijekom i Hajdukom o ozračju u Gorici govore dugogodišnji dopisnici SN
Piše: Toni RoićObjavljeno: 20. travanj 2023. 15:40

U epskoj borbi za ostanak u HNL-u, pred posljednjeplasiranom Goricom su ogledi protiv Rijeke i Hajduka. U nedjelju u turopoljsku prijestolnicu dolaze Riječani, koji su se svježe probili na treće mjesto, dok sljedeće srijede na Gradski stadion stiže drugoplasirani Hajduk. Ne treba ni sumnjati da će tribine biti pune jer čudesna pobjeda 4:0 u Šibeniku u 29. kolu opet je digla na noge ravnicu i “brege” južno od Zagreba, koji se dijele na Turopolje, Posavinu i Vukomeričke gorice.

Krajevi su to koje su uzduž i poprijeko u zadnjih nekoliko desetljeća prošli dopisnici Sportskih novosti Mato Paviša i Vitomir Štuban, a obojica su se držali i stare kineske poslovice koja kaže da “svaki čovjek da bi ostavio trag svog postojanja mora napisati knjigu i zasaditi drvo”.

Svi dišu kao jedan

Paviša je objavio knjigu o NK Dinamo iz svog rodnog mjesta Novo Čiče, a Štuban prošle godine monografiju povodom 90 godina postojanja NK Mraclin za kojeg je u mladosti godinama i igrao. Paviša, također bivši nogometaš, kao i sinovi mu Mario i Miro (rodio se nedavno i unuk Stjepan), pasionirani je čitatelj SN od svoje 15. godine, dakle od davne 1965., a proslavio se u prvom korona “lock-downu” u proljeće 2020. kada je iz svoje bogate arhive vadio stare tekstove i objavljivao ih u jednom lokalnom mediju. Čitanost je bila rekordna, dok su sport i svijet bili stali.

image
NIKSA STIPANICEV Cropix

- Svi moji tekstovi objavljeni u Sportskim novostima su sačuvani i zauzimaju posebno mjesto u arhivi. Dopisnik sam više od 40 godina, pratio sam i Radnik i Goricu, a naslijedio me Vitomir Štuban. Najdraže mi je bilo kada smo radili zajedno, ja sam pisao, a on bio fotoreporter. Pamtim odlazak u Novigrad Istarski gdje je Gorica bila na pripremama, a jedan od suparnika mlada momčad Manchester Cityja, koju je vodio Patrick Vieira - prisjeća se Mato, koji svaki dvoboj Gorice sada gleda na televiziji.

- Svjedoci su mi svi iz moje obitelji da sam prije utakmice u Šibeniku rekao da Gorica sigurno pobjeđuje, ali sigurno će i ostati u elitnoj ligi gdje je ušla 2018. godine. Nisam očekivao baš tako uvjerljivu pobjedu i da će sve biti riješeno do poluvremena, ali odigrali su zaista fantastično prvo poluvrijeme na Šubićevcu.

Do kraja je još sedam kola, a zaostatak za devetim mjestom je još uvijek bod. Slijede i dvije vrlo zahtjevne utakmice s Rijekom i Hajdukom. Što su temelji optimizma?

- Najveći zalog mog optimizma je predsjednik kluba Nenad Črnko. Dugo ga poznajem, a pratio sam ga dok je prije dvadesetak godina počinjao karijeru predsjednika u Poletu iz Buševca. Počeo je od 1. županijske lige i vrlo brzo došao do 3. HNL, a još jače je nastavio kada je 2009. formirana ova Gorica. Črnko je čovjek, koji nikad nije napravio korak unazad i uvjeren sam da neće ni ovaj put - smatra Paviša.

image

Nenad Črnko

DAMIR KRAJAC Cropix

Ipak, u glavnim ulogama su igrači i trener Željko Sopić. Oni moraju obaviti posao na terenu i uzeti u zadnjih sedam kola najmanje bod više od Šibenika?

- To stoji, ali Črnko je motor koji sve pokreće i kojeg svi slijede. Ima tu karizmatičnu osobinu lidera i vođe, a čak i kada ga nema, on je u tom klubu sveprisutan, od njega sve kreće, pa i ova borba za ostanak.

Što reći o momčadi Gorice koja je u zadnjih sedam utakmica osvojila 14 bodova?

- Ne bih izdvajao pojedince jer ova Gorica pobjeđuje kao momčad. Postali su izuzetno kompaktni, svi dišu kao jedan, ginu na terenu za pozitivan rezultat. Nakon one tužne jeseni i zadnjeg mjesta, svi navijači mogu biti ponosni na ovo što sada pokazuje Sopićeva momčad.

U nedjelju će Rijeku s klupe predvoditi Sergej Jakirović, kojeg je predsjednik Črnko želio ove zime vratiti u Goricu?

- Jakirović je u onoj prvoj prvoligaškoj sezoni s Goricom napravio odličan rezultat, a sada je Rijeku s dna doveo do trećeg mjesta. Cijela liga je vrlo izjednačena ove sezone i bit će to dvoboj dvije momčadi koje su kvalitetom podjednake, a u odličnoj su formi. Gorici više trebaju bodovi, igra doma i dajem joj blagu prednost - zaključuje Paviša i riječ prepušta 55-godišnjem Vitomiru Štubanu, kojem nije bilo teško izdvojiti najdraži trenutak novinarske karijere.

- Bila je to ona antologijska utakmica sa Šibenikom od 13. svibnja 2018. kada je Gorica remijem 1:1 postala prvoligaš, prvi put nakon 24 godine i ispadanja Radnika. U drugom poluvremenu počeo je žestoki pljusak, tako da je moja novinarska kabina odjednom bila puna navijača, svi su se natiskali oko mene i jedva sam uspio napisati izvještaj na vrijeme - otkriva Štuban, koji je i autor poznate fotografije predsjednika Črnka, koji cijeli pokisao sa stisnutim šakama slavi ulazak u 1. HNL.

Golema Sopićeva energija

- Iako je četiri godine stariji od mene, Črnka znam još dok je branio za mlađe uzraste Poleta i zvali su ga Buco, a ja sam nastupao za Mraclin. To su veliki turopoljski derbiji susjednih mjesta za koje se živi u ovom kraju. Kasnije je počeo uspješnu poslovnu karijeru, ali nogomet mu je uvijek bio sve. Prilično je samozatajan lik, ali i uporan do krajnjih granica. Dok ne ispuni zacrtani cilj, on ne odustaje.

Hoće li se njegov klub spasiti ispadanja?

- Posljednji put smo se sreli kada je Gorica imala 10 bodova manje od Šibenika i rekao mi je “Vito bit će teško, ali sve ćemo učiniti da ne ispadnemo”. Dva mjeseca kasnije mi razgovaramo uoči utakmice i kola poslije kojeg Gorica može biti devetom mjestu, koje je cilj ove sezone, iako sam dojma da se moglo mnogo više, čak u borbu za Europu, ali neobjašnjive stvari događale su se u prvom dijelu sezone. Kao i Mato, i ja sam uvjeren da će Gorica ostati prvoligaš.

Prognoza za nedjelju?

- Sergej Jakirović i Valdas Dambrauskas su dosad dva najbolja trenera Gorice u prvoj ligi, ali Željko Sopić je na njihovom tragu. Fasciniraju me njegova golema energija i predanost radu, što je tako dobro prenio na igrače. Morat će se u nedjelju pripaziti opasne tranzicije Riječana, izlaze jako brzo u kontru i to treba onemogućiti. Gorica neće izgubiti tu utakmicu, odnosno Jakiroviću svi želimo srdačnu dobrodošlicu, ali i da ovaj put bod ili sva tri ostavi u Turopolju - zaključio je Štuban.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. svibanj 2024 22:25