Igrači Gorice i sudac Dario Bel

 GORAN MEHKEK Cropix
NJIMA JE PREKIPJELO

Ovo su 3 utakmice u kojima je Gorica dokazano teško oštećena, predsjednik smatra da su - meta za odstrel!

I utakmicu protiv Hajduka obilježile su sporne sudačke odluke koje su dovele do žestokih reakcija
Piše: Toni RoićObjavljeno: 17. listopad 2022. 12:16

Na terenu polegnuti na travi, a na klupi ruke i ručnici preko glave. Fotografije igrača Gorice poslije više od 100 minuta borbe s Hajdukom i sucima na terenu i VAR sobi, govorile su više od 1000 riječi. Izgubili su golom primljenim šest sekundi prije isteka označene nadoknade od osam minuta, a od 50. minute igrali su bez isključenog Mousse Waguea.

Zaista je najnezahvalnije kada u osvrtu na neki nogometni dvoboj polazište treba pronaći u sudačkim odlukama, ali kada je Gorica u pitanju, to je ove sezone, pa i prošle već postala praksa. Predsjednik kluba Nenad Črnko poslao je poruku:

- Ovo sad više nije slučajno, siguran sam i neće se tako završiti. Neki su se previše zaigrali i misle da mogu iznad sustava, ali to neće ići!

Prije njega još konkretniji bio je i trener Igor Angelovski:

- I mene je stid nekih odluka sudaca. Ako je već bio penal s minimalnim kontaktom, onda nije mogao biti i crveni karton za Waguea. To je apsurd.

Serija pogrešaka

Prekipjelo je dakle svima u Gorici, a iz pouzdanih izvora saznajemo da je tri dana prije dvoboja Gorica - Hajduk, predsjednik Črnko, koji je ujedno i dopredsjednik Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza, imao žestoki istup pred članovima tog tijela. Tamo je potencirao urotu protiv njegovog kluba, potkrepljujući takvu tezu ranijim sudačkim krađama, koje su se dogodile na gostovanjima u Osijeku, Varaždinu i Šibeniku.

Izjava poslije Hajduka “ovo nije slučajno” samo potvrđuje da je Črnko uvjeren kako je Gorica meta za odstrel, odnosno klub koji će na kraju sezone ispasti iz elitnog ranga hrvatskog nogometa. Bilo bi tragično ako bi teorija urote protiv Velikogoričana bila i točna, ali suđenje u HNL-u ove sezone je blizu katastrofalnog. Jednostavno nema suca kojem se može vjerovati...

Dario Bel je seriju pogrešaka na subotnjem dvoboju u prijestolnici Turopolja otvorio u 32. minuti kada je prvotno svirao kazneni udarac za Goricu. Smatrao je da je poslije udarca Mitrovića lopta pogodila u ruku Awaziema, ali VAR sudac Pejin pozvao ga je na pregled snimke gdje se utvrdilo da je Nigerijca Mitrović napucao u rame. Bel je morao promijeniti pogrešnu odluku i povući žuti karton igraču Hajduka.

Drugi sporni detalj događa se u 48. minuti. Wague i Biuk su u dvoboju na petercu i međusobno se povlače, ali jače to radi igrač Gorice, te Biuk pada. Bel odmahuje rukom i igra se nastavlja, ali ubrzo VAR soba traži provjeru. Osječki sudac gleda na ekran i presuđuje kazneni udarac za Hajduk i crveni karton Wagueu, smatrajući da je Biuk bio u izglednoj prilici za pogodak, o čemu se itekako može dvojiti. Međutim, ključan može biti i začetak akcije kada je Biuk odgurnuo Waguea i došao do lopte, odnosno treba utvrditi je li to bio prekršaj u napadu igrača Hajduka?

Rano utrčavanje

I konačno dolazi izvođenje jedanaesterca, Livaja puca, a vratar Gorice Ivan Banić brani mu udarac, ali barem jedan igrač domaćih utrčava u šesnaesterac prije udarca napadača Hajduka. No, taj detalj ne vide ni Bel, ni Pejin, pa se igra nastavlja sve do 98. minute i pogotka Livaje za pobjedu Hajduka.

Kada se sve zbroji, suci su posve pali na ispitu, a s VAR-om ili bez njega opet se događa isto, previše krivih odluka i previše nezadovoljnih...

TRI UTAKMICE U KOJIMA JE GORICA DOKAZANO OŠTEĆENA

Osijek - Gorica 2:1

Već u 1. kolu Gorica je teško oštećena u Osijeku, gdje joj se to događalo i nekoliko puta ranijih sezona. Sudac Čuljak je svirao nepostojeći kazneni udarac za domaće kod rezultata 1:1, a Beljo je pogodio za konačnih 2:1. Predsjednik Črnko se javno požalio na suđenje i dobio 10.000 kazne od Disciplinske komisije HNS-a.

Varaždin - Gorica 2:1

U 8. kolu na premijeri stranih sudaca u HNL-u, odmah debakl. Bugarin Gidženov je već u 4. minuti propustio vidjeti povlačenje za dres Krizmanića u šesnaestercu Varaždina i nije dosudio klasični jedanaesterac za Goricu. Gosti su poraženi, a tko zna što bi bilo da su eventualno poveli.

Šibenik - Gorica 1:1

Sudac Jović se razmahao kartonima kao što se davno ne pamti u 11. kolu na Šubićevcu, a igraču Gorice Jurici Prširu dao je dva žuta, a da on ni jednom nije napravio prekršaj. U završnici utakmice dosudio je kazneni udarac za Šibenik, iako praktički nije bilo kontakta Jovičića i Delića, a domaćin je izjednačio, te je Gorica ostala bez dva boda. (tr)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 19:06