Merveil Ndockyt

 DAMIR KRAJAC Cropix
HVATA FORMU

Pauzirao je devet mjeseci, njegov povratak najveći je dobitak za HNL klub: ‘Govorio sam - samo da se oporavi‘

Kongoanac je pauzirao devet mjeseci, a sada se vraća u željenu formu u redovima Turopoljaca
Piše: Toni RoićObjavljeno: 02. rujan 2024. 23:29

Gorica je pobjedom u 5. kolu nad Šibenikom skinula s leđa golemi teret lošeg starta i sada s pet bodova mnogo optimističnije gleda prema nastavku sezone. Igra i rezultat momčadi trenera Rajka Vidovića sve su bolji, a jedan igrač se povratkom u formu nameće kao glavni dobitak. Riječ je o Kongoancu Merveilu Ndockytu (26) iza kojeg je ostala teška ozljeda prepona, koju je zaradio u listopadu 2023. na treningu reprezentacije Konga.

Postio čak 73 utakmice

U tom trenutku Ndockyt je bio glavni pokretač igre Velikogoričana, koji su držali visoko četvrto mjesto i imali drugu najbolju obranu lige. Njegovom ozljedom izgubljen je motor u ofenzivi (tadašnji trener Jeličić ga je uglavnom koristio kao polušpicu i sponu napada i obrane), a kada su kola prošlog proljeća posve krenula nizbrdo, jedan od glavnih alibija za neuspjehe bila je Ndockytova ozljeda. Nema od koga u klubu nismo čuli tu tvrdnju, a s obzirom da se Kongoanac liječio konzervativno i bez operacije, više nije odigrao ni jednu utakmicu prošle sezone, ostavši na 13 nastupa i dva postignuta pogotka iz početnog dijela prvenstva.

Igrača njegovog profila, koji je brz i motoričan, uvijek sposoban promijeniti ritam, driblingom proći suparnika ili istrčati kontranapad, Gorica nasušno treba i u novoj sezoni, pogotovo nakon odlaska Josipa Mitrovića i Gabrijela Rukavine. Dok je zazivao pojačanja, kao što ih još zaziva, trener Vidović često je znao reći “samo da mi se oporavi Ndockyt i to bi mi moglo biti najveće pojačanje”.

Znao je Vidović što govori, ali morao je biti jako oprezan u radu i davanju minutaže jer uvijek tako mora biti poslije težih ozljeda i višemjesečnih pauza, a ova je duga devet mjeseci. Strpljenje se u konačnici isplatilo i protiv Šibenika viđen je Ndockyt u odličnom izdanju, strijelac prvog pogotka za vodstvo i pokretač brojnih akcija. Postignuti gol dogodio se Kongoancu točno 371 dan nakon prošloga u dvoboju sa Slavenom Belupom u kolovozu prošle godine. U remiju 2:2 bio je dvostruki strijelac, a zaigrao je samo dva dana nakon što je saznao da mu je u rodnoj afričkoj državi umrla sestra. Svi igrači Gorice nosili su ispod dresa majice s njezinom likom.

Mnogo je simbolike vezano i za Šibenik. U onoj nezaboravnoj pobjedi 4:0 na Šubićevcu 14. travnja 2023. koja je najavila da će Gorica izboriti ostanak u elitnom rangu unatoč ranijem golemom zaostatku za devetim mjestom i Šibenčanima, Ndockyt je postigao svoj prvi pogodak na hrvatskim travnjacima. Zvuči pomalo nevjerojatno da je prije toga imao čak 73 utakmice posta. Od 2019. kada je došao u Osijek (ranije je bio član Getafea i kratko Barcelone II) odigrao je za slavonski klub 46 ligaških i pet kup utakmica, dok je u Gorici u koju je došao ljeta 2022. godine, do tog pogotka u Šibeniku imao 21 nastup u prvenstvu i jedan u Hrvatskom kupu bez da je bio strijelac. Važno je reći da je u to vrijeme uglavnom igrao na poziciji krilnog napadača na desnoj strani, dok ga je u ulogu “playmakera” počeo gurati Dinko Jeličić.

Prema najboljim željama

Rajko Vidović ostao je na tom tragu s tim da je u zadnjim utakmicama postavio romb u sredini terena, a Ndockyt je najbliži špici Marku Kolaru, sa strane su Luka Kapulica i Vito Čaić, a kao zadnji vezni Jurica Pršir. Čini se da ta kombinacija podržana s dva odlična i iskusna bočna igrača istog imena Dino (Mikanović i Štiglec) počinje funkcionirati prema najboljim željama, a to što sada i Ndockyt može odraditi svih 90 minuta može se ocijeniti i najvećim dobitkom Gorice poslije pet uvodnih kola 34. prvenstva Hrvatske u nogometu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. rujan 2024 10:37