DAMIR KRAJAC Cropix
TUROPOLJSKI JUNACI

Poker asova s klupe: Čovjek s dva imena, zaljubljeni Danac, neprestani borac i velika nada

Hit domaćeg prvenstva jake snage ima van udarne jedanaestorice
Piše: Toni RoićObjavljeno: 24. listopad 2023. 06:54

Nakon što se u prošloj sezoni spasila od ispadanja, Gorica je u ovoj hit prvenstva. Dijeli treće mjesto s istim brojem bodova s Dinamom, a osim protiv Modrih, upisana je pobjeda i protiv Hajduka. Ovo su četiri junaka s klupe Gorice:

Ante Matej Jurić - Čovjek s dva imena za infarkt navijača Hajduka i Dinama

Iako ne krije da je navijački njegova obitelj kao i on obojena Dinamovim bojama, 20-godišnji Ante Matej Jurić nije imao milosti za zagrebački klub. Kako Hajduku, tako i Dinamu pobjednički gol zabio je u 90+2. minuti, baš da navijači dva najveća hrvatska kluba dožive infarkt, a on uzme u razmatranje promjenu broja dresa iz 7 u 92.

Nakon teškog loma desne ruke u ožujskoj utakmici s Istrom 1961, dugo su mu liječnici branili izlazak na teren, nije pripreme odradio kako je trebao i zasad je u statusu rezerve, ali sve više one najvrednije - zlatne. Ne samo vrhunski okret s loptom u nogama i topovski udarac kroz noge vratara Nevistića, već i asistencija za prvi gol Vujnovića. Kad ga je u zimu 2022. dovodio u Goricu, Krunoslav Rendulić je rekao da u Juriću ima nešto od Marija Mandžukića.

Mladić iz Čepina, podrijetlom s Duvanjskog polja i Šuice, počinje dokazivati da Rendulić nije pogriješio.

image

Matej Ante Jurić slavi pobjednički gol Dinamu

DAMIR KRAJAC Cropix

Nikola Vujnović - Neka bude borba neprestana do konačne pobjede

Rečenica iz naslova pripada najvećem crnogorskom pjesniku i državniku Petru Petroviću Njegošu, čiji mauzolej na planini Lovćen se dobro vidi iz Cetinja, rodnog grada 26-godišnjeg Nikole Vujnovića. Crnogorci su mali i ponosan narod, koji je vjekovima naučio nadjačavati jače i pobjeđivati, a taj duh i gen očito u sebi nosi i Vujnović.

U Turopolje je došao prošlog ljeta 2022. poslije povratka iz Amerike gdje je nastupao za Sporting iz Kansas Cityja, a kroz turbulentnu prošlu sezonu i on je teško prolazio, imao je samo jedan gol u 19 nastupa. Kroz ljetne pripreme konačno je izborio mjesto startera, krenuo i pogotkom u 1. kolu protiv Varaždina, pa se opet malo zagubio.

No, motiv nije nestao, a ulazak s klupe protiv Dinama iskoristio je za izjednačujući gol u 70. minuti. Reakcija pravog golgetera, poklopio je loptu i neobranjivo je desnicom zakucao u mrežu. Bit će toga još, Crnogorci za sebe kažu da mogu sve bolje od drugih.

image

Nikola Vujnović je postigao prvi gol Gorice protiv Dinama

DAMIR KRAJAC Cropix

Alexander Munksgaard - Eh, što ti je ljubav za jednog turopoljskog Danca...

U vremenima sportskog direktora Mindaugasa Nikoličiusa svlačionica Gorice imala je igrače iz svih krajeva svijeta, stranaca je bio dvocifren broj.

Ipak, nikad do ovoga ljeta u turopoljski klub nije sletio netko iz Danske, a led je probio 25-godišnji desni bek Alexander Munksgaard Nielsen. Što li je njega tu privuklo upitali bi se mnogi, a odgovor je - ljubav.

Hrvatsku je i ranije posjećivao kao turist jer mu je djevojka Christine Radović podrijetlom s ovih prostora, točnije, otac joj je iz Crne Gore, a majka Hrvatica s Kupresa u Bosni i Hercegovini. Eto im prilike da Hrvatsku upoznaju uzduž i poprijeko, a vječno nasmijani Alex osim, što uredno pozdravlja na turopoljskom (lekcije kod ekonoma Peveca), postaje i sve važniji u koncepciji trenera Jeličića. Kao bek sklon je ofenzivi, pa je njegov centaršut bio takozvana “predasistencija” za pogodak Vujnovića. U obrani ga nitko nije prošao, s nekoliko sjajnih reakcija u završnici dvoboja.

image

Aleander Munksgaard slavi pored Dine Perića

DAMIR KRAJAC Cropix

Marko Soldo - Još jednom se dokazalo - tko će kome,nego svoj svome

Predsjednik Gorice Nenad Črnko nikad nije bio sklon dovoditi u klub posuđene igrače, smatrajući da je najvažnije odgajati i promovirati svoje za prodaju na tržištu, ali kada zagusti, mora se i tako. Proljetos su Kristijan Fućak i Slavko Bralić, posuđeni iz Osijeka, bili ključni igrači u borbi za ostanak, dok ove sezone blista Marko Soldo, koji je igrač Dinama.

Iako mu je tek 19 godina, Soldo je startao u većini utakmica na poziciji zadnjeg veznog, postigao je i pogodak u pobjedi protiv Rudeša, te se izborio za status mladog reprezentativca Hrvatske. Protiv “svog” Dinama ušao je na početku drugog poluvremena i obavio golem posao u sredini terena, da bi završni pečat dao sjajnom dubinskom loptom u sudačkoj nadoknadi, koju je Ante Matej Jurić pretvorio u povijesni pobjednički pogodak za Velikogoričane. Soldo definitivno napreduje velikim koracima i ozbiljna je perspektiva na svojoj poziciji..

image

Marko Soldo i Ndockyt Merveil Valthy Streeker protiv Marka Bulata

DAMIR KRAJAC Cropix

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
28. travanj 2024 08:48