Anthony Kalik u dresu Gorice

 GORAN MEHKEK Cropix
NEMA REZULTATA

Prodaja najboljih nogometaša donijela je veliki prihod, problem je jer igrački nisu ni blizu nadomješteni

Kristijan Lovrić i Anthony Kalik su bili najbolji igrači Gorice koja nema takve igrače u momčadi
Piše: Toni RoićObjavljeno: 09. siječanj 2023. 07:47

U četvrtoj test-utakmici ove zime Gorica je remizirala na Rujevici protiv Rijeke rezultatom 0:0. Iako se igralo čak 105 minuta, mreže su ostale netaknute, premda treba reći da je Edin Julardžija glavom postigao gol za Velikogoričane, ali sudac je smatrao kako je pritom napravio prekršaj, pa mu ga je stoga i poništio.

Trener Željko Sopić i suradnici mogu biti zadovoljni velikim napretkom u obrambenom segmentu, u četiri spomenute utakmice primljen je samo jedan pogodak u remiju 1:1 s Lokomotivom, a pobijeđeni su slovenski drugoligaš Aluminij s opipljivih 3:0 i Istra 1961 s minimalnih 1:0.

Dobar start

No, kada se gleda napad, kao i drugi dio prošle i prvi ove sezone, ostaje teza da se Gorica još nije oporavila od odlaska Kristijana Lovrića prošle veljače i Anthonyja Kalika iz prošlog kolovoza. Zna se što je Lovrić značio, te kakav je neizbrisiv trag ostavio još od prvoligaške premijere u sezoni 2018./2019. i njegova 54 gola (46 u Hrvatskoj ligi i 8 u Hrvatskom kupu) mogla bi duže ostati rekord turopoljskog kluba. Gorica je na njemu i zaradila 1,7 milijuna eura, koje Osijek plaća u ratama, dok bi određene bonuse mogla ostvariti samo kada bi Osječani imali uspjeha u Europi, a ove sezone su doživjeli debakl protiv Kizilžara.

image

Kristijan Lovrić je za Goricu zabio 54 gola

DAMIR KRAJAC Cropix

Poslije Lovrića, u ulogu glavnog igrača Gorice, ali i prvog strijelca, bio se prometnuo Australac Anthony Kalik. Imao je sedam golova na kraju prošlog prvenstva, plus jedan postignut u polufinalu Kupa na Poljudu protiv Hajduka, a dobro je startao i u ovu pogocima u remiju na Rujevici i u jedinoj pobjedi protiv Lokomotive.

Nitko nije profitirao

No, sredinom kolovoza Kalik je dobio ponudu za povratak u Hajduk, odakle je u zimu 2020. i došao u Turopolje, a unatoč želji Velikogoričana da ga zadrže, nije za to bilo šanse. Australski Korčulanin od malih nogu je navijač Hajduka, čiji grb ima istetoviran na nozi, pa je iskoristio sve načine pritiska da isposluje povratak na Poljud. Predsjednik Gorice Nenad Črnko bio je ljut na njega i splitski klub zbog cijelog scenarija transfera, ali na kraju se pomirio s odštetom, koja je bila oko 200 tisuća eura u ratama.

- Gorica je izgubila odličnog igrača, ali moramo dalje - slijegao je ramenima Črnko, a nakon poraza doma od Istre 1961 otišli su tog 26. kolovoza i Kalik i dotadašnji trener Samir Toplak.

Vrijeme će pokazati da nitko nije profitirao. Gorica bez Kalika i pod bivšim makedonskim izbornikom Igorom Angelovskim u sljedećih deset prvenstvenih utakmica nije upisala pobjedu i zimuje na zadnjem mjestu, dok Kalik na Poljudu nije ponovio igre iz dresa Turopoljaca. Nije se uspio ustaliti u prvoj jedanaestorici Splićana, ni jednom od sedam nastupa nije odigrao svih 90 minuta, niti je upisao gol ili asistenciju. Hajduk je sigurno očekivao znatno više od njega, a on od sebe. Svemu se krajem listopada pridodala ozljeda trbušnog zida, te je Australac morao otići na operaciju u Sloveniju. Dobro mu se poklopila samo duga pauza zbog Svjetskog prvenstva, pa se uspio na vrijeme oporaviti da se stavi na raspolaganje novom treneru Bijelih Ivanu Leki u završnom dijelu zimskih priprema.

Potraga traje

U Velikoj Gorici, pak, Željko Sopić i suradnici još tragaju za ključnim ljudima, koji će kreirati šanse i zabijati golove u velikoj borbi za ostanak u HNL-u, koja će brojiti 20 utakmica počevši s onom zaostalom iz 17. kola, 18. siječnja protiv momčadi Varaždina.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
02. svibanj 2024 07:16