Ronald Goršić/Cropix
NEMOGUĆA MISIJA

Ruši li se tradicija? Prvoligaš u potrazi za čudom koje se u povijesti HNL-a još nije dogodilo

Čeka ih golemi pritisak, ali uspiju li povezati dvije pobjede, potvrdit će da su spremni za borbu
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 03. ožujak 2023. 10:56

Eppur si muove - povikao je velikogorički Galileo Željko Sopić prošle subote nakon pobjede njegove momčadi nad Lokomotivom, poručivši svima koji su prerano organizirali selidbu Goricu u drugoligaški razred hrvatskog nogometa da oni još ne misle pakirati kofere i unaprijed napuštati lokaciju koja im se tako sviđa. Ipak se kreće u Turopolju, mali problem je samo što je krenulo tek proteklog vikenda.

Pobjeda protiv gostiju s Kajzerice bila je tek druga Gorice ove sezone u prvenstvu, a i prva je, još tamo 13. kolovoza lani, upisana protiv njih.

Primjeri iz kojih mogu učiti

Da je u Hrvatskoj nogometnoj ligi uz Goricu još devet Lokomotivi vjerojatno ostanak ne bi došao u pitanje, ali budući da nije, situacija na ljestvici za nju izgleda grozno. No, vratila se boja u lice Sopiću i njegovim momcima nakon rušenja društva s Kajzerice i oni sada opet mogu početi vjerovati da mogu nadoknaditi veliki zaostatak i doći do spasonosne devete pozicije na kraju prvenstva. Da nisu dobili Lokomotivu, mogli bi se samo pretvarati da vjeruju...

Do kraja je 13 kola, velikih 39 bodova, tako da je matematički jedino izvjesno da Gorica neće biti prvak čak ni da do kraja prvenstva dobije sve utakmice, a Dinamo ih sve izgubi. Matematika veseli, tradicija baš i ne. Nitko nikad u posljednjih 13 kola elitnog razreda hrvatskog nogometa nije s dna ljestvice nadoknadio osam bodova zaostatka i ostao u najvišem rangu. No i za to treneri, tako i Sopić, imaju spremljen odgovor - tradicije su tu da se ruše!

Imaju Velikogoričani dva nedavna primjera iz kojih mogu puno naučiti. Prije dvije sezone Istra 1961 je nakon 23 kola (odigrala je 22 utakmice) imala tek 14 bodova, deveta Lokomotiva (isto 22 utakmice) pet bodova više. Varaždin je, činilo se, u sigurnim vodama, imao je na sedmoj poziciji osam bodova i utakmicu više od fenjeraša, ali ta mu prednost nije bila dovoljna; Puljani su prvenstvo završili sa zlatnim bodom viška od novih drugoligaša Varaždinaca.

Lakši raspored

U sezoni 2016./17. Cibalia je bila otpisana nakon što je u 23 kola osvojila devet bodova, dok ih je također posrnuli Split imao 15. U utrci dva jako loša nisu ubili Miloša, ali su Vinkovčani nadoknadili zaostatak i ostali u eliti s tri boda više od Splićana (21-18) te s dva slavlja u play-off dvobojima upravo s Goricom. Rekordni bijeg s dna napravilo je Međimurje u sezoni 2004./05. Nakon 19 kola zaostajali su sedam bodova za Zadrom (9-16), nakon 32 (posljednjih 10 u Ligi za ostanak) imali su jedan više od njih (33-32). I Čakovčani su uspješno odradili doigravanje za 1. HNL protiv Novalje.

Pred Goricom su tri ligaške utakmice u kojoj joj suparnici nisu članovi velike četvorke; gostovanje u Koprivnici, domaćinstvo Puljanima i gostovanje u Varaždinu, tako izgleda velikogoričkiali raspored do reprezentativne stanke. Računica je jasna, tri pobjede uz Šibenikove poraze od Varaždina (u gostima), Dinama (kod kuće) i Osijeka (u gostima) i eto Gorice u sigurnoj zoni deset kola prije kraja!

Možda bude baš tako jednostavno jer je raspored Gorice do pauze nešto lakši od Šibenikova, iako je teško očekivati da će momčad koja je u 23 kola slavila dvaput, pod ogromnim pritiskom u sljedeća tri slaviti triput. No, nije bitno što itko misli, u ovom trenutku bitna je samo vjera Sopića i njegovih momaka.

Protiv Lokomotive su pokazali znakove života, uspiju li u subotu u Koprivnici povezati dva trijumfa, značit će to da su definitivno napustili stanje kome.

Neće biti lako, Gorica je i dalje teško bolesna, ali dijagnoza još nije fatalna. Budu li vjerovali, tko zna što nas čeka...

Zaostaci zadnje momčadi za devetim mjestom

Sezona/Nakon 23. kola/Na kraju sezone

2022.-23./Gorica (-8)/?

2021.-22./HD (-12) /HD (-12)

2020.-21. / Istra 1961 (-5) / Varaždin (-1)

2019.-20. / Varaždin (-1) / Inter (-8)

2018.-19. / Rudeš (-13) / Rudeš (-11)

2017.-18. / Rudeš (-1) / Cibalia (-1)

2016.-17. / Cibalia (-6) / Split (-3)

2015.-16. / Zagreb (-11) / Zagreb (-7)

2014.-15. / Zadar (-2) / Zadar (-3)

2013.-14. /HD (-5) / HD (-2)



POGLEDAJTE NOVU ‘VAR SOBU‘:

Što se sve događa u Osijeku i zbog čega Rene Poms uopće nije trebao biti trener slavonskog prvoligaša? Koju je veliku grešku HNS napravio u tom slučaju? Smjena trenera u Osijeku bila je glavna tema novog izdanja podcasta ‘VAR soba‘ s Ilijom Lončarevićem i Robertom Šolom. Pričali smo i o utakmicama četvrtfinala Kupa Hrvatske, promjeni sustava igre Hajduka te najavili 24. kolo SuperSport HNL.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
29. travanj 2024 13:22