DAMIR SKOMRLJ Cropix
GOSTOVANJE NA MAKSIMIRU

Sopić uoči Dinama: ‘Prvi put u povijesti donio sam ovakav papir... Definitivno imamo velikih problema‘

‘Sve osim poraza bio bi sjajan rezultat protiv Dinama na Maksimiru‘, poručio je trener Gorice
Piše: Toni RoićObjavljeno: 27. svibanj 2023. 14:18

Peta sezona Gorice u Ligi 10 bila je i najteža i najstresnija, ali ipak sve je i prije posljednjeg kola završilo osvajanjem devetog mjesta, pa momčad trenera Željka Sopića bezbrižna dolazi u Maksimir na Dinamovu proslavu naslova prvaka. Zna se da turopoljski klub u 19 ligaških i jednoj kup utakmici nikada nije pobijedio Dinamo u već spominjanih pet godina, ali Sopić je prvi trener koji je osvojio bod u Maksimiru i prvi s dva ukupno. Ostat će i to kao jedna od brojnih lijepih uspomena na šestomjesečnu avanturu borbe za ostanak u ligi, a završni pljesak za učinjeno neće izostati ma kako završio Sopićev treći ogled s Dinamom.

- Znamo u kakvoj smo se teškoj situaciji nalazili, pa smo naš glavni cilj ostanka već ostvarili, ali dolazi nova utakmica na skoro rasprodanom Maksimiru. Puno ljudi će doći, bit će sjajna atmosfera na tribinama, igramo protiv prvaka Dinama i naša je obaveza pružiti dobru partiju, premda to neće biti lagano - kaže strateg Gorice Željko Sopić i pojašnjava:

- Prvi put u povijesti kao nikad prije, donio sam papir na kojem piše koji će nam igrači nedostajati. Suk, Banić, Štiglec, Jurić, Petković, Pršir, Raspopović, Mrzljak i Fućak nam ne igraju, premda još postoji mogućnost da netko iz trojca Pršir - Fućak - Mrzljak ipak bude u konkurenciji. I mnogo većim momčadima bi nedostajali takvi igrači, definitivno imamo velikih problema oko sastava, ali to ništa ne mijenja. Igrat će oni koji su spremni i nadamo se dobrom rezultatu.

Posebno teško Sopiću će biti popuniti pozicije zadnjeg veznog, tu je ostao praktički bez svih rješenja, ali i kroz sezonu imao je istih briga, pa se pojavio Momčilo Raspopović, koji je oduševio u ulozi koju nikad prije nije igrao u karijeri. Ne treba zaboraviti kako je Raspopović u utakmici s Lokomotivom, nakon potresa mozga vratara Ivana Banića, u desetominutnoj sudačkoj nadoknadi i branio, te nije primio gol. Praktički da nema igrača Gorice, koji nije imao neku posebnu sekvencu i partiju, koja je po nečemu bila važna i odlučujuća da se naoko nemoguća misija pretvori u moguću.

- Došlo je i do emotivnog pražnjenja, pa sam nakon pobjede nad Varaždinom svima dao tri slobodna dana. Iza nas je jako stresnih šest mjeseci punih emocionalne potrošnje, uhvatili smo ostanak sedam dana prije kraja, pa smo imali više vremena za razgovore o novoj sezoni u kojoj moramo biti kompaktniji i bolji, da nam se ovo više nikad ne ponovi - naglašava Sopić, koji ne sumnja u motiv svoje momčadi protiv prvaka.

- Sve osim poraza bio bi sjajan rezultat protiv Dinama na Maksimiru, a tijekom cijele ove godine smo pokazali zavidnu formu i kvalitetu igre. Tko god istrči, sigurno će dati maksimum, a jedini je problem što je s druge strane Dinamo - realan je trener Gorice.

U situaciji kada je s posljednjeg mjesta trebalo nadoknađivati u jednom trenutku i dvoznamenkasti bodovni zaostatak za Šibenikom, nije Gorica mogla promovirati neke mlađe igrače, ali barem bi im protiv Dinama trebalo biti moguće dati povjerenje. Prvi na redu je 18-godišnji veznjak Luka Kapulica, koji je 1. svibnja protiv Lokomotive u Kranjčevićevoj postigao sjajan pogodak, koji je bio uvod u povratak od 0:2 do 2:2.

- Svjesni smo, ali ne još toliko dovoljno što smo sve napravili u drugom dijelu sezone, a dat ćemo sve od sebe da u Maksimiru pokušamo pobijediti. Od trenera do zadnjeg igrača u svlačionici, svi su me podržavali u mojoj prvoj seniorskoj sezoni, bilo je to lijepo iskustvo, a nije mala stvar kada bilo tko s 18 godina zabije gol u seniorskom nogometu. Žao mi je što tu utakmicu s Lokomotivom nismo i pobijedili, ali dobar je bio i bod. Za mene je bilo bitno svaki dan i svaki trening davati 100 posto, čime se mogu nametnuti treneru za sljedeću sezonu - kazao je Luka Kapulica.

Imat će i Velikogoričani podršku svojih navijača u Zagrebu, kao što su imali i kada je bilo najteže, a ostat će u dugom sjećanju gostovanje na šibenskom Šubićevcu od 14. travnja, kada su nadglasali domaće, dok su Sopićevi jurišnici letjeli terenom i do poluvremena stekli prednost 4:0, koju su zadržali do kraja. Pokazat će se to presudnim danom, poslije kojeg su počele nestajati sumnje da će Turopolje i sljedeće sezone imati nogometni klub među 10 odabranih...

Suk se oprostio od sezone zbog kartona, a ugovor mu istekao

Kao i u svim drugim klubovima i u Gorici će biti nekoliko igrača kojima je dvoboj zadnjeg kola posljednji u njezinom dresu ili su ga još ranije odigrali, ali bit će vremena za analize odlazaka kada završi nedjeljna utakmica s Dinamom.

Prije nje treba izdvojiti samo jednog igrača, koji je kroz svih pet prvoligaških sezona igrao za Goricu i ostavio neizbrisiv trag svojim doprinosom. To je 33-godišnji Nizozemac Joey Suk, koji je došao ljeta 2018. iz Go Ahead Eaglesa iz Deventera i zadržao se sve dosad. Da nije bilo onog strašnog loma noge 21. ožujka 2021. baš protiv Dinama na Maksimiru, Suk bi sigurno imao i više od 124 službena nastupa za Goricu, a ostaje pitanje je li to i konačna brojka?

Zbog akumulirana tri žuta kartona Suk nema pravo nastupa u zadnjem kolu protiv Dinama, a zadnjeg dana svibnja ističe mu i ugovor. Nema dvojbe da će klub i Nizozemac sjesti i odlučiti je li to i kraj suradnje ili će doći do njezinog produljenja barem na još godinu dana, a rasplet će biti poznat uskoro...

TRENERI GORICE PROTIV DINAMA U LIGI

Željko Sopić 2 0 2 0 1:1 2

Valdas Dambrauskas 2 0 1 1 2:3 1

Samir Toplak 1 0 0 1 0:1 0

Igor Angelovski 1 0 0 1 0:1 0

Krunoslav Rendulić 3 0 0 3 1:5 0

Siniša Oreščanin 3 0 0 3 3:8 0

Sergej Jakirović 7 0 0 7 5:16 0

Ukupno: 19 0 3 16 12:35 3

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 01:40