Tim Matavž (lijevo)

 GORAN MEHKEK/Cropix
SVE VEĆE AMBICIJE

Spremni za fajt s Dinamom: 34-godišnji napadač se vraća na scenu, mogao bi biti presudan faktor

Nakon što se prošle sezone borila za ostanak, Gorica sada drži četvrto mjesto i traži skrivene rezerve
Piše: Toni RoićObjavljeno: 16. listopad 2023. 18:50

Gorica će u subotu dočekati Dinamo kao četvrtoplasirana momčad HNL-a s osvojenih 16 bodova iz 10 utakmica, što sugerira da je spremna na najozbiljniji fajt s prvakom i jedinim klubom kojeg nikad nije pobijedila otkako je 2018. zakoračila u elitni rang. Nakon prošlosezonske borbe za ostanak, aktualna perspektiva velikogoričkog kluba obojena je nadom u mnogo više ciljeve, a baš će sljedećih nekoliko utakmica (Dinamo, Rijeka, Osijek) najbolje otkriti ima li sastav trenera Dinka Jeličića kapacitet za ostati gdje je sada.

Iako djeluju po devizi "Europu vrebamo iz prikrajka", u klubu su uvjereni da imaju skrivenih rezervi, ponajprije u nekoliko igrača, koji još nisu pružili koliko zaista mogu, a uglavnom je riječ o ofenzivcima, koji bi popravili efikasnost jer 10 dosadašnjih golova ipak je premalo. Možda je najbolje krenuti od slovenskog veterana Tima Matavža, koji je tek u svom 20. nastupu u prošlom kolu postigao prvi službeni gol za Goricu.

Doveden prošle zime kada je klub bio uvjerljivo zadnji, Matavž je bio označen kao golgeter sa spasonosnim rješenjima, ali kod Željka Sopića niti se naigrao, niti je išta zabio. Na ljeto je bio na pragu odlaska, ali je ipak ostao i tek Sopićevim odlaskom polako počeo dobivati minute kod Dinka Jeličića. Pogodak protiv Lokomotive izuzetno mu je značio, Jeličić mu je u prijateljskom ogledu s Olimpijom dao i mjesto startera, što je naznaka da se Matavž vraća na scenu i premda kao 34-godišnjak, očito bi mogao biti faktor i u dvobojima koji dolaze.

image

Dinko Jeličić

MIRKO FERLIN/Cropix

Nizozemac Sven Blummel je krilni napadač, došao je ovoga ljeta iz drugoligaša Maastrichta, te mu je trebalo dati vrijeme za prilagodbu. Uglavnom je ulazio s klupe, riješio je dvoboj s Lokomotivom doma, a učinio je to i u Kranjčevićevoj, ali njegov gol za 2:1 je poništen zbog sumnjivog i vjerojatno nepostojećeg zaleđa. No Blummel je igrač koji zna s loptom, dobar u suradnji, a očito zna i namirisati situaciju za dati gol. Sad je potpuno spreman i očekuje se još veća minutaža za njega.

Ante Matej Jurić je mladi centarfor, sličnog profila kao i Matavž, ostat će dugo u sjećanju njegov pobjednički pogodak protiv Hajduka, a u subotu je dvije lopte smjestio u mrežu i Olimpiji u pobjedi 3:0. Jurić je imao težak lom lakta na proljeće, koji ga je uvelike zaustavio u planovima, ali njegovo vrijeme tek dolazi.

Tu je i povratnik Martin Šroler, domaći dečko s Plesa, razigravač i strijelac, kojem je fizička sprema dosad bila nedostatna jer se zadnji priključio momčadi, ali ušao je u završnici dvoboja s Lokomotivom i sigurno da vjeruje u još veću minutažu i doprinos. Spomenuti bi se moglo i Josipa Mitrovića, koji se još traži ove sezone, iskusni Filip Mrzljak tek ulazi u formu poslije oporavka i zahvata na koljenu, a Danac Alexander Munksgaard je kao i Šroler došao kasnije, te još hvata zalet.

Sve su ovo kvalitetni igrači koje Gorica može još bolje iskoristiti i zato temelji optimizma u Turopolju imaju jaku podlogu...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. svibanj 2024 14:49