Dinko Jeličić

 Ronald Goršić/Cropix
REZULTATSKA KRIZA

Sve su glasnija pitanja sprema li se novi otkaz u HNL-u. Predsjednik održao sastanak s Jeličićem

U Gorici se hitno traži prekretnica nakon pet ligaških poraza u nizu
Piše: Toni RoićObjavljeno: 14. veljača 2024. 15:47

Jako teško se u Velikoj Gorici mire sa situacijom koja ih je snašla na početku 2024. godine. Umjesto očekivane obrane četvrtog mjesta nakupila su se četiri poraza, koja uz onaj od Varaždina čine aktualnih pet u nizu, a u zadnjih sedam kola momčad trenera Dinka Jeličića osvojila je samo bod.

Neočekivani podbačaj

Nitko nije mogao očekivati takav podbačaj u situaciji kad je čak pet utakmica Gorica igrala na svom terenu, gdje je prije toga imala sjajan niz od 16 dvoboja bez poraza u 2023. godini, koji je trajao od veljače do prosinca kad ga je prekinuo Varaždin trijumfom 3:1.

Od dosta neutralnih promatrača, kao i navijača drugih klubova, često u zadnje vrijeme dobivamo poruke s pitanjima - što se to događa u Gorici i gdje je krenulo po zlu? I oni kao da ne mogu vjerovati da je momčad koja je rušila ove sezone Hajduk, Dinamo i Osijek i bila čvrsto u konkurenciji za europski plasman odjednom tako pala i ne može nikome uzeti niti bod. Sve je počelo podsjećati na onu prošlu sezonu kad su se redali neuspjesi, a u jednom trenutku Velikogoričani su imali i 11 bodova zaostatka za devetim mjestom. Spasili su se u već opjevanoj završnici predvođeni trenerom Željkom Sopićem, što je pothvat za anale.

image

Rijeka je u posljednjoj utakmici dobila Goricu 2:0

Ronald Goršić/Cropix

Ove sezone stvari su ipak drugačije posložene jer je prvi dio prvenstva donio odličnu zalihu bodova (27), straha za ostanak u ligi nema jer Rudeš je odavno predodređen za drugoligaša, ali Gorici nije svejedno kako će odigrati i koliko bodova osvojiti u preostalih 14 kola. Porazi i loši rezultati uvijek su problem, a obično se prvo u fokus stavi status trenera. Dinko Jeličić ima bod iz zadnjih sedam kola i neki će se upitati prijeti li mu otkaz?

Odgovor je da mu zasad ne prijeti, ali rezultatska prekretnica traži se od svake sljedeće utakmice. Jeličić i predsjednik kluba Nenad Črnko imali su poduži sastanak i razgovor poslije dvoboja s Rijekom, a u kojem su pretresli sve aspekte negativnog niza. Jeličić je na kraju dobio punu podršku predsjednika i Uprave, a kao glavni razlog lošeg niza navedeni su problemi s izostancima.

Sve je počelo ozljedom

Sve je počelo s težom ozljedom Merveila Ndockyta u studenom, čiji povratak na travnjak se ne očekuje prije ožujka ili travnja, da bi se nastavilo u nekoliko prošlih utakmica kad bi treneru uvijek nedostajalo četiri ili pet vrlo važnih igrača. Stoga je Gorici izostao impuls s klupe, a upravo su rezervisti u prvom dijelu bili ključni za nekoliko ostvarenih pobjeda, uključujući one s Hajdukom i Dinamom. Iako će zazvučati kao traženje alibija, jednaki signali emitiraju se i iz najjačih klubova lige jer kad Hajduku nedostaje Marko Livaja, Dinamu Petković, a Osijeku Mierez, odmah je to golemi hendikep kojeg nije jednostavno neutralizirati.

Jeličić, dakle, nastavlja misiju na klupi Gorice, ali svjestan da se pritisak pojačava, te mu je nedjeljno gostovanje kod Osijeka od iznimnog značaja. Riječ je o suparniku koji je četvrti i ima četiri boda više, pa je lako zaključiti što bi Gorici donijela pobjeda. Došla bi na samo bod zaostatka za Osječanima, a psihološki efekt uspjeha bio bi na vrlo visokoj razini, vratila bi se vjera u sebe, što je izuzetno važno za svakog sportaša i momčad.

image

Dinko Jeličić

Ronald Goršić/Cropix

- Moramo prije svega smanjiti i eliminirati naše pogreške i onda će ova momčad sigurno opet pobjeđivati. Od ciljeva ne odustajemo - odlučan je trener Jeličić, koji je u utorak igračima dao slobodan dan kako bi u miru pokušali zaboraviti događanja iz prošlog kola i nestvarna tri kaznena udarca protiv njih, od kojih je samo jedan bio očigledan, a druga dva ili nategnuta ili nepostojeća.

Možda nešto o tome govori i podatak da glavni sudac utakmice s Rijekom Duje Strukan nije delegiran za dvoboje 23. kola, ni na terenu, ni kao četvrti sudac, ni u VAR sobi. Odmor ili okajavanje grijeha, pitanje je sad?

Bez pobjede u Slavoniji od prvog gostovanja 2018.

Kad smo već kod želje Velikogoričana da crnu seriju prekinu u Osijeku, tradicija im nije saveznik. Jedinu pobjedu u prijestolnici Slavonije zabilježili su u svom prvom gostovanju u Gradskom vrtu pod imenom Gorica, a bilo je to 22. rujna 2018. godine rezultatom 1:0. Strijelac je bio poljski centarfor Lukasz Zwolinski u 57. minuti, a Osječane je i tada vodio njihov aktualni Zoran Zekić. Strateg Turopoljaca bio je Sergej Jakirović, a u sljedećih 10 odlazaka u Osijek upisano je sedam poraza i tri remija.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. travanj 2024 08:07