RONALD GORSIC Cropix
STRMOGLAVI PAD GORICE

Teška vremena za hrvatskog prvoligaša: ‘Jedna stvar nam je bila ključna i moramo je vratiti‘

Europa je ostala (pre)daleko, a je li uopće ta priča bila realna?
Piše: Toni RoićObjavljeno: 20. veljača 2024. 23:29

Hoće li trener Gorice Dinko Jeličić dobiti otkaz? Upitao je to voditelj podcasta Sportskih novosti “VAR soba” dva novinara koja prate Dinamo (Davorin Olivari, Tomislav Juranović), aludirajući na veliki rezultatski pad turopoljskog kluba, koji je izgubio svih pet prvenstvenih utakmica u 2024. godini, a u posljednjih osam kola osvojio je samo bod i s četvrtog se spustio na šesto mjesto.

Obojica su izbjegla konkretni odgovor, smatrajući da nisu dovoljno upoznati sa stanjem u velikogoričkom klubu, dok je Olivari postavio zanimljivo protupitanje - a koji su bili ciljevi Gorice u ovoj sezoni?

image
GORAN MEHKEK Cropix

Upravo tu i leži veliki dio odgovora na pitanje sprema li se Jeličiću otpusno pismo jer nakon što se Gorica lani na čudesan način spasila ispadanja, je li realno očekivati borbu za vrh u sljedećoj sezoni? Tim prije što je poslije četiri vođene utakmice trener Željko Sopić otišao iznenada u Rijeku, jednu utakmicu je vodio Mensur Mujdža, a onda je pretposljednjeg dana kolovoza 2023. angažiran Dinko Jeličić.

- Ovo je za nas stabilizacijska sezona, a sve preko toga je bonus - često je ponavljao sportski direktor Gorice Mario Brkljača i dok su bili najbolji rezultati, a u Velikoj Gorici kapitulaciju potpisivali Hajduk, Dinamo i Osijek.

Imperativ sa Slavenom

Znao je Brkljača, a pogotovo predsjednik Gorice Nenad Črnko, da je težak put do najviših dometa i da se mnogo toga treba poklopiti za uspjeh u konkurenciji daleko moćnijih i bogatijih klubova kao što su Dinamo, Hajduk, Rijeka i Osijek.

- Mi znamo gdje nam je mjesto, ali uvijek ćemo pokušati iskoristiti eventualne slabosti drugih - to je predsjednik Črnko govorio i govori još od one prve prvoligaške sezone 2018/2019. kada je Gorica bila bolja od svih očekivanja, te do zadnjeg kola ostala u utrci za europskom pozicijom.

Nije uspjela tada, kao ni proljeća 2021. godine kada joj je trebao samo bod u posljednja tri kola za osvajanje trećeg mjesta, ali je izgubila od Hajduka, Dinama i Rijeke, te završila kao peta i bez sanjanog pretkola Europske lige. Od tada je i počeo pad, koji je kulminirao prošlosezonskom teškom borbom za ostanak, a oporavak nije jednostavan jer Gorica nije klub koji može kupovati i tako pojačavati igrački kadar, već sve sama mora stvoriti ili vrhunski pogoditi besplatne igrače, kako je to nekad uspijevalo sportskom direktoru Mindaugasu Nikoličiusu, koji je početkom 2021. otišao na istu poziciju u Hajduk.

Uoči ove sezone klub su napustili ključni igrači kao Toni Fruk, Joey Suk, Matthew Steenvoorden, Kristian Fućak i Slavko Bralić, a od nekoliko dovedenih samo su Mario Maloča i Marko Soldo izborili status standardnih prvotimaca. Na krilima euforije izborenog ostanka, momčad je u prvom dijelu ove sezone iskazivala visoku dozu samopouzdanja i homogenosti, dugo je Gorica uz Hajduk imala najbolju obranu lige, ali baš je nakon splitskog poraza 0:3 od 2. prosinca počeo posve neočekivani pad u tom segmentu igre.

- Obrambena stabilnost nam je bila ključna i moramo je vratiti - odlučno je rekao trener Jeličić prije nedjeljnog gostovanja u Osijeku, da bi se u Opus Areni nastavio niz tragikomično primljenih pogodaka za uvjerljivi poraz 0:3.

image
RONALD GORSIC Cropix

Time je praktički i nestala realna nada u četvrto mjesto jer Osijek bježi sedam bodova, a Gorica je u takvom stanju da se više ne može predvidjeti kada i kako će izaći iz krize i vratiti se pobjedama. Jeličić nije dobio otkaz, iako je izjednačio negativni klupski rekord od šest ligaških poraza u nizu, nije o tome u klubu čak ni raspravljano, ali alarm je već dugo upaljen i nedjeljna utakmica sa Slavenom Belupom nosi golemi imperativ prekida crnog niza...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 17:05