Nenad Črnko (desno)

 DAMIR KRAJAC Cropix
‘UPLATIT ĆE KOLIKO TREBA‘

U hrvatski nogomet dolazi novi gazda. Stiže ruka spasa koja u klubu može promijeniti sve

Gorica kao udruga građana posjeduje opremu za rad i profesionalne ugovore s igračima
Piše: Toni RoićObjavljeno: 23. listopad 2024. 10:54

Skupština HNK Gorica je u ponedjeljak, 21. listopada, donijela povijesnu odluku o odobrenju preoblikovanja nogometnog kluba iz Velike Gorice u sportsko dioničko društvo, što je ključni korak prema privatizaciji i dobivanju većinskog vlasnika ili kako bi se u našem narodu popularno kazalo - jednog i pravog gazde, koji ulaže vlastiti novac.

Tko bi to mogao biti, ne zna ni velika većina skupštinara jer je predsjednik kluba Nenad Črnko inzistirao na poslovnoj tajni, dok se neke stvari dodatno ne razriješe, premda je na njegov prijedlog jednoglasno usvojen poslovni ugovor za kojeg se kaže "da će osigurati financijsku stabilnost kluba".

Ako ostavimo po strani opravdanu znatiželju javnosti o grupaciji i pojedincima s kojima je Črnko pregovarao, te došao do, po njemu, spasonosnog rješenja za financijski posrnuli velikogorički klub, upravo je taj ugovor ključ cijele sadašnje i buduće priče, u čije konačno razrješenje se vrlo brzo mora uključiti i politika, odnosno Grad Velika Gorica i gradonačelnik Krešimir Ačkar.

Što taj zasad tajnoviti ugovor donosi sada, a što u budućnosti, dva su najvažnija pitanja? Na ovo prvo Črnko je već odgovorio u neformalnom razgovoru nakon sada već antologijske konferencije za novinare od 17. listopada, kada je prvi put javno objavio da HNK Gorica kreće u privatizaciju.

Iskustvo sa Staniulisom

Predsjednik je tada pojasnio da će budući investitor, koji pretendira postati i većinski dioničar i vlasnik nakon procesa preoblikovanja, već do kraja listopada ove godine sanirati dio aktualnih dugova. Na pitanje koliki će iznos uplatiti, Črnko je odgovorio - "koliko nam treba"!

Sigurno on zna i točan iznos, ali još optimističnije je zazvučao nastavak kada je kazao "da bi dobio i dvostruko da je tražio". Na sve to dodao je kako je već pokrenuta i rasprava o potencijalnoj gradnji kampa za mlađe uzrasne kategorije jer nedostatak terena je golemi problem za rad omladinske škole turopoljskog kluba.

Da se samo taj problem riješi, ostalo bi nešto što ima trajnu vrijednost za sve buduće generacije i zapravo je baš to ono najvažnije što se dosad moglo čuti o planovima potencijalnog novog vlasnika.

Tu smo već ušli u sferu onog drugog pitanja i utjecaju prihvaćenog ugovora na pretvorbu HNK Gorice u SDD. Temeljni kapital i raspodjela dionica dvije su najvažnije stavke u tom procesu, a nad njima kontrolu ima Grad Velika Gorica, koja financira rad omladinske škole, te je vlasnik Gradskog stadiona kojeg i održava javnim novcem poreznih obveznika.

HNK Gorica kao udruga građana posjeduje samo opremu za rad i profesionalne ugovore s igračima i ostalim osobljem, a igrački ugovori su potencijalno najveća vrijednost, što i postaju u trenutku kada se napravi neki transfer i dobije odštetni iznos.

Sklapanje ugovora s investitorom automatski mijenja situaciju jer svaki euro koji uloži u klub, a spominju se već i milijuni (?!), zalog je za dionice koje će se dijeliti ako Grad Velika Gorica prihvati dokapitalizaciju s dotičnim partnerom. Gorica je već imala iskustvo s litavskim investitorom Gintarasom Staniulisom, koji je u klubu bio od 2017. do 2021. godine, ali premda je i tada predsjednik Črnko predlagao privatizaciju, Staniulis na to nije pristao.

Dugo je vagao

U konačnici ugovor je raskinut prijevremeno, formalno nagodbom, ali zapravo na štetu Gorice, koja Litavcu mora platiti penale veće od 1,5 milijuna eura. Upravo je taj dug jedan od najvećih utega u aktualnom poslovanju, te je uz izostanak unosnih transfera u posljednje dvije godine, natjerao predsjednika da već mjesecima, ako ne i godinama traži novog strateškog partnera, koji će donijeti ono najvažnije - svježi kapital ili još zvučnije na engleskom - cash!

Sve što donese investitor će iskoristiti kako bi pribavio što više dionica i učvrstio vlasništvo, a kakvi su njegovi daljnji planovi i interesi, tek će se čuti kada bude i predstavljen javnosti. Predsjednik Črnko je uvjeren da je povukao i kratkoročno i dugoročno pravi potez, koji će osigurati financijsku podlogu za konkurentnost Gorice u SHNL-u, a već je i najavio kako u zimskom prijelaznom roku kani ići po tri-četiri ozbiljna pojačanja jer ispadanje iz elitnog ranga na kraju sezone ne dolazi u obzir.

Kao pragmatičan i iskusan nogometni djelatnik, koji je više od 15 godina na predsjedničkoj poziciji u Gorici, Črnko je dugo vagao i birao s kim krenuti u novu eru zvanu privatizacija, a tjedni i mjeseci koji dolaze otkrit će i sve detalje gdje i s kim plovi velikogorički nogometni brod. Ono što možemo pouzdano reći je da poznati nogometni tajkun Milan Mandarić nije novi investitor u Goricu, a ponovit ćemo i rečenicu jednog dobro upućenog izvora, koji je kazao "tajit će ga dugo kao i svojevremeno Staniulisa"...

Carević do prve pobjede u Lekeniku

Novi trener Gorice Mario Carević suočio se s porazom u svom ligaškom debiju na klupi u Varaždinu, ali dan kasnije ipak je došao i do prve pobjede. Jest da je riječ o prijateljskoj utakmici s petoligašem Lekenikom, ali ove sezone Gorica je već gubila slične provjere kada je četvrtoligaš Kurilovec slavio s uvjerljivih 3:0. Ovoga puta bilo je obrnuto, 3:0 za Goricu protiv Lekenika, koji je ovu utakmicu iskoristio za proslavu velikog jubileja od 95 godina postojanja kluba.

Gosti nisu došli na slavlje praznih ruku, pa su prije početka susreta predsjednik Gorice Nenad Črnko i team manager Matija Dvorneković uručili predsjedniku Lekenika, Božidaru Antolecu, prigodne poklone. Bili su to dres s potpisima svih igrača, cvijeće, plaketa za sjećanje i lopte za treninge i utakmice.

Spomenuti se može i podatak da je Lekenik u utorak proslavio jednu od najvažnijih stvari za razvoj cijele Sisačko-moslavačke županije, a to je otvaranje dionice autoceste do Siska. Dosad je Lekenik na tom pravcu bio zadnja stanica na putu iz Zagreba, sada više nije. (tr)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. listopad 2024 11:05