GORAN MEHKEK Cropix
BROJKE SVE GOVORE

Ugodno iznenađenje HNL sezone ima jasan cilj nakon poraza od Hajduka: Na potezu su sada - napadači

Četvrtoplasirani klub Hrvatske nogometne lige želi tu poziciju imati i nakon zadnje dvije utakmice u polusezoni
Piše: Toni RoićObjavljeno: 07. prosinac 2023. 23:15

Što bi trener Gorice Dinko Jeličić poželio da mu donese Sveti Nikola, koji se proslavio 6. prosinca? Vjerojatno ne čizmicu u koju se stavljaju darovi za poslušnu djecu, već - zlatnu kopačku. Metafora je prigodna, ali želja je stvarna, i ne samo za njega, već za sve trenere ovoga svijeta.

Cilj je jasan

Golgeteri su najvrednija i najtraženija roba na nogometnom tržištu, a premda “igra daje golove”, kako često podvlači sportski direktor Velikogoričana Mario Brkljača, od onih koji su pozicijom, kvalitetom i igračkim karakteristikama najbliže suparničkom vrataru, očekuje se najviše.

- Nedostajalo nam je hrabrosti i dinamike u napadačkim akcijama, nedostajao nam je pravi završni potez - jasno je naveo jedan od glavnih razloga splitskog poraza od Hajduka velikogorički strateg Dinko Jeličić, što samo po sebi govori što mu najviše treba za dvije završne ovogodišnje utakmice na svom stadionu protiv Istre 1961 i Varaždina.

Gorica će se u njima boriti za očuvanje četvrtog mjesta i barem tri boda prednosti pred petoplasiranim Osijekom koje ima sada, a od Jeličićevog sastava se očekuje da se postavi domaćinski i napadački jer, kako kaže iskusni stoper Mario Maloča, “jedino što nas zanima je svih šest bodova”.

Cilj je jasan, ali neće do njega biti tako lako i doći jer su se Istra i Varaždin ove sezone pokazali kao vrlo neugodni suparnici za Turopoljce. U dvije utakmice s Varaždincima osvojen je samo bod, dok su subotnjeg suparnika Istru 1961 svladali u Puli 1:0, ali uz mnogo sreće i propuštenih prilika domaćina. Zeleno-žuti su i prošlih sezona u Turopolju znali odigrati jako dobro i odnositi bodove, tako da ih se tretira kao vrlo ozbiljnog i opasnog suparnika.

Kad se pogledaju gol-razlike pet vodećih klubova lige, Gorica je tu najneefikasnija s 18 postignutih pogodaka u 16 dvoboja, ali do 26 bodova je došla zahvaljujući i obrani, koja je druga najbolja s 12 primljenih golova, a do tri gola primljena na Poljudu bila je s Hajdukovom i najbolja. No, poznata je stvar da je u nogometu lakše posložiti obranu no imati ubojit napad, a još pri kraju ljetnog prijelaznog roka stalna želja Velikogoričana bila je golgeter.

Nisu ga uspjeli pronaći jer za njih je to jednostavno preskupo i nedostižno, tako da je ostao trojac špica iz prošle sezone kojeg čine Nikola Vujnović, Tim Matavž i Ante Matej Jurić. U tom trenutku Jurić se tek vraćao poslije teškog loma ruke kojeg je zadobio baš u onoj pobjedi 5:4 protiv Istre 1961 u ožujku, Matavž je loše kotirao kod tadašnjeg trenera Sopića, a jedino je Vujnović bio posve spreman.

Povremeni bljeskovi

U takvoj situaciji jaka podrška se očekivala od krilnih napadača, ponajprije Josipa Mitrovića i novopridošlog Svena Blummela, ali sezona će ići tako da nitko od njih nije iskočio u kontinuitetu, već samo povremenim bljeskovima.

Ipak, bilo je i to dovoljno za neke velike pobjede, kao one nad Hajdukom i Dinamom, koje je pobjedničkim pogocima u sudačkim nadoknadama potpisivao najmlađi od spomenutih Ante Matej Jurić, Vujnović je zabio za izjednačenje protiv Dinama, Matavž imao asistencije protiv Hajduka i Osijeka, te konačno upisao i prvijenac golom za 1:1 protiv Lokomotive. Blummel je odlučio prvu utakmicu s Lokomotivom, dao je i dva gola protiv Rudeša, dok je Mitrović imao nekoliko asistencija.

Ukupno gledajući, doprinos napadača nije izostao, ali nema Gorica još od odlaska Kristijana Lovrića u veljači 2022. igrača koji bi odlučivao, te postigao dvoznamenkasti broj pogodaka po sezoni. U prošloj je najbolji bio Toni Fruk sa sedam golova, a on je veznjak, kao i sezonu prije Anthony Kalik.

Ako se za neki klub u HNL-u može reći da pobjeđuje kao momčad, ne oviseći pritom krucijalno o bilo kojem pojedincu tipa Livaja (Hajduk), Petković (Dinamo), Pašalić (Rijeka) ili Brodić (Varaždin), onda je to Gorica.

Može se to promatrati i kao veliku kvalitetu i dokaz o odličnom radu njezinih trenera, pogotovo Sopića i Jeličića, ali da bi se zadržao ovaj nivo rezultata, napadači definitivno moraju dati još više, tim prije jer imaju potencijal. Zato su im ove dvije utakmice do kraja polusezone golema prilika da udare završni pečat i ovjere konkretnim golgeterskim učinkom odlično četvrto mjesto...

STRIJELCI ZA GORICU

3 - Vujnović, Blummel

2 - Jurić, Ndockyt, Majstorović, Soldo, Štiglec

1 - Matavž, Pršir

Devet igrača poentiralo, nitko više od tri gola

U 16 prvenstvenih utakmica Gorica je postigla 18 pogodaka, što je u prosjeku tek nešto više od jednog (1,12), a kada se to analizira modernim statističkim “alatima”, onda osvojenih 26 bodova nadmašuje uobičajeni prosjek bodovnog učinka s tolikim brojem postignutih golova. Gotovo identičan primjer je i vodeći Hajduk, koji je tek u zadnje dvije utakmice popravio efikasnost, na nesreću Velikogoričana baš i na njima, a prije toga su više od jednog gola bili primili samo protiv Slavena Belupa u remiju 2:2. Listu strijelaca turopoljskog kluba predvode Vujnović i Blummel s tri gola, pet igrača (Jurić, Ndockyt, Majstorović, Soldo, Štiglec) postiglo je po dva, a Matavž i Pršir po jedan. Loša je vijest za trenera Jeličića da do kraja godine neće moći računati na ozlijeđenog Ndockyta, a vjerojatno i Majstorovića, koji je bio strijelac jedinog gola za pobjedu u Puli. Najbolji asistent je Josip Mitrović, koji je triput dodao za gol suigrača, a dvaput su to izveli Matavž, Pršir, Štiglec i Krizmanić. (tr)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
07. svibanj 2024 17:54