Nenad Črnko s mladim prvacima Hrvatske

 NK Gorica
ZASLUŽENO U ELITI

Veliki remont Gorice, odlazi cijela jedna momčad, predsjednik odlučan: ‘Najteži period za mene, ali ponosni smo!‘

Predsjednik velikogoričkog prvoligaša Nenad Črnko iznio je na leđima već šestu sezonu u eliti
Piše: Toni RoićObjavljeno: 31. svibanj 2024. 20:15

Nakon osvojenog sedmog mjesta, igrači Gorice dobili su mjesec dana odmora, a trener Rajko Vidović okupit će ih 24. lipnja na početku priprema za novu sezonu. U kakvom sastavu još se ne zna, ali već je potvrđeno da su se s klubom rastali Marko Soldo, Tim Matavž, Sven Blummel i Alexander Munksgaard. Konačna brojka bit će i dvocifrena, ali predsjednik velikogoričkog prvoligaša Nenad Črnko, sportski direktor Mario Brkljača i trener Rajko Vidović o tome će odlučiti u sljedećim danima i tjednima.

- Kad završi prvenstvo, počinje najteži period za mene. Razmišljam hoću li otkazati i neke odlaske na Europsko nogometno prvenstvo u Njemačkoj - kaže predsjednik Gorice i dopredsjednik HNS-a, Nenad Črnko.

Moglo je i bolje, ali...

Prvi čovjek kluba u nastavku...

- Moglo je biti i bolje od sedmog mjesta, ali kad se sjetim sad već pretprošle sezone kad smo se jedva spasili, onda je ovo odlično. Činjenica je da smo do pauze bili jako dobri i premašili očekivanja, dok smo na proljeće potpuno podbacili. Presudila je mala širina kadra i ozljeda Ndockyta. Kad nama nedostaju tri ili četiri igrača, to je kao da Dinamu, Hajduku i Rijeci nedostaje njih deset - pojašnjava Črnko.

image

Nenad Črnko

DAMIR KRAJAC Cropix

Status trenera Rajka Vidovića, dakle, nije upitan za novu sezonu?

- Nimalo. Rajko Vidović nastavlja posao i zaslužuje pohvalu što je uskočio u vrlo teškom trenutku za nas. Sad neka odradi pripreme po svom, zajednički ćemo selekcionirati kadar, osigurali smo već produljenje ugovora s Mitrovićem, Maločom i Štiglecom, a vjerujem da će ostati i kapetan Mrzljak. Mi smo kao klub pružili priliku neafirmiranim trenerima, koji su nakon odlaska iz Gorice postali tražena imena i uzimali trofeje. Jakirović, Dambrauskas, Rendulić, Sopić... Prva tri su postali prvaci, Sopić je bio blizu. Zato vjerujemo i u Vidovića.

Kako napuniti velikogoričku klupsku blagajnu, koliko su vjerojatni transferi?

- To je teško pitanje jer stvari u nogometu se mijenjaju i traže se sve mlađi igrači, koji imaju i kvalitetu i potencijal. U ovom trenutku više su u fokusu naši pioniri, koji su postali prvaci Hrvatske, ili Luka Vrzić, koji je igrao za Hrvatsku U-17 na Cipru, nego igrači iz prve momčadi. No, to ne znači da nećemo nikoga prodati, vjerujemo da će biti ponuda, pogotovo za Pršira, Banića, Krizmanića...

Imate li možda kakvu alternativu za financiranje?

- Uvijek postoji alternativa, pokazali smo u ovih šest prvoligaških godina da se znamo snaći, ali istina je da tražimo investitora, koji bi uložio u Goricu.

Kolike su šanse da se to ostvari u skoro vrijeme?

- Odgovor je otprilike isti kao i kad su u pitanju transferi. Može se dogoditi sutra, a ne mora se uopće dogoditi. Kontakata ima stalno, ali koliko će sve otići u ozbiljne pregovore, vidjet ćemo. Za nas je važno da smo se profilirali u ozbiljan klub, a velika stvar su i uspjesi mlađih kategorija, koji su i došli kad je Gorica postala stabilan prvoligaš i izborila elitni rang u sve četiri najvažnije kategorije.

Hoćete li zadržati ovu sjajnu pionirsku generaciju 15-godišnjaka, koju je trener Boris Trivunov doveo do naslova prvaka Hrvatske, prvog za klub i velikogorički nogomet u bilo kojoj kategoriji?

- To nam je prioritet i sa svim najvažnijim igračima imamo ugovore da ostaju u Gorici najmanje do 19. godine. Sada je bitno da se pravilno razvijaju, da nastave raditi kao dosad jer talent je neupitan. Velika pohvala našim skautima i Školi nogometa koja je uspjela dovesti neke igrače koje su sigurno htjeli Dinamo, Lokomotiva ili Hajduk, a sada mi imamo pet reprezentativaca Hrvatske u uzrastu do 15 godina. Najvažniji cilj je da što više njih postanu standardni seniorski igrači, a pokušat ćemo im dati priliku što prije jer to se nadovezuje na onu priču kako najjače svjetske lige traže sve mlađe igrače - podvukao je na kraju predsjednik velikogoričkog kluba Nenad Črnko.

Rastanci, rastanci

Davno je već naznačeno da će u velikogoričkoj svlačionici za iduću sezonu biti mnogo novih lica, a zasad je dosta toga napravljeno oko stvaranja mjesta za buduće akvizicije.

Gorica se već na svojim stranicama zahvalila na učinjenom Gabrielu Rukavini i Marku Soldi, mladim dinamovcima kojima je istekla posudba u njihovim redovima, a prošlost kluba postali su i napadač Tin Matavž, branič Alexander Munksgaard i krilni napadač Sven Blummel. Munksgaard je protekle sezone u Gorici upisao 30 službenih nastupa, od čega dva u Kupu, Blummel je prikupio 19 prvenstvenih utakmica i tri kup-utakmice te se u strijelce upisao tri puta, dok je Matavž lani u HNL-u odradio 24 utakmice i dao 5 golova, a u 2 nastupa u Kupu nije bio strijelac.

GORICA U ELITNOM RANGU

SEZONA 2018./2019.

5. mjesto 36 17 8 11 57:46 59

SEZONA 2019./2020.

6. mjesto 36 12 13 11 44:48 49

SEZONA 2020./2021.

5. mjesto 36 17 8 11 60:47 59

SEZONA 2021./2022.

6. mjesto 36 12 9 15 43:50 45

SEZONA 2022./2023.

9. mjesto 36 7 11 18 36:50 32

SEZONA 2023./2024.

7. mjesto 36 11 8 17 35:50 41

41

bod manje od Dinama osvojila je Gorica prošle sezone

32

boda više uzela je Gorica od Rudeša, novoč člana Prve NL

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
07. rujan 2024 23:59