Dinko Jeličić našao se u neočekivanim problemima

 ŽELJKO PUHOVSKI/Cropix
MUKA ZA JELIČIĆA

Veliki udarac za Goricu, kandidatu za Europu ozlijedio se jedan od najboljih igrača

Jeličić je Ndockytu pronašao idealnu ulogu, a sada mora tražiti čovjeka koji će ga nadomjestiti
Piše: Toni RoićObjavljeno: 23. studeni 2023. 11:56

Jedna od definicija nesreće je da se ona dogodi neočekivano i kada prije nje sve ide po planu. Upravo takav slučaj vezao se za 25-godišnjeg Merveila Ndockyta, koji je nakon dvije godine pauze trebao zaigrati za reprezentaciju Konga u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2026.

Dolaskom novog izbornika Isaaca N’Gate igraču Gorice stigao je poziv za dvoboj sa Zambijom, sav sretan Ndockyt je krenuo prema Africi, nadajući se da će i u nacionalnoj vrsti iskazati odličnu formu iz HNL-a. No, sreća ga je potpuno izdala kada je na treningu ozlijedio tetivu u aduktoru noge (medicinskim rječnikom avulzija ili odvajanje). Poslije povratka u Veliku Goricu definitivno je potvrđeno da mora na terapije, koje će trajati dva do tri mjeseca, što znači da će toliko i izbivati s nogometnih travnjaka.

Jedan od ključnih

Malo je reći da je trenera Dinka Jeličića i sve u klubu presjekla ova situacija jer Kongoanac je bio jedan od ključnih igrača u ovosezonskim ostvarenjima Turopoljaca, te zalog nadi da bi se u preostale četiri ovogodišnje utakmice moglo obraniti aktualno četvrto mjesto, čak i povećati prednost pred petim Osijekom.

Ndockyt je popunio i toliko deficitarnu poziciju iza napadača, iskazao se u organizaciji igre, tranziciji i kontranapadima, a veliki doprinos davao je i u obrambenoj fazi. Jeličić mu je pronašao idealnu ulogu, a sada je opet na početku i mora tražiti čovjeka, koji će ga nadomjestiti. Kandidata je malo, možda tek jedan i to Jurica Pršir, koji i nosi dres s brojem 10 na leđima, ali u zadnje vrijeme djelovao je iz drugog plana, odnosno iz pozicije zadnjeg veznog.

image

Merveil Ndockyt

ŽELJKO PUHOVSKI/Cropix

U obzir bi mogao doći i Martin Šroler, ali on nikako da uhvati ozbiljnu minutažu, iako se od njega dosta očekivalo nakon što se ovoga ljeta vratio u matični klub iz Slovenije. Tu je potencijalno i Luka Kapulica, ali on je još premlad za tako bitnu ulogu u situaciji kada se Gorica bori za visoke pozicije, premda se uvijek kaže da nitko nije postao igrač dok sjedi na klupi.

Novi test protiv Rudeša

U svakom slučaju pred Jeličićem i suradnicima je dosta mozganja kako posložiti momčad i taktiku bez Ndockyta, a ravnat će se po ono “da se bez svakoga može i mora”. Često je trener Gorice hvalio igrače s klupe, vjerujući da zaslužuju šansu, a dobar odgovor dobio je u prošlom kolu kada protiv Slavena Belupa nije mogao računati na standardni stoperski par Maloča - Krizmanić, pa su njihove zamjene bile besprijekorne i nije primljen gol u remiju 0:0.

Novi test bit će u nedjelju protiv posljednjeplasiranog Rudeša. Iako gosti iz Zagreba imaju samo tri boda i nikoga nisu pobijedili, dolaze s novim trenerom i neće se tek tako predati. Mnogi će se sjetiti kako je u debitantskoj sezoni među prvoligašima Gorica lovila europsko mjesto na proljeće 2019. i gostovala kod Rudeša u Kranjčevićevoj. Očekivala se sigurna pobjeda protiv kluba koji je tada ispadao iz lige, ali unatoč vodstvu do 80. minute, završilo je 1:1 i Velikogoričani su izgubili dva ključna boda.

Dinko Jeličić je na klupi Gorice debitirao rujanskom pobjedom 2:0 nad Rudešom u Kranjčevićevoj, a potom je vodio momčad i protiv osam preostalih suparnika u ligi, te ukupno ostvario pet pobjeda, dva remija i dva poraza. S Rudešom će otvoriti svoj drugi krug i sigurno da mu je jedina želja repriza tog debija...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
02. svibanj 2024 08:54