DAMIR KRAJAC Cropix
VELIKI POVRATAK

Vratar HNL-a u akciji prvi put od potresa mozga: ‘Dobro sam, a jednu stvar još uvijek nikome ne priznajemo‘

Klubu se pridružio još jedan igrač s angažmanom u nizozemskom nogometu
Piše: Toni RoićObjavljeno: 07. srpanj 2023. 06:21

Druga nizozemska liga kao sudbina. Ne, nije u Goricu stigao još jedan nizozemski igrač, ali jest 23-godišnji Mateo Leš, koji je prošle sezone nastupao za nizozemskog drugoligaša Heracles iz Almela. Štoviše, osvojio je s njim i prvo mjesto i izborio plasman u elitni razred, ali ugovor ipak nije produljio i skrasio se u Velikoj Gorici, kao i donedavni igrač Maastrichta Sven Blummel.

Leš je bio junior Dinama odakle se u ljeto 2020. zaputio u klub iz Almela, odradivši tamo tri sezone, ali bez značajnije minutaže. Imao je u prošloj sezoni 580 minuta kroz 17 nastupa, ali uglavnom ulazeći s klupe. Visok je 189 centimetara, a kako je ljevak, po potrebi može pokriti i poziciju lijevog beka. Nakon Ilečića i Blummela to je treći igrač kojeg je Gorica dovela ovoga ljeta, ali kako ih je 12 već otišlo, ako se računa Ivan Tomečak, koji nije potpisao novi ugovor, posve je jasno da trener Željko Sopić i suradnici traže još novih lica.

Zadovoljan što se vratio

- Napokon se sve riješilo, prezadovoljan sam što sam se vratio u Hrvatsku. Ovo je novi korak na mom nogometnom putu, a puno mi znači što ću opet biti okružen svojim ljudima, obitelji i prijateljima. Jedva čekam početi trenirati - rekao je Mateo Leš, koji podrijetlo vuče iz jednog mjesta kod Virovitice, a u omladinskoj školi Dinama proveo je šest godina.

image

Mateo Leš

Privatni arhiv

U utorak predvečer Velikogoričani su igrali treću pripremnu utakmicu i izgubili od makedonske Škendije rezultatom 0:2. Osim u prvih dvadesetak minuta dobrog presinga, bilo je to još jedno razočaravajuće izdanje Sopićeve momčadi u kojoj je opet najveća zagonetka bilo postizanje pogotka. Jest, jednog su uspjeli dati u uvodnim minutama dvoboja, ali je poništen zbog zaleđa, koje možda i nije bilo, Raspopović i Matavž su pogodili gredu, ali premalo je to za pozitivnu ocjenu.

Može se opet opravdanje naći u teškoj fazi priprema i umoru, nekompletnosti kadra i primljenim golovima kada su na terenu uglavnom bili juniori, ali nikad se nije dobro navikavati na poraze. Prvenstvo je pred vratima i nužno je već pronaći startnu postavu i mehanizme u igri. Očekivali su navijači Gorice da će prvi put na terenu vidjeti i koliko može Nizozemac Blummel, ali on ipak nije bio u konkurenciji za sastav.

- Blummel do dolaska u Goricu nije bio u treningu, radio je samo individualno, pa smo ga poštedjeli ove utakmice dok ne uđe u željeni ritam rada - pojasnio je pomoćni trener Velikogoričana Mensur Mujdža.

Nastradao 1. svibnja

Najljepša vijest s ovog dvoboja definitivno je povratak na vrata Ivana Banića, koji je nastradao 1. svibnja u dvoboju protiv Lokomotive zadobivši potres mozga. Dva mjeseca kasnije opet je spreman za maksimalni doprinos, a potvrdio je to u završnici prvog poluvremena kada je obranio kazneni udarac gostima i nakon toga još maestralnije zicer s desetak metara. Značit će to mnogo za njegovo samopouzdanje kao i ono cijele momčadi, koja zna da na vratima ima sigurnog čovjeka, koji može popraviti pogreške drugih.

image

Sven Blummel

Pro Shots Photo Agency/ddp Usa/profimedia

- Nakon nesretne situacije u utakmici s Lokomotivom lijepo se bilo vratiti na teren i mogu reći da sam jako zadovoljan. Osjećam se dobro, sve ide svojim tokom i vjerujem da ćemo opet gledati dobru Goricu, koja nikome neće unaprijed priznati da je bolji - kazao je Ivan Banić.

Gorica će još dva dana raditi na svom stadionu, a onda u subotu seli na slovensku Roglu gdje će odmah po dolasku odigrati test utakmicu protiv Slavena Belupa. Dogovorena je i ona s Celjem, a između njih Sopić bi volio pronaći još jednog suparnika kako bi što bolje uigrao momčad jer zbog toga se i ide u Sloveniju. S momčadi će putovati i oporavljeni Filip Mrzljak, kao i mladi reprezentativci Jurica Pršir i Krešimir Krizmanić, koji su imali odmor nakon povratka iz Rumunjske.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
29. travanj 2024 00:58