Moussa Wague

 MATTEO CIAMBELLI Nurphoto Via Afp
ZVUČNO POJAČANJE

Zaradili 12 milijuna eura, a u HNL stiže i veliko pojačanje iz Barcelone: ‘Došao je samo zbog nas!‘

Igrač koji će biti ‘bomba‘ prijelaznog roka već je sletio u Zagreb, uskoro slijedi potpis ugovora
Piše: Toni RoićObjavljeno: 14. srpanj 2022. 14:06

Pred Goricom je peta prvoligaška sezona zaredom u koju će startati subotnjim gostovanjem kod Osijeka, a nakon dva peta i dva šesta mjesta u Ligi 10, te dva polufinala Hrvatskog kupa 2021. i 2022. godine (ispali od Dinama i Hajduka), glavno je pitanje što se u sljedećim mjesecima može očekivati od momčadi trenera Samira Toplaka? Hoće li Gorica biti teško pobjediva kako najavljuju i priželjkuju svi u klubu ili će nastaviti silazni rezultatski trend iz prošlog prvenstva, kada je osvojila najmanje bodova u četiri prvoligaške sezone?

U kalendarskoj 2022. turopoljski klub je napustilo više od 20 igrača, što je rekord, a prednjače imena Kristijana Lovrića, Hrvoja Babeca i Dominika Kotarskog, koji su donijeli i zaradu od četiri milijuna eura, plus mogući bonusi.

U aktualnom ljetnom prijelaznom roku Toplakova momčad se još ekipira, s tim da su zasad stigli mladi i još nedovoljno afirmirani igrači kao što su vratar Žiger, Vojtko, Julardžija i Ante Matej Jurić, kao i iskusniji Raspopović i Deni Jurić, te povratnik s posudbe iz ljubljanske Olimpije, vratar Ivan Banić.

Najnovija akvizicija je brazilski krilni igrač Wallace, koji dolazi iz austrijskog drugoligaša Austrije iz Lustenaua, dok je u četvrtak u Veliku Goricu doputovao i Senegalac Moussa Wague i taj 23-godišnji branič iz Barcelone bit će bomba u prijelaznom roku Velikogoričana, iako treba reći da Wague tek lovi povratak na teren nakon problema s ozljedom i dulje pauze.

- Wague je u Zagrebu, sve smo u principu definirali i vjerujem da ćemo nakon utakmice u Osijeku potpisati i ugovor kako bi transfer bio završen. Wague je došao ovdje samo zbog Gorice, s Barcelonom je sve dogovoreno - otkrio je predsjednik Gorice Nenad Črnko u tradicionalnom druženju s novinarima uoči starta prvenstva.

image

Nenad Črnko

DAMIR KRAJAC Cropix

- Još tražimo jednog krilnog igrača i zadnjeg veznog, a meta ostaje i Irac O‘Neill iz Fulhama, koji je sada na pripremama s prvom momčadi, a ako tamo ne ostane, realno je da se priključi nama - nastavlja Črnko. - Jovičić, Krizmanić, Kalik i Pršir imaju ponuda, ali odluka je da više ne rasprodajemo ni vezni red, ni stopere, osim u slučaju neke jako dobre ponude. Što se tiče odlazaka, izgledi su 80-20 da ih više neće biti, a osim Kotarskog i Babeca, svi ostali igrači koji su ranije napustili Goricu bili su planirani potezi.

Nakon četiri prvoligaške godine što ste naučili i što želite napraviti od Gorice u sljedeće dvije ili četiri godine, uvijek ste bili čvrsto na zemlji, ali postoji li formula za europsku Goricu i možete li je vi kao predsjednik pronaći?

- Kao predsjednik nikad nisam zadovoljan jer moglo je biti i bolje, ali stabilnost je naša najveća pobjeda, a ako se peta i šesta mjesta i nazovu prosječnošću, svejedno je to za nas uspjeh jer smo stvorili respekt drugih prema klubu. U ove četiri godine odradili smo 10 izlaznih transfera u kojima smo zaradili 11,9 milijuna eura. Na naplatu dosta toga dolazi u ratama do 2024. godine, ali bitno je da smo osigurali financijski mir za 2022. i 2023. Gorica troši oko 30 milijuna kuna godišnje, a kada bismo taj proračun udvostručili, onda bi se još ozbiljnije moglo govoriti o Europi. U onoj pretprošloj sezoni kada smo 35 kola bili najmanje na trećem mjestu, imali smo proračun od 2,2 milijuna eura, što samo govori kakav je to pothvat bio, kada se povuče paralela s proračunima Dinama, Hajduka, Osijeka i Rijeke - pojašnjava predsjednik Črnko, koji vjeruje da će trener Toplak i momčad ispuniti očekivanja i u prvenstvu koje starta subotnjim gostovanjem u Osijeku.

- Najbitnije je da ne budemo lošiji nego prošle sezone, a sve ćemo napraviti da budemo bolji. Imamo spoj mladosti i iskustva i sigurno smo spremni na borbu za prvih pet pozicija u prvenstvu. Svjesni smo da nismo ravnopravni s velikom četvorkom, nismo na toj razini, ali svrstat ćemo se vrlo blizu te razine i čekali pogreške velikih. Očekujem ambicioznu Goricu na bazi prvih pet mjesta, iako uvijek krećem od želje da se izbjegne pritisak borbe za ostanak, kao i da se lovi prilika za razvoj mladih igrača jer klub ne može živjeti bez transfera. Potrudit ćemo se za Europu maksimalno, pa ako nam to pobjegne, okrećemo se mladima. Orijentacija klubna ostaje da nećemo plaćati ulazne transfere, već dovoditi one igrače, koji traže razvoj kroz Goricu - naglašava Črnko, a dodatno motiv za što viši plasman su i iznosi koji se mogu zaraditi od televizijskih prava.

- S ovim iznosom i način rapoređivanja od 4,5 milijuna kuna u dvije rate do 31. prosinca, a u usporedbi s prošlom godinom kada smo kao peti zaradili 1,350,000 kuna, sada možemo inkasirati preko 7 milijuna kuna, što je značajan novac. To je svakako veliki impuls da budemo kvalitetniji i što bolje plasirani - zaključio je predsjednik Nenad Črnko, a na njegovo izlaganje nadovezao se trener Samir Toplak.

- Moram se kratko osvrnuti na prve četiri prvoligaške godine Gorice i reći da ono prije nije bilo realno i dosta toga se dogodilo na krilima euforije i slabosti Hajduka, a ovo sad je realno razmišljanje o borbi za peto mjesto kada Hajduk ulaže milijune u momčad - počeo je Toplak, koji vjeruje da će njegova Gorica biti ozbiljan faktor u krojenju redoslijeda u Supersport HNL-u.

- Ostavili smo mladi kostur momčadi koja ima potencijal dići se stepenicu više i napredovati, a da ne padnu pod pritisak. Goricu će biti teško pobijediti, igrat ćemo dobar nogomet i imati taktičku disciplinu u oba pravca. Do 31. kolovoza može biti dolazaka i odlazaka, ali jako sam zadovoljan radom momčadi - pojašnjava strateg Gorice.

Nakon prve pripremnne utakmice s Lokomotivom rekli ste da nedostaje okomitosti i brzine, a nakon zadnje s Radomljem da ste igrali na rezultat i da ste zadovoljni. Koliko ste toga ispravili toga od početka priprema i u kakvom stanju dočekujete prvenstvo?

- Rekao sam da nam nedostaje okomice i brzog izlaska u kontre, ali dovođenjem Denija Jurića dobili smo dubinu i on će biti veliko pojačanje, kao i Raspopović i Vojtko. Fruk i Mitrović su igrači koji mogu napredovati i poboljšati igru po krilima, a nakon tri poraza, pobjeda u zadnjoj pripremnoj utakmici protiv Radomlja vrlo nam je bitna da igrači dobiju samopouzdanje.

image

Samir Toplak

DAMIR KRAJAC Cropix

Prošle sezone najveći problem bio je loš bodovni učinak doma, kako će izgledati Gorica doma, a kako u gostima i koji će biti njezin najbolji nogomet?

- Nema velikih razlika u pripremi utakmica doma i vani, tek neki detalji s obzirom na protivnika, tko igra i kakva je forma. Želim da budemo hrabri i u svaku utakmicu uđemo bez straha.

Tko će sve nositi kapetansku vrpcu?

- Moj idealni kapetan je Alesandar Jovičić i želim da bude još odlučniji i glasniji, da dirigira svojim statusom i bude moja produžena ruka na terenu. Krešimir Krizmanić je zamjenik kao dijete kluba i U-21 reprezentativac, tu su još Kalik i Banić, svi mogu biti lideri i želim da budemo na terenu puno glasniji, da pričamo i komuniciramo jer to daje samopouzdanje - zaključio je strateg Gorice Samir Toplak.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 12:47