Luka Kapulica u dresu Hajduka (lijevo)

 VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX Cropix
IMAMO NOVOG BROZOVIĆA?

Zvijezda je rođena! ‘Splićanin je nogometni dragulj, po jednom se vidjelo da će biti pravi...‘

U Hajduku su procijenili da im nije potreban, ali za njegov transfer i oni će dobiti nešto novca.
Piše: Toni RoićObjavljeno: 01. studeni 2022. 17:23

Posljednjeplasirana Gorica još jednom je ove sezone razočarala navijače, odigravši u 15. kolu HNL-a samo 1:1 sa Slavenom Belupom, iako je više od 70 minuta imala igrača više na terenu, ali u sumornoj jeseni turopoljskog kluba o kojoj je mučno više i pisati, pojavio se i tračak svjetla na kraju tunela. Oni hrabriji i optimističniji reći će čak i spasitelj, ali staviti teret teške borbe za ostanak na leđa tek 17-godišnjeg dečka, realno nije moguće.

Ipak, tog posljednjeg dana listopada 2022. onih 575 gledatelja na velikogoričkom stadionu gromoglasni, ako ne i jedini pljesak, uputili su u 59. minuti kada je s travnjaka izlazio Luka Kapulica. Neki su se upitali i zašto trener Igor Angelovski vadi svog najboljeg igrača, ali on je prvi put uopće i startao u službenoj utakmici u seniorskoj konkurenciji, pa nije čudo da je s klupe Gorice procijenjeno da ipak ne može izdržati do kraja.

A kada je taj kraj došao, a domaći opet pognute glave napuštali stadion jer im je remi bio kao poraz, Angelovski je došao pred novinare i rekao:

- Jedina pozitivna stvar koja će se pamtiti s ove utakmice je igra Luke Kapulice. On je nogometni dragulj!

Riječi su to koje zaslužuju ozbiljnu pažnju, kao i ono što je rođeni Splićanin pokazao u sat vremena dvoboja protiv Koprivničana. Imao je četiri udarca na vrata, dva ključna dodavanja, 30 dodira s loptom, dva od četiri dobivena duela i 15 od 21 točnih dodavanja. To je samo statistika, ali posebno su se dojmili njegov gard i hrabrost. Dok su većini njegovih iskusnijih suigrača klecale noge jer u glavama ne mogu izdržati pritisak borbe za spas prvoligaškog statusa, on se nije bojao preuzeti odgovornost. Stalno je tražio loptu i s lijevog krila ulazio u sredinu, te neumorno pucao, a dvaput je vratar gostiju Čović jedva i zaustavio udarce. To su bili konkretni učinci njegove igre, ali glavni "highlight" za oči profinjenih poznavatelja nogometa bio je detalj kada je Kapulica uzeo loptu na nekih 30 metara, prošao trojicu suparnika i tek ga je četvrti zaustavio u šesnaestercu.

- Po ovome se vidjelo da će biti pravi igrač - kazao nam je jedan nogometni trener, s kojim često analiziramo detalje s raznih utakmica i koji dijeli mišljenje Angelovskog da je zvijezda rođena i da Kapulica mora biti najveći projekt Gorice u sljedećem razdoblju.

Njegova prirodna pozicija je "desetka", ofenzivni veznjak i kreator igre, ali je spletom okolnosti debitirao na lijevom krilu zbog izostanka Tonija Fruka. Poklopilo se da je udarcima podsjetio na vremena Kristijana Lovrića, od čijeg se odlaska u veljači ove godine i raspala ofenzivna igra Gorice, te je uslijedio rezultatski potop.

Jedan od glavnih razloga je što Gorica u kadru nema igrača s dovoljnom eksplozivnošću i prvim korakom s kojim se radi razlika u napadu, driblingu i udarcu. Kapulica je pokazao da ima dio tog potencijala, može i mnogo trčati, uz dobar pregled igre i jak udarac desnom nogom.

Kada je u travnju ove godine dolazio u klub iz splitskog Hajduka kao uzora je označio hrvatskog reprezentativca i člana milanskog Intera Marcela Brozovića, na kojeg konstitucijski i visinom podsjeća.

- Ako bih sebe opisivao kao igrača, rekao bih da mi se sviđa igra Marcela Brozovića, pogotovo njegova količina trke, budući da i ja mogu puno trčati. Uz to, sviđa mi se i kako je Brozović opušten dok igra, čemu i ja težim. Došao sam i u njegov kraj, u Turopolje i želja mi je samo što bolje se razvijati kao igrač, dokazivati se i davati sve od sebe na svakom treningu i na svakoj utakmici - kazao je Kapulica u travnju ove godine kada je potpisao trogodišnji ugovor za Goricu do 2025. godine.

Prije toga šest godina je bio u Hajduku, između ostalog i kapetan kadetske momčadi, prošao je i uzraste hrvatske reprezentacije od U-15 do U-17, ali struka na Poljudu procijenila je da s njim ne treba produljiti ugovor, koji mu je isticao 30. lipnja ove godine. Tada je u akciju stupio predsjednik Gorice Nenad Črnko i vrlo brzo s Lukom i njegovim roditeljima dogovorio transfer.

image

Slavlje igrača Gorice

RANKO SUVAR/CROPIX Cropix

Ako je braću Baturina i braću Brkljača odveo Dinamo, uspjela je i Gorica talentiranog veznjaka uzeti Hajduku, koji ili nije bio zainteresiran ili nije mogao dogovoriti uvjete, a predsjednik Lukša Jakobušić je prilično lakonski izjavio "ako netko razmišlja između Hajduka i Gorice, taj i treba otići u Goricu". Kapulica je tako besplatno otišao s Poljuda, a kada jednom bude radio transfer, Hajduk će imati pravo samo na naknadu za razvoj po pravilima FIFA-e.

- Predsjednik Črnko je izrazio snažnu želju da dođem ovdje, svidio mi se projekt koji su mi ljudi iz Gorice predstavili i zapravo je odluka bila lagana - pojasnio je Kapulica, koji je s pravom procijenio da će seniorski nogomet mnogo prije dočekati u dresu Turopoljaca.

Dočekao je i da uđe na Poljudu u dresu Gorice u zadnjim minutama dvoboja igranog 26. listopada, ali zadnji dan tog mjeseca i utakmicu koja je zbog magle bila odgođena s nedjelje na ponedjeljak, sigurno će pamtiti cijeli život. Ima pravo i vjerovati da će to biti početak jedne zapažene karijere, ali pred njim je još mnogo rada i odricanja da bi ispunio ciljeve. Pritom je važno što će ga klub maksimalno podržati, dobio je priliku više od dva mjeseca prije 18. rođendana u siječnju 2023. i sada je sve na njemu...

- Uvijek kada se radi o mladim igračima trebamo biti pažljivi. Jedna utakmica ne čini da je on već sada gotov igrač, već mu ovako dobra igra mora biti motiv da postane veliki igrač! Meni je drago da je Kapulica pokazao tu kvalitetu i visoku razinu igre koju sam očekivao. Zato sam ga i stavio od prve minute protiv Slavena Belupa i opravdao je očekivanja, ali opet kažem da je to samo jedna utakmica. Sada mora pokazati još više zalaganja na treninzima i svaku minutu koju dobije u utakmicama odraditi što bolje - naglašava trener Gorice Igor Angelovski.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
09. svibanj 2024 20:32