ANTE ČIZMIĆ/Cropix
BIVŠI IGRAČ BIJELIH:

‘Ako je istina da Hajduk toliko plaća igrače, fantastično. Meni je trebalo 12 godina da se naplatim‘

"Očito je da su se igrači pogubili, da su izgubili i ono što su znali", kaže Almir Turković
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 07. svibanj 2024. 19:53

Almir Turković uvijek izaziva osmjeh, širi veselje gdje god se pojavi. I nakon gotovo dva desetljeća poslije odlaska iz Hajduka rado je viđen na Poljudu.

- Uvijek uživam doći u Split, doveo sam i mog sina Dinu na utakmicu. Prošla je kazna, pa smo se zaletjeli iz Makarske do Poljuda - ispričao nam je Turković i dodao:

- Šteta atmosfere, šteta one želje ljudi na tribinama. Ali moram istaknuti, Hajduk nema momčad za prvo mjesto.

Nije se popularni Ture razočarao, kaže, u sportu treba prihvatiti i poraze.

- Nema razočaranja, treba se dići i poslije loših utakmica, ali boli me onakvo izdanje Hajduka. Očito je da su se igrači pogubili, da su izgubili i ono što su znali. Momčad je u dubokoj krizi, treba igračima vratiti samopouzdanje. Ali s obzirom na to da je kratko vrijeme do kraja sezone najbolje je pustiti mlađima i stvarati momčad za novo prvenstvo.

Ako Ivanković nije opcija za sljedeću sezonu, mora se hitno pronaći trener koji će napraviti filter momčadi

Smatra Turković da nema nikakvog razloga forsirati starije igrače kada postoji mladi kadar.

- Kako se zove onaj mali što je ušao na kraju utakmice? Durdov, e taj. Vidi se da ima jaku energiju, a ima i znanje. Priredio je sjajnu šansu za Pukštasa. Dajte malome da skupi nešto minutaže na kraju sezone. Tri utakmice su odlična prigoda, a navijači će sigurno podržati takav potez.

Ozbiljna je situacija u kojoj se trenutno nalazi Hajduk, ali barem Bijeli nisu ugroženi glede nastupa u Europi.

image

Stanko Bubalo, Igor Musa i Almir Turković

JAKOV PRKIĆ/Cropix

- Plasman je osiguran, zato treba napraviti dobru selekciju za sljedeću sezonu. Ne znam ostaje li aktualni trener, ne uplićem se izbor, ali ako nije opcija za sljedeću sezonu, mora se hitno pronaći trener koji će napraviti filter momčadi.

Nismo zaboravili usporediti dva vremena. Prije 19 godina Turković je bio član šampionske momčadi Hajduka. Zadnje generacije koja je donijela titulu na Poljud.

- Kažem sebi prošle nedjelje, i mi smo tada igrali protiv Varaždina. Sve je nekako podsjećalo na prošla vremena, ali zapravo se ništa ne može usporediti. Znam, lako je sada meni pričati s dva prvenstva zaredom, s dva Superkupa, jednim Kupom. Nauživao sam se trofeja s Hajdukom, a gdje su današnje generacije igrača i navijača. Svi čekaju i čekaju.

Ali nisu titulu dočekali ni ove sezone, proći će najmanje dva desetljeća do novog naslova prvaka. Prisjetio se Turković kako se živjelo i igralo u njegovo hajdučko doba.

- Atmosfera na tribinama danas je bolja, ako je istina što se govori o ugovorima igrača, zvuči fantastično koliko Hajduk može platiti. Mi smo igrali za nekoliko tisuća mjesečno, a i to smo čekali. Meni je trebalo 12 godina da naplatim. Ali u redu, nije meni žao nijedne sekunde što sam proveo u Hajduku.

Ne znam zašto nikoga od veličina Hajduka nema u ulozi savjetnika

Je li današnja momčad jača od one koja je pred 19 godina osvojila zadnji naslov s Kranjčarom, Lekom, Vejićem i Blatnjakom?

- Bez obzira na sva imena u aktualnoj momčadi, mi smo bili jači. Ali evidentno je da se danas bolje plaća. Međutim, jasno mi je nakon Varaždina da Hajduk nema širinu kadra s kojom bi napao trofeje. Za veliku momčad moraš imati i jaku klupu, da se ne osjeti ako nedostaje netko iz startne postave. U redu, neka Varaždin nije mjerilo, neka je to utakmica koja iskače iz klišea, ali puno je pokazatelja koji zabrinjavaju.

image

Almir Turković i Dean Računica 2003.

DUJE KLARIĆ/CROPIX

Da ne idemo u detalje, postavit ćemo glavno pitanje. Gdje je rješenje?

- Jasno je svima gdje je rješenje, u selekciji. Kada sam došao u Hajduk selekciju su napravili Šurjak i Vulić. Ne znam zašto nikoga od veličina Hajduka nema u ulozi savjetnika. Mi smo u naše doba imali Nadovezu, kasnije je uvijek blizu momčadi i kluba bio Špaco Poklepović. Neshvatljivo je da nitko od iskusnih trenera koji poznaju i kadar i mentalitet potreban Hajduku ne može doći blizu kluba. Nikako ne mogu shvatiti da na Poljudu nema mjesta za jednog Zorana Vulića. Uzeo sam Vulića za primjer, jer sam s njim radio, ali ima još splitskih stručnjaka koji mogu napraviti iskorak.

Primarno treba promijeniti taj gard, ne dopustiti da svatko može doći na Poljud s idejom "mi ćemo ovdje pobijediti"

Koliko god bio sretan što je nedjeljno poslijepodne proveo na Poljudu, Turković je na kraju tužan otišao sa stadiona.

- Kao i svi koji su očekivali pobjedu Hajduka. Treba svakog protivnika respektirati, ali ipak je Varaždin uvijek bio protivnik kojeg su Bijeli uvjerljivo dobivali na Poljudu. Međutim, prošle nedjelje odgledam utakmicu u kojoj su Varaždinci ozbiljnim taktičkim pristupom uzeli bodove. A mi smo ih prije 19 godina dobili 6:0 i uzeli naslov prvaka.

image
PAUN PAUNOVIĆ/CROPIX

Zadnja titula, zadnja i Turkovićeva utakmica u bijelom dresu krajem svibnja 2005. Nepuna dva desetljeća kasnije računao je da će doći u Split gledati momčad koja se bori za naslov prvaka, ali vidio je tek jad i čemer.

- Primarno treba promijeniti taj gard, ne dopustiti da svatko može doći na Poljud s idejom "mi ćemo ovdje pobijediti". Uz to, najvažnije je dakako pronaći trenera koji će napraviti selekciju za novu sezonu. Puno je posla, ali nije prvi put, i nije neizvedivo. Prošlu nedjelju treba što prije zaboraviti, izvući pouke i kazati sebi " ne smije se ponoviti". I mi smo se znali "zezati", ali kada se radi, onda nema šale. Često kažem sebi, lako nam je bilo kada je trening bio jači od utakmice.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
07. svibanj 2024 19:53