Ante Miše

 JOSKO PONOS/CROPIX Cropix
ANTE MIŠE ZA SN

‘Ako on ne bude igrao, bit će to veliki hendikep za Dinamo! Kad se sjetim Mandže i društva, još sam veći optimist‘

Negdašnji igrač i trener Hajduka, u velikom razgovoru najavljuje nedjeljni derbi na Maksimiru
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 13. prosinac 2023. 12:19

Mislav Karoglan šest je utakmica bio Mister 100%, njegov je put tako silno podsjećao na Antu Mišu i seriju od prije 15 godina. Devet je utakmica zaredom tada pobjeđivao Miše, taj rekord i danas stoji zajedno s rezultatom Nenada Gračana iz jeseni 2001.

Karoglan je u Kranjčevićevoj stao na “šestici”, ali i dalje sve toliko izgleda kao neki “deja vu”.

- Scenarij je vrlo sličan, obojica smo momčad preuzeli krajem listopada, obojica smo imali seriju pobjeda. Početak je vrlo sličan, ali volio bih da kraj ne bude isti. Da ne ostane Hajduk drugi kao u mom mandatu... - kazao nam je Ante Miše, trener saudijskog drugoligaša Al Adalaha.

Mišu smo dobili dok se spremao za derbi svog prvenstva, utakmicu koju njegov klub igra na domaćem terenu protiv Hajera.

- Lokalni je to derbi dviju momčadi iz istog grada.

Ne može se ipak usporediti s najvećim hrvatskim derbijem, koji nas čeka u nedjelju predvečer na Maksimiru?

- Ma kakvi, nema usporedbe. U Maksimiru je utakmica koja privlači pažnju i šire od Hrvatske. To nije samo nacionalni derbi, već utakmica koja zanima ljude diljem Europe. I nas u Saudijskoj Arabiji, jasno.

Pustite kalkulacije

Gledat će Miše i njegov stožer nedjeljnu utakmicu, u kojoj nekadašnji strateg Hajduka dobro zna kakav je ulog na stolu.

- Ako Hajduk izađe neokrznut iz tog sraza, ako uspije ostati neporažen u Maksimiru, onda je legitimno najveći kandidat za naslov. Ni Rijeka, a pogotovo Osijek, nisu prava konkurencija, pitanje naslov prvaka rješavat će Hajduk i Dinamo.

image
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

Prednost Bijelih je trenutno sedam bodova, ali svjestan je i Miše da tablica nije realni pokazatelj.

- Hajduk ima najmanje bod prednosti u slučaju da bi Dinamo dobio oba zaostala susreta, ali kalkulacijama se ne treba baviti. Hajduk će sigurno u taj susret ući s maksimalnom koncentracijom na maksimirskih 90 minuta.

Na kome je veći pritisak?

- Nesumnjivo na Dinamu. Hajduk je jesenski prvak, ali bodovna prednost, ma koliko iznosila, pruža Bijelima mogućnost da uđu utakmicu sa manjim pritiskom. To ne znači da nemaju imperativ, nisu rasterećeni, ali Dinamo je u situaciji da može puno više izgubiti u derbiju nego Hajduk.

Miše je prošao situaciju gdje je Hajduk bio “lovina”. Mjesec i pol dana Bijeli su na proljeće 2009. imali ulogu lidera prvenstva, stoga Miše zna kakav je osjećaj kada suparnici moraju juriti rezultat.

- Do prvog mjesta smo stigli zahvaljujući pobjedi u derbiju krajem veljače. Ali, splitskom derbiju. Nismo izdržali do kraja, ali dobro se sjećam kako se cijela liga motivirala protiv nas. Srećom da je Hajduk i danas u takvoj poziciji.

Koliko će na Bijele ostaviti traga remi iz Kranjčevićeve?

- Ne bih rekao da će taj susret ostaviti posljedice. Hajduk je kvalitetan, odlično posložen, momčad se gradila godinama. Što je najbitnije, momčad više ne ovisi samo o Livaji jer razigrali su se Sahiti i Pukštas, počeo je Dajaku zabijati, Krovinović je bolji kada je bliže protivničkim vratima, a stoperski tandem Šarlija - Uremović djeluje sigurno. Hajduk je u Kranjčevićevoj odigrao dobru utakmicu, imao je svoje šanse kao i Lokomotiva. Činjenica da su dva vratara bila najbolji pojedinci dvoboja itekako puno govori. Zato, kada pogledam prikazanu igru, ne vidim razloga da bi se netko pred Maksimir loše osjećao zbog remija s Lokomotivom, tim više što Hajduk energetski dobro izgleda barem 60 do 75 minuta na svakoj utakmici.

Goropadni domaćin

Kakav Dinamo očekujete s obzirom na to da Modri hvataju zaostatak na prvenstvenoj tablici?

- Goropadan, napadački od prve minute, ali moram dodati, nisam siguran kakav je ofenzivni kapacitet današnje momčadi. Petković je broj jedan, uz njega je Špikić kao neugodni dribler koji ima prolaz. Vidović me podsjeća na Biuka, a Baturina je jako bitan igrač. Ne bude li igrao, bit će to hendikep za Modre. Ima Dinamo nekoliko napadačkih aduta, međutim, kada usporedim ovaj Dinamo s onom momčadi predvođenom Mandžukićem, a protiv koje smo se za titulu borili prije 15 godina, još sam veći optimist glede Hajdukovog šampionskog sna.

Prije 15 godina s Goranom Vučevićem je Miše u ulozi pomoćnika pripremao pobjedničkih 2:0 iz Maksimira. Može li se iz tog dvoboja izvući poveznica?

Bez umiranja u ljepoti

- U drukčijim se uvjetima igralo, mi smo puno zaostajali. Uz to, Dinamo nas je podcijenio, a mi smo odigrali na najvišoj razini. Bartolović je lomio po jednom krilu, Gabrić na drugom krilu, Ibričić dijelio lopte, Kalinić vezivao stopere. Imali smo strašan potencijal, ali momčad se tek gradila. Današnji Hajduk je zreliji za titulu, a uz to u nedjelju ne Maksimiru ne spašava sezonu kao što smo mi spašavali prije 15 godina. I neće Hajduk ništa podcijeniti jer vjerujem da će Karoglan voditi računa o najsitnijem detalju. Smatram da derbi neće biti “umiranje u ljepoti”, ali igrat će se nogomet.

Nikola Kalinić bio je ključni igrač Mišina Hajduka iz sezone 2008./09. Danas je na pragu povratka za proljetnu polusezonu. Što može pružiti Bijelima?

- Ne znam u kakvom je stanju tjelesne spreme. Ako ima želje, ako je gladan ostvariti nešto u Hajduku, onda Kalinić zaista može pomoći. Njegova kvaliteta je ogromna, klasa za HNL. Ako ga posluži zdravlje, on će biti šlag na torti za proljeće.

Navijački interes je ogroman u hajdučkom puku, nimalo neočekivano planulo je 3000 ulaznica za južnu tribinu stadiona Maksimir.

- Nevjerojatna je navijačka energija, kao da baš svi, i staro i mlado, želi da Hajduk napokon osvoji titulu nakon 19 godina. Čekanje je napunilo ljude nekom pozitivom. Šteta da je zatvoren maksimirski istok, bio bi dekor još ljepši.

Zabio u prvom derbiju HNL-a

Ante Miše postigao je prvi pogodak u HNL derbijima. Kišne subote u Maksimiru, 14. ožujka 1992. godine, otvorio je Bijelima put ka pobjedi 2:1.

- Sjećam se samo kiše i praznih tribina. Ratno vrijeme, skromna posjeta. Tom pobjedom smo krenuli po prvi naslov prvaka - kazao je Miše i dodao:

- Puno je lakše bilo igrati nego imati ulogu trenera. Moraš misliti na “milijun” detalja, a igrač samo istrči, igra. Derbi je uvijek bio najljepši za igrati.

‘Napeto‘ u Saudijskoj Arabiji

Miše vodi Al Adalah iz grada Hofufa, udaljenog dva sata od Katara i Bahreina. Pred nedjeljni derbi u Mišinom stožeru podijelili su se za Hajduk i Dinamo.

- Kozniku, trener vratara Kulaglić i ja smo za Hajduk, a kondicijski Likić je za Dinamo. Tako bi u nedjelju mogao biti i rezultat, 3:1 za Bijele - uz osmjeh je prognozirao Miše.

Susreo se ovog tjedna i s kolegama iz drugog “hrvatskog stožera”, s prijateljima.

- Bili smo s Računicom, Milankom i Hrgovićem, koji su u Bilićevom stožeru. Svi su optimisti, svi vjeruju da će Hajduk ove sezone napokon postati prvak. Možda je upravo u nedjelju prvi veliki korak, red je da to u Saudijskoj Arabiji proslavimo uz kolač i Coca-Colu.

297 utakmica u dresu splitskoga kluba odigrao je Miše

23 pogotka zabio je Miše igrajući za poljdusku momčad

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
02. svibanj 2024 05:06