Duje Klarić/Cropix
IKONA BIJELIH:

‘Ako ovo propuste, bit će to najveća sramota u povijesti Hajduka. U tom slučaju neka se odmah ostave baluna‘

Jako sam teško proživljavao prigovore na račun trenera Ivana Leke, kaže Ivan Buljan
Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 22. svibanj 2023. 16:28

Ivan Leko, trener Hajduka kao i svi akteri splitskog kluba posvetili su se osvajanju kupa Hrvatske, jer je to jedini način da se ova sezona ipak proglasi zadovoljavajućom, dapače i uspješnom. Trofej je trofej, premda ima onih, kao što je legendarni igrač Hajduka Dražen Mužinić (vlasnik 4 naslova prvaka i pet kupova), koji kaže:

- Nacionalni kup je utješna nagrada velikim klubovima.

Hajduk je izraziti favorit u predstojećem dvoboju protiv Šibenika, ali u taboru splitskog kluba ipak s najvećim obzirom pristupaju toj utakmici. Posebno iz razloga jer je neizvjestan sastav momčadi, točnije tko će igrati na stoperskim pozicijama. Po svemu je izvjesno da se Toni Borevković ne može oporaviti do srijede, dok je situacija sa Chidoziem Awaziemom ipak povoljnija, trener Leko može računati na njegov nastup.

Ulazi Vušković

Gotovo sigurno će uz Awaziema zaigrati mladi Luka Vušković. Hajduk je u svojoj povijesti od 1911. osvojio 38 trofeja (17 prvenstava, 16 kupova i pet super kupova), a otkako je Hrvatske kao samostalne države 13 (šest naslova prvaka i sedam kupova), pa bi se sada moglo dogoditi po prvi put da "bijeli" prigrabe drugi put uzastopno Rabuzinovo sunce.

Zanimljivost je svakako da Hajduk u finalu po drugi put igra protiv Šibenika, u prvom nadmetanju u dvije utakmice 2010., "bijeli" su bili bolji od svojih susjeda s 2-1, odnosno 2-0. Svjedok tih dviju pobjeda splitskog kluba i danas je u igračkom kadru "bijelih", to je vratar Danijel Subašić, koji je na obje utakmice imao značajne uloge.

Šibenčani su imali određenih primjedbi na suđenje, ali sveukupno Hajduk je zaslužio trofej, kojeg je kapetanu "bijelih" Srđanu Andriću predao admiral HRM Ante Urlić, kao izaslanik predsjednika države Josipovića.

U to vrijeme Šibenik je bio znatno jača, uigranija, moćnija momčad, tako da se ravnopravno nosio sa splitskim favoritom. U prvoj utakmici na Poljudu najprije Senijad Ibričić nije realizirao kazneni udarac (Goran Blažević je obranio njegov udarac), u drugom poluvremenu Mario Tičinović je zabio za vodstvo domaćina, Ermin Zec izjednačio iz jedanaesterca, onda u 88.minuti Ibričić osigurao pobjedu svoje momčadi. A na Šubićevcu Ante Vukušić je zarana postigao vodeći gol, Ibričić je s bijele točke u sudačkom vremenu povećao na 2-0.

- Dolazim na Rujevicu vidjeti pobjedu Hajduka - rekao je Ibričić, inače sportski direktor slovenskog prvoligaša Domžala. - Onaj Šibenik je, istina bio bolji, ali se igralo na dva susreta, što je nama pogodovalo. Sada je jedna utakmica, stoga donekle opasna, ali ne mogu zamisliti da bi ova momčad Hajduka ispustila priliku za trofej.

Najveća sramota

Ivan Buljan, veteran Hajduka ne može ni zamisliti da će se dogoditi čudo nad čudima na Rujevici i da bi Hajduk mogao ostati bez trofeja:

- Kad bi momčad Hajduka propustila ovu šansu, unaprijed mogu ocijeniti da bi to bila najveća sramota našeg kluba u povijesti. U tom slučaju neka se igrači odmah ostave baluna - Buljan je povoljno komentirao završnu etapu ove sezone "bijelih":

- Jako sam teško proživljavao izvjesne prigovore na račun trenera Ivana Leke. Raduje me da je stabilizirao momčad, postavio temelje za novu sezonu, znat će on na pravi način plasirati mlade igrače, ali ipak bez ciljanih pojačanja, recimo dva do tri igrača, teško ćemo se nositi s Dinamom.

Linker
25. travanj 2024 10:30