Željko Kopić

 RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
KOPIĆ NAJAVIO DERBI

‘Ako podignem glas ćete reći da sam nervozan... Napravit ćemo sve da +5 nakon Hajduka bude još i više!‘

Kako misli zaustaviti Marka Livaju? ‘Imamo jasni taktički kontekst za sve situacije‘, veli Kopić.
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 10. ožujak 2022. 16:15

Veliki poljudski derbi je pred vratima. Sat polako otkucava, svi s netrpljenjem očekujemo subotu i novi El Croatico, u ovom trenutku s obzirom na neizvjesnost HNL-a, 'derbi svih derbija'. Kako u predvečerje sudara vječitih suparnika razmišlja Dinamov trener Željko Kopić, koje misli mu se vrzmaju glavom?

- Kad je momčad u pitanju, u dobrom smo stanju, u pozitivnom ozračju očekujemio najveći hrvatski derbi. Veselimo se utakmici, veselimo se izazovu, radimo sve da budemo na pravoj razini, da odigramo kvalitetnu utakmicu na Poljudu - kazao je u uvodu Kopić

Kad je stanje u momčadi u pitanju, Kopić je kazao da su pod upitnikom oni za koje se zna, dakle Ademi, Ivanušec, Perić i Theophile. Veli da će listu putnika za Split definirati nakon sutrašnjeg treninga. Kakvu utakmicu očekuje na Poljudu?

- Uvijek je u derbijima bitan taktički kontekst, ali isto tako su bitni razina energije, intenzitet, dueli... Na nama jest da u tom natjecateljskom kontekstu budemo pravi, da smo uvijek spremni dobivati duele, da smo na razini inteziteta trke, da u taktičkom kontekstu budemo na najvišoj razini. U fazi obrane i u fazi napada jasnim mehanizmima igre se želimo nametnuti na terenu.

Mnogi će kazati da je derbi na Poljudu jedna od itekako bitnih utakmica, jer Dinamo eventualnom pobjedom izbacuje Hajduk iz trke za naslovom prvaka. Slaže li se Kopić s tom konstatacijom?

image

Na konferenciji za medije uz trenera Kopića bio je i Amer Gojak

RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

- Utakmica je bitna kao i svaka druga. Mi smo izgubili neke bodove po putu, gubili su ih i naši konkurenti protiv momčadi koje se ne bore za sam vrh ljestvice. Svaka utakmica nosi tri boda i svaka je bitna. Ove sezone je HNL zahtijevan, Mi u ovom trenutku imamo pet bodova prednosti pred Hajdukom, naravno da ćemo napraviti sve da nakon derbija ta bodovna razlika bude i veća.

Kopić je znamo, bio i trener Hajduka. Ima li razlike u pripremi derbija kad se radi o Hajduku i Dinamu?

- Meni je apsolutna čast što sam sjedio na klupi dva najveća hrvatska kluba. Mentaliteti su drukčiji, pristup je drukčiji. Ali s jedne i druge strane je maksimalni fokus na teren, maksimalna je priprema. Dinamo i Hajduk uvijek žele pobijediti u međusobnom okršaju. Sad sam isključivo koncentiran na svoju momčad. Želimo napraviti sve da uzmemo tri boda. Situacija se mijenja iz tjedna u tjedan kad je u pitanju HNL. Ovo kolo neće donijeti definitivnu odluku o prvaku.

U vremenima kad je bio trener Hajduka, Kopić je bio jako blizu Dinama, ali onda je zbog već poznatih okolnosti morao otići. Je li onaj njegov Hajduk igrački bio na razini današnjeg?

- Ne bih sad ulazio u te analize. Hajduk je ove sezone napravio ono što tada, a niti kasnije nije, zadržao je nositelje kvalitete. Tako je stabilizirao momčad. Tu je nekakva osnovna razlika.

Kako Kopić vidi Hajduk u ovom trenutku?

- Hajduk je odradio dva kvalitetna prijelazna roka. Dugo godina u Hajduku se nije dogodilo da nositelji kvalitete u zimskom prijelaznom roku ostanu. To je ono bitno što sam i prije rekao. S time su pokazali najviše ambicije. Svjestan sam načina na koji će pristupiti utakmici. A kad se radi o njihovim dobrim ili nešto lošijim stranama, to ćemo ostaviti za sebe. No, prvenstveni je fokus na našu momčad.

Kako misli zaustaviti Marka Livaju?

- Imamo jasni taktički kontekst kako odgovoriti na sve situcije na terenu. Sve ćemo raditi momčadskom, kolektivnom igrom. Svjesni smo Hajdukovog načina igre. Za našu svlačionicu je bitno da mi budemo pravi.

Trener Hajduka Valdas Dambrauskas dosta je rotirao u posljednje vrijeme, očekuje li Hajduk s trojicom ili četvoricom u zadnjoj liniji?

- Teško je reći. Svakako da im se igra bazira na suradnji Livaje i Kalinića, ali to ide u domenu trenera Splićana. Hajduk ima dugačku rotaciju. Bitno je kako se mi postavimo. Svjesni smo Hajdukovog načina igre. Cilj je igrati momčadski, s jasnim taktičkim kontekstom. Fokus je na nama.

Dinamo ima pet bodova prednosti, bi li se Kopić zadovoljio s bodom?

- Nikada nisam pripremao utakmicu na neriješeno. Naravno da o tijeku utakmice ovisi hoćemo li biti zadovoljni s bodom ili ne. Drago mi je da su koncentracija i energija na treningu bili visoki i svi preduvjeti za ozbiljnu utakmicu su tu.

Protiv Šibenika startao je Mahir Emreli, hoćemo li ga vidjeti na Poljudu?

- On je igrač koji ima kvalitetu i svakako konkurira za sastav. Kada je došao fizički nije bio u najboljem stanju, ali je odradio dosta treninga i u istom je statusu kao i svi igrači. Računam na njega u subotu.

Je li miran pred derbi?

- Potpuno sam miran, ali ako malo podignem glas ćete reći da sam nervozan pa bolje da ostanem miran. Prvenstvo je uzbudljivo, Dinamo, Osijek, Rijeka i Hajduk bore se za naslov. Onaj koji kaže da nema ambicije, klasična je pila naopako - zaključio je Kopić

Dinamo u Split ide avionom

Nije to često, ali ovog puta u Maksimiru ništa ne žele prepustiti slučaju, rade sve što mogu da olakšaju igračima, da momčad što odmornija dočeka derbi. Tako će u petak Modri u Split putovati zrakoplovom. Možda vremenski i nije puno brže, ali jest komotnije i ugodnije, u hotelu bi trebali biti već u petak poslijepodne. Ovog puta nije u planu trening u okolici Splita, kao što je znao biti, Modri će trening odraditi u petak prijepodne i potom s "Tuđmana" zrakom prema "dolje".

Lovren, Moro, Jedvaj? Pratimo tržište...

Zbog trenutačne situacije otvorila se mogućnost dolaska nekih bivših Dinamovaca iz Rusije, Dejana Lovrena, Nikole More, Tina Jedvaja... Ima li šanse da se vrate u Dinamo, jesu li već ostvareni neki kontakti?

- Sve su to kvalitetni igrači. I imaju opcija. Mi u klubu smo o tome razgovarali, pratimo tržište i sve što se događa. Ako bude procjena da možemo reagirati reagirati ćemo. O kontaktima ne bih komentirao.

Gojak: Nitko ne gleda prijašnje rezultate

Amer Gojak je Dinamov starosjedilac, od 2015. godine, jednu sezonu je proveo na posudbi u Torinu. Upisao je 192 službena nastupa za Modre, postigao je 19 pogodaka, osvojio je šest naslova prvaka, nadodao četiri kupa i jedan Super kup. Jedanaest naslova s Modrima ima bosansko-hercegovački reprezentativac. Score u derbijima mu je odličan, devet puta je bio u momčadi kad je Dinamo pobijedio, jednom je bilo neodlučeno, a četiri puta je stigao poraz. Ali na Poljudu zaista ima impresivnu statistiku, šest pobjeda, po jednom neodlučeno i poraz. Ide mu u Splitu, definitivno...

- Očekuje nas teška utakmica, s puno želje, volje i - trke. Mi derbi dočekujemo spremni, s puno samopouzdanja. Nadam se da ćemo u subotu izgledati kako treba - kazao je Gojak

Kako će se posljednji rezultati subotnjih vječitih suparnika odraziti na derbi?

- Što se tiče derbija, mislim da nitko ne gleda prijašnje rezultate. Svi znamo koliko utakmica znači navijačima i nama. Oni su jaka momčad, ali mi gledamo sebe i nadamo se da ćemo pobijediti. Ne želim puno komentirati Hajduk, znamo im mane i nadam se da ćemo ih iskoristiti. Treneru sam svaki put na raspolaganju, on odlučuje koliko igram, a ja uvijek dajem maksimum.

Gojak nešto posebno napominje...

- Biti će lakše onome tko bolje uđe u utakmicu. Kad uđeš čvrsto i s puno samopouzdanja, lakše je igrati. Trener nam je pokazao nekoliko video uradaka, znamo njihove mane...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 02:42