Mislav Karoglan

 ANTE CIZMIC Cropix
IMOTSKA DOMIŠLJATOST

‘Asti majke, najlakše je obećati! Tko može zamisliti taj scenarij? A pola ekipe nema budućnost na Poljudu

Ako Hajduk ne pobjedi Dinamo, bit će samo ukras u utrci za naslov
Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 25. ožujak 2024. 22:56

Mislav Karoglan, trener Hajduka, junačio se sa zahtjevom da "dobijemo sve tri utakmice do stanke", a onda je je poslije poraza od Lokomotive, izlanuo, doslovno tako:

- Sad trebamo pobijediti sve do kraja, svih devet.

‘Asti majke, najlakše je obećati, kao što je svojevremeno prigodom otkrivanja strategije Hajduka Lukša Jakobušić, predsjednik "bijelih", najavio osvajanje dva naslova prvaka do 2027., a da nastupe u grupnom rangu europskih kupova ne spominjemo. Najlakše je obećati, kako je to uvjerljivo radio Ante Ćelić (pokoj mu duši), otac prvotimca Hajduka Drage, kada je u pojedinim slučajevima imao ulogu nagovaratelja budućih prinova:

- Nitko ti ne može toliko dati, koliko ti ja mogu obećati.

Pobjedonosni marš

To je u stvari imotska domišljatost, kojoj se priklonio i Karoglan. Ipak je veliko pitanje koliko navijača Hajduka vjeruje u ta nadanja, pa čak je li osobno trener, zatim odreda igrači, drže da su u stanju do kraja pobijediti na svih devet prvenstvenih utakmica. Ili je li to pitanje pojedine igrače uopće toliko tangira?

image

Mislav Karoglan

TOM DUBRAVEC Cropix

Tko to može zamisliti pobjedonosni marš Hajduka od subote 30. ožujka i utakmice protiv Dinama, pa do 7.travnja i dvoboja na Rujevici? Prvi ispit je derbi protiv "modrih" za bodove, Hajduk je do sada postigao kolosalan skor: dvije pobjede i 0-0 u Maksimiru. "Bijelima" je potrebna pobjeda i na sljedećoj utakmici kako bi kako-tako ostavili otvorenu mogućnost nastavka trke za naslovom prvaka. Još i više kako bi takav uspjeh bi zaustavio Dinamo, koji realno prijeti da će do kraja prvenstva odbaciti Hajduk na treće mjesto. Igračku ružu Hajduka slagao je sportski direktor Nikoličius uz potporu predsjednika, pri čemu se uvelike igralo na kartu angažmana iskusnih prvotimaca. No, odjednom ispada da oni nisu u stanju izdržati pritisak zahtjeva navijača, ali i obećanja rukovodstva.

Evo prikaza njihovih godina, po čemu se može zaključiti kakva im je karijera, uz napomenu da su od prvotimaca mladci jedino Pukštas, Sigur i Prpić, dok ostale donedavne juniore, koji su formalno u kadru nije potrebno uzimati u obzir: 36 godina - Nikola Kalinić, 35 - Perišić, Odjija Ofoe, 34 - Lovre Kalinić, 32 – Melnjak, Trajkovski, 31 - Livaja, 30 - Elez, Mikanović, Kleinheisler, 29 - Lučić, Krovinović, 28 - Šarlija, Moufi, 27 - Uremović, Kalik, Diallo, Ferro, 26 - Žaper, Brekalo, Sahiti, 25 - Benrahou, 23 - Dajaku, 21 - Sigur, 20 - Pukštas, Prpić.

Glavni i odgovorni

Kleinheisler i Brekalo su na posudbi i odlaze, neizvjesno je koliko će se zadržati Perišić, zatim Nikola i Lovre Kalinić, kao i Odjija-Ofoe jer su na isteku karijere, zatim tko bi se sve mogao naći na popisu za otpis - Mikanović, Trajkovski, Diallo, Ferro, Moufi, a tko će završiti na prodajnoj listi: Sahiti, Pukštas… Od 26 prvotimaca po ovim procjenama, bez budućnosti na Poljudu je polovina igrača.

image

Josip Brekalo i Nikola Kalinić

ANTE CIZMIC Cropix
U redu, navijačima bi majstor "mercata" Mr. Football mogao priuštiti nove prinove, ukoliko opstane na svojoj funkciji. Odavno se krenulo sa sumnjama da je Litvanac ipak ograničenih sposobnosti, pa mu već i drugi komentatori poručuju da krivce za slabije rezultate "ne treba tražiti u treneru nego drugdje", odnosno "neka pojačanja su potpuni promašaj".

Bilo bi djelotvorno za vodstvo Hajduka, kao i za kompletnu "prgavu familiju" od trenutno 105.400 članova, da Livaja i drugovi u prvom sudaru za bodove nadvladaju Dinama. U protivnom, ne preostaje ništa drugo nego pomiriti se sa sudbinom Hajduka kao ukras u borbi za naslov.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
01. svibanj 2024 06:49