ANTE CIZMIC Cropix
STRUČNI KOMENTATOR

Awaziem je odličan, ali opet je napravio istu pogrešku! Remi je na kraju pravedan ishod ovog čudnog derbija

Goran Tomić za SN komentira derbi na Poljudu u kojem su Hajduk i Dinamo pobijedili bodove
Piše: Goran TomićObjavljeno: 22. listopad 2022. 11:31

Kad na kraju derbija sve sagledam rekao bih da je remi pravedan rezultat. Iako je Hajduk taj koji će sigurno više žaliti za pobjedom, jer bio joj je nešto bliže nego Dinamo.

Hajduk je u prvom poluvremenu bio izrazito bolji. Hajduk je igrao hajdučki, dominirao je trkom i agresivnošću, nametnuo se gardom i energijom momčadi koja je odlučila uzeti tri boda. Hajdukov je ritam bio iznimno jak. Dinamo na takvu izvedbu nije imao baš nikakav odgovor. Njegovi igrači kasnili su u duelima, djelovali su kao da nemaju dovoljno energije da bi parirali domaćinu, te stoga praktički svih 45 minuta nisu uspijevali nametnuti se i stvoriti pravu situaciju za barem poneku kontru.

Međutim, mislim da je mnogima bilo jasno da Hajduk u takvom ritmu ne može odigrati i drugo poluvrijeme. Tako je i bilo, Hajdukovi su igrači u nastavak ušli s daleko manje agresivnosti i energije, a to su igrači Dinama odmah iskoristili da se sada oni nametnu.

Tako smo na neki način gledali sličnu igru kao i u prvom dijelu, ali s Dinamom u dominantnoj ulozi. Dinamo - doduše - nije dominirao energijom i agresivnošću, nego kroz posjed i dobar protok lopte. Dok je Hajduk bio dovoljno agresivan, Dinamovi igrači nisu uspijevali doći u poziciju da kroz igru nešto naprave, ali kad im ostavši malo više prostora, onda odmah prave razliku.

Teško mi je kad pričam o ovoj utakmici posebno isticati neke pojedince. Hajduk je u prvom poluvremenu kompletno bio dobar kao momčad, jer je svaki igrač radio svoj dio posla u visokom ritmu. Sahiti, Fossati, Krovinović i Vuković su pritiskali, obrana radila svoje, Biuk otvarao, Livaja presudio. S druge strane pak nemaš koga okriviti za slabo izdanje Dinama, jer kompletna momčad nije bila sposobna odgovoriti na Hajdukovu agresiju.

I kad je Dinamo okrenuo ritam utakmice u svoju korist, bila je to posljedica kolektivnog pristupa, a ne nekakve posebne inspiracije pojedinca.

Poneku riječ ipak zaslužuje taj Awaziem. Nigerijac je odličan igrač, jako dobar i moderan stoper koji je brz, dobar u duelu i zna igrati nogomet. Međutim, kad mu se događa pad koncentracije koji ispada jako skup za Hajduk. U Maksimiru je ljetos njegova pogreška omogućila Dinamu da postigne izjednačujući pogodak, sada je to ponovio. Morao je biti oprezniji u duelu s Petkovićem.

Kad sve to sagledaš, remi je pravedan rezultat za ovaj pomalo čudan derbi, u kojem je svaka momčad igrala dobro samo jedno poluvrijeme. Možda smo svi očekivali malo više od obje momčadi, ali važnost utakmice očito je napravila svoje.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
13. svibanj 2024 12:44