ANTE CIZMIC Cropix
PRESKUPO KOŠTA HAJDUK

Awaziem je ponovno bio tragičar derbija, svojim igrama na trenutke podsjeća na Dinamovog Theophilea

Nigerijac obećava, no cijena od četiri milijuna eura nije primamljiva Bijelima
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 22. listopad 2022. 14:13

Chidozie Awaziem ponovno je tragičar derbija. Nespretan prekršaj za kazneni udarac veća je pogreška od Elezove izgubljene lopte. Jer, Awaziem je pravilnim postavljanjem imao priliku onemogućiti Petkovića, mogao je zaustaviti centarfora Modrih u naletu. Međutim, Awaziem je napravio prekršaj i dva boda izgubljena su s bijele točke.

Awaziem je odigrao nekoliko sjajnih utakmica za Bijele, u dva navrata riješio utakmice, zgodicima protiv Rijeke i Varaždina donio važne pobjede. Zanimljiv je igrač, brz i beskompromisan stoper koji se dopao navijačima, međutim njegove su pogreške jako skupe. U Maksimiru je pred dva i pol mjeseca velikom pogreškom okrenuo utakmicu. Njegov bezuspješni pokušaj zaustavljanja lopte u kaznenom prostoru darovao je "zicer" Dinamu iz kojeg su Modri došli do poravnanja. Često se Nigerijcu događaju neoprezni prekršaji i na sredini igrališta, protiv Rijeke je na Poljudu izbjegao isključenje kojim bi ga neki strožiji arbitar sigurno "nagradio". Awaziem je stoper koji plijeni pozornost, međutim na trenutke podsjeća na Dinamova Theophilla. Sjajne partiture, pa se i njemu dogodi Šahtar.....

Kako je Awaziem došao na posudbu u Hajduk, pitanje je na koje su mnogi tražili odgovor. Čak i trener Dambrauskas, kako je to jednom prepričao sportski direktor Nikoličius. Međutim, odgovor je logičan. Čovjek je na posudbama od ljeta 2017. i Hajduk je šesti pokušaj u tom nizu. Chidozie Awaziem prvog će dana 2023. proslaviti 26. rođendan, a njegova obećavajuća profesionalna karijera traje već sedam godina. Još od proljeća 2016. kada je iz B momčadi ušao u prvu ekipu Porta. I to na velika vrata, jer 19-ogodišnji stoper u prvenstvu je za prvu momčad debitirao na Luzu pobjedom u najvećem derbiju kontra Benfice (2:1). Zaigrao je u tandemu sa Martins Indijem i do kraja sezone upisao ukupno 10 nastupa.

U Portu su bili oduševljeni, ali ne toliko da bi Awaziem i sljedeće sezone igrao za prvu momčad. Vraćen je u B ekipu Porta, odakle je nakon jedne godine, u ljeto 2017. krenuo u seriju posudbi. Nantes, zatim turski Rizespor, španjolski Leganes i portugalska Boavista. Poslije posudbe prodan je u redove gradskog rivala u ljeto 2021. za pet milijuna eura nakon čega je odmah proslijeđen na posudbu u Alanyaspor. Za Boavistu nije zaigrao ni ovog ljeta već je upućen na posudbu u Hajduk s ciljem da se Nigerijcu pronađe novi klub sa ugovorom. Osim u klupskom nogometu, Nigerijac je i u reprezentativnom nogometu imao status "dečka koji obećava". Sa 20 godina ušao je u reprezentaciju Nigerije skupivši dosada 28 utakmica. Međutim protokom vremena sve manje je igrao za Orlove. Ove godine ima dvije prijateljske, a posljednju protiv Alžira odgledao je s klupe.

Awaziem je po Transfermarktu cijenjen na četiri milijuna eura, ali ta cijena sigurno nije primamljiva Hajduku za otkup. Nigerijac je i dalje interesantan, međutim, uz njegove dobre strane, pogotke i brzinu, na površinu izlaze i velike manjkavosti. Očito preskupe za prave momčadi, pa je shodno tome lako pronaći odgovor na pitanje kako je došao i do Hajduka. Dečko koji i dalje obećava, ali za puno manju cijenu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
02. svibanj 2024 19:49