PROFIMEDIA, CROPIX, SN ILUSTRACIJA
Dražen Krušelj
DOZNAJEMO

Bankovno jamstvo dijeli Hajduk od novog transfera: Jakobušić ide ‘all in‘ i dovodi veliku Dinamovu želju!?

Lukša Jakobušić u listopadu ulazi u četvrtu godinu predsjedničkog mandata i sad ide na sve ili ništa
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 14. srpanj 2023. 15:40

Više nema dvojbe da Dinamo sve bolje osjeća topli Hajdukov dah za vratom. Jednom je plave usisala takva povijesna crna rupa da pune 24 godine nisu osvojili titulu državnog prvaka, generacije navijača rođene četrdesetih i ranih pedesetih uspjele su osijedjeti prije nego što su 1982. godine upoznale onaj čarobni osjećaj kada tvoj klub postaje šampion, a svi drugi mu ostaju pod nogama. Dok ulaze u devetnaestu godinu bez naslova, bijeli na ovom simboličkom terenu igraju visok presing plavima, praktički su iza ugla. Još samo nekoliko godina strpljenja i na sljedećem miljokazu pisat će ‘Liverpool 30‘...

Ali zaustavimo s ovdje s plitkim provokacijama koje navijači razmjenjuju u zagrijavanju za sljedeću sezonu pa umjesto toga podcrtajmo da su bijeli u stvarnosti blizu. Rječnikom kibicera konjskih utrka, evo ih za dužinu vrata iza vječnog hrvatskog prvaka. I laicima je, naime, jasno da je Hajduk u velikom naletu jer u ljetnom prijelaznom roku užurbano prazni police s igračima, a svejedno i dalje otvorenih očiju sanja o Ivanu Perišiću kao kapitalcu.

image

Lukša Jakobušić

TOM DUBRAVEC Cropix

Kako i zašto su se bacili u kompulzivni šoping? Zato što Lukša Jakobušić u listopadu ulazi u četvrtu godinu predsjedničkog mandata, dakle u onu etapu kada političari crtaju planove o novom mandatu i ne ustežu se od ‘daj svima‘ populističkih mjera. Jakobušićeva je metoda ‘all in‘, sve ili ništa, jer bez titule u svibnju sljedeće godine predsjedničku štafetu mirno može prepustiti nekom drugom.

Paralelni slalom kroz transferne tablice dva velika rivala - što je u startu bio motiv za pisanje ovih redaka - nije osobito uzbudljiva zadaća budući da je Dinamo prespavao lipanj i prvi dio srpnja. Hajduk je u tom razdoblju doveo, posudio ili kupio stopera Šarliju, krilnog napadača Dajakua, dva beka u figurama Moufija i Dialla te Odjidju-Ofoea kao defenzivnog veznog s milijun utakmica u nogama. Prema izvorima Jutarnjeg, treba samo finalizirati bankovno jamstvo vrijedno cca 2,5 milijuna eura pa da u tabor splitskog velikana s Kajzerice sleti i Luka Stojković.

image

Luka Stojković

RANKO SUVAR Cropix

Loša vijest za Hajduk kaže da u nogometu ne postoje jamstva da ste pogodili s investicijama. Dok pune kolica, Jakobušić i Nikoličius mogli bi vas podsjetiti na maksimirske šefove u sličnim avanturama kada su napucavali roster gomilajući igrače kalibra Doumbie, Moubandjea, Atiemwena. Egzotične kupovine poslije su kroz poslovne knjige provlačili kao skupe tehnološke viškove.

Hajduk je početak prijelaznog roka dočekao agilniji i poduzetniji nego Dinamo, koji se s Darijom Šimićem na čelu odlučio za jednu vrstu ‘moneyballa‘, dovodeći stopera iz francuske druge lige (Bernauer) i široj javnosti nepoznatog japanskog napadača (Kaneko), a prema najnovijim informacijama na putu je i Alžirac Yacine Titraoui. Na prvu, dojam je da Hajduk ne gubi vrijeme i pametno popunjava roster za napad na titulu, ali za neke ozbiljnije zaključke pričekajmo rasplet prva dva derbija na startu sezone. I jedni i drugi imaju prostora za reakciju, uz bitnu napomenu: Dinamo se tek sprema potrošiti značajniji novac...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. svibanj 2024 09:01