TOM DUBRAVEC Cropix
TOTALNI REMONT

Barem desetorica na izlaznim vratima Hajduka, među njima i nekoć ponajbolji igrač HNL-a! Evo tko je sve podbacio

Gradnja momčadi oko Perišića i Livaje, ali da ne bude ni stara, ni spora...
Piše: Toni RoićObjavljeno: 03. svibanj 2024. 10:57

Tko će biti trener Hajduka u sljedećoj sezoni i s kojim igračima će Hajduk u nju krenuti 25. srpnja, kada će igrati prvu utakmicu 2. pretkola Konferencijske lige? Za milijunsku armiju Hajdukovih navijača to su u ovom trenutku dva pitanja za milijun dolara, a odgovor još ne zna nitko, pa ni novi predsjednik Ivan Bilić.

Nema dvojbe da je Bilić već duboko u potrazi za čovjekom, koji će Splićane povesti u novi pokušaj pohoda na naslov prvaka, ali jednako tako bitno je i s kim će u njega krenuti. Dok se trener ne odabere, teško je pretpostaviti tko će sve ostati, a tko napustiti poljudsku svlačionicu, ali pogled na duljinu ugovora, kao i ovosezonski učinak ipak nudi smjernice, koje bi se u značajnoj mjeri mogle pokazati i točnima. U obzir treba uzeti i moguće transfere, prije svih Rokasa Pukštasa i Nike Sigura, čija vrijednost na tržištu može krenuti od 10 milijuna eura, pa naviše...

No, kada se analiziraju razlozi ovosezonskog neuspjeha u prvi plan izbija način na koji je slagana ova momčad u režiji dosadašnjeg predsjednika Lukše Jakobušića i sportskog direktora u odlasku Mindaugasa Nikoličiusa. Oni su uglavnom inzistirali na igračima s iskustvom, koji iza sebe imaju mnogo toga u karijeri, ali pokazalo se da nečiji CV ne znači previše ako se ne može uklopiti u zahtjeve momčadske igre i modernog nogometa, koji primarno počiva na brzini, trci, agresiji, pritisku... Kritičari Hajdukove igre i dok je trener bio Ivan Leko i kasnije Mislav Karoglan, često su tvrdili da je momčad "stara i spora", a neki pojedinci ni blizu razine kakvu su imali ranije u karijerama.

image

Laszlo Kleinheisler

TOM DUBRAVEC Cropix

Pritom su dva ogledna primjera 35-godišnji Belgijac Vadis Odjidja Ofoe i 30-godišnji Mađar Laszlo Kleinheisler. Odjidja Ofoe došao je na ljeto i mnogi su bili oduševljeni njegovim potezima u nekoliko uvodnih utakmica, ali kasnije će se pokazati da on ne može biti standardni prvotimac, a malo toga je mijenjao na bolje i kada je ulazio s klupe. U 21 nastupu nije postigao niti jedan gol. Totalno razočaranje.

Kleinheisler je došao na zimu kao posuđeni igrač Panathinaikosa. Iako tamo nije igrao (kroz dvije sezone samo 482 minute), mađarskog veznjaka svi su pamtili iz sezona u Osijeku kada je bio među najboljim igračima hrvatske lige. Vjerovali su navijači Hajduka da će popularni Lacika eksplodirati i na Poljudu, biti motor koji će vući prema naprijed i davati ton ofenzivnoj igri, ali opet ćorak. U 11 nastupa također bez postignutog gola, a pamti se tek onaj udarac u splitskom dvoboju protiv Rijeke, kada je Labrović čudesnom paradom spasio izjednačenje na 2:2. Kleinheisler iz Osijeka i ovaj iz Hajduka, dva su različita igrača.

No, navedena dvojica samo su vrh ledenog brijega, a sreća je za budućeg stratega Hajduka da su oni u kontingentu sedmorice kojima ističu ugovori, pa neće ostati na Poljudu. Što međutim napraviti s ostalima koji su razočarali i podbacili, a ta lista je poduža, od Ferra koji je zbog ozljede igrao u samo četiri utakmice, do Trajkovskog, Dialloa, Benrahoua, Mikanovića, pa nastavi niz kako tko već vidi nečiji doprinos, odnosno izostanak istoga...

image

Vadis Odjidja Ofoe

VOJKO BASIC Cropix

Hajduk ima barem desetoricu, ako ne i više igrača koji će ovoga ljeta ili napustiti Poljud ili su na vagi da im otpusno pismo uruči novi trener, a nova kadrovska strategija očito mora biti drugačija od dosadašnje. Više mladih, brzih i potentnih igrača gladnih uspjeha, a s kvalitetom za Hajduk. Naravno, lako je to reći, a mnogo teže ostvariti, ali primjer Rijeke iz ove sezone jasno govori da nije nemoguće i to s mnogo manjim proračunom od Hajdukovog.

U velikom iščekivanju ključnih poteza novog predsjednika Bilića, ono što je jedino sigurno i ima apsolutni konsenzus je Ivan Perišić. On je jedini igrač čiji ostanak će željeti apsolutno svi, ma koga Bilić postavio na upražnjene funkcije s obzirom da ugovor ističe i aktualnom sportskom direktoru Mindaugasu Nikoličiusu. Hoće li Litavac, koji je već dao ostavku, možda ipak biti nagovoren na promjenu odluke, zasad nije poznato i može se o tome samo nagađati, ali Perišić je definitivno kao igrač i karakter nešto što Hajduku nasušno treba da bi ostvario rezultatske ciljeve u sljedećoj sezoni.

Predsjednik Bilić je i na inauguracijskom predstavljanju pred novinarima naglasio "da mu je jedan od glavnih ciljeva zadržavanje Perišića", a dojam je da igrač ima istu želju, ali je jasno da se moraju pronaći i modaliteti nastavka suradnje. Perišić je došao ove zime iz Tottenhama igrati za Hajduk kao posuđen igrač za jedan euro i ponešto bonusa, ali ako se potpuno oporavi i nastupi na Europskom prvenstvu u Njemačkoj, s obzirom da je slobodan, za njega će sigurno biti interesa bogatih klubova, prije svega iz arapskog svijeta.

Zadržati Perišića i Marka Livaju kao lidere, pa oko njih složiti mlađu i napadački potentniju momčad, uz zadnju liniju koja će oporavkom Darija Melnjaka biti dobro ekipirana, čini se kao najbolja strategija Hajduka za novu sezonu. Dojam je da bi je potpisao i novi trener, ma tko bio izabran u sljedećim danima ili tjednima...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
03. svibanj 2024 10:57