VOJKO BASIC Cropix
HAJDUKOV KUT

Bezglavi juriš nije pravi izbor: Leko sprema momčad na rezultat, jer Bijeli žive u rasponu dviju krilatica

Za prvu se traži malo pomoći “svevišnjeg”, za drugu se čeka djelovanje zakona velikih brojki, ali...
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 01. listopad 2023. 14:45

Da se derbi dogodio krajem kolovoza, optimizam bi imao neslućene dimenzije. Ali, u međuvremenu su Bijele prizemljili Istra i Gorica, pa je euforija ušla u “male cipele”. Reći će analitičari, možda i bolje, da svi budu više na oprezu. Da, možda je uistinu bolje, jer dolazi Dinamo koji raste u formi. U nezgodnom trenutku, jer derbi Bijelima pada u “sredini ničega”. Dva poraza u zadnje tri utakmice, novi igrači obećavaju, ali nisu se još adaptirali. Momčad je u tranziciji, ljetne prinove pokazuju da još nisu ni blizu pojačanja, ali vremena nema. Treba zablistati protiv Dinama, ponuditi optimizam makar na svježinu.

Hajduk se traži u novom “miješanju karata”, a momčad koja je dobila Dinamo na startu sezone danas nema junaka Pukštasa, nema Livaju u tadašnjoj formi, Odjidja više nije faktor oduševljenja, a Dajaku i Moufi su ispucali ozbiljan dio kredita vremena. Leko stvara novu postavu, ima Žapera i Trajkovskog s puno iskustva, ali premalo zajedničkih treninga da bi na njihovoj izvedbi mogao graditi velika nadanja. Zato je derbi stigao u neugodnom trenutku, ali s druge strane, izazov dokazivanja koji pruža derbi s Modrima svakog od aktera čini boljim, većim i naposljetku, motiviranijim za pobjedu.

image
GORAN MEHKEK Cropix

Iz drugog pokušaja Leko traži prvu pobjedu u poljudskim derbijima. U prvom ogledu je odigrao “šahovski” remi s Bišćanom u trenutku kada su obje strane imale “interes” u remiju. Hajduk se s bodom stabilizirao, a Dinamo teoretski potvrdio siguran naslov. U nedjelju poslijepodne lišeni smo takvih kalkulacija, ali čim se uđe u rizik moguća su sva tri znaka. No opcija nije bezglavi juriš na pobjedu od prve minute. Leko će sigurno imati opreznu A varijantu, neće srljati. Leko preferira smireni nogomet u kojem nema kaosa. Derbi neće biti iznimka, dapače.

Leko će momčad pripremiti na pobjedu, ali primarno na upravljanje utakmicom. U takvoj varijanti Hajduk ne mora biti ni “gospodar baluna”, već se Leko odredio prema tijeku događaja s porukom “ne igramo za posjed nego za golove i asistencije”. Takav Hajduk želi i u derbiju. Učinkovit, efikasan, Hajduk koji možda i ne plijeni ljepotom, ali ima rezultat. Da, Leko sprema momčad na rezultat, na radost konačnog ishoda koji će izvući osmjeh na lica navijača. Hajduk koji će vratiti samopouzdanje svojim pristašama, a ujedno svima pokazati da je ove sezone najozbiljniji kandidat za titulu. Jer Bijeli žive u rasponu dviju krilatica koje se međusobno prožimaju, između onog “ako Bog da” i “vrime je”. Za prvu se traži malo pomoći “svevišnjeg”, a za drugu se čeka djelovanje zakona velikih brojki, ali možda i Perišića.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
30. travanj 2024 18:59