Ivan Bilić i Gennaro Gattuso

 Cropix
Robert Šola
DANI ODLUKA

Bilić bi morao potjerati Gattusa, ali ima li hrabrosti? Evo najrealnijeg raspleta neviđenog poljudskog cirkusa

Talijan je s jučerašnjim činom predsjednika Hajduka praktički doveo pred zid
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 14. rujan 2024. 08:27

Ivan Bilić živi svoje daleko najteže dane u ulozi predsjednika Hajduka. Prije nekoliko dana Nikola Kalinić ga je žestoko "tukao" svih 12 rundi koliko je bio u ringu. Ne možemo reći da je Bilić junački podnio ludu seriju Kalinićevih "krošea", ali nastavio je davati nekakve znakove života. Premda bi mu bilo bolje da se negdje sklonio.

Tako "grogiran" najprije je sazvao presicu s kojom je samo uništio ono malo reputacije što mu je ostalo nakon Kalinićevih udaraca. Potom je želio objasniti igračima da "čvrsto stoji iza njih", ali Gattuso mu to nije dopustio!? Zamislite predsjednika kojem je trener može stopirati sastanak s igračima?

Bilićev "odgovor" Gattusu ponovno je bio potpuni promašaj - onemogućio mu je držati presicu uoči najvećeg derbija igranom sinoć u Maksimiru. Znao je da će i Talijan čvrsto biti uz Nikolu Kalinića. Međutim, morao je znati i da će Gattuso stati pred mikrofone odmah nakon derbija, tako da je njegov "napad" mogao samo prolongirati 24 sata.

Gattuso je u obraćanju javnosti sasvim očekivano nastavio tamo gdje je Kalinić stao. "Istina je da se Bilić nije držao onoga što smo dogovorili, a istina je i da ne razgovaramo mjesec dana. I Kaliniću možeš reći sve osim da je - lažljivac."

Gattuso je potom veliku pobjedu izborenu na Maksimiru posvetio baš Nikoli Kaliniću, a Ivanu Biliću poslao je jasnu poruku - "Najlakše bi bilo otići, ali neću to napraviti, ostajem se boriti."

Talijan je s tim činom predsjednika Bilića praktički doveo pred zid. Klub Hajdukove veličine ne može dozvoliti da se trener na takav način obračunava s ljudima koji vode klub i po svim bi ga hijerarhijskim postulatima morao smijeniti. Međutim, ima li Bilić hrabrosti povući takav potez?

Gattuso je od prvog dana istinski miljenik velike većine Hajdukovih navijača, od ultrasa do onih koji sjede na zapadnoj tribini. Sjetite se kakve je ovacije dobio nakon što je iz momčadi odstranio jednog Ivana Perišića. Nitko mu nije rekao ni riječ nakon što je Hajduk u Europi ispao od Ružomberoka.

Gattuso sigurno nije najbolji trener na svijetu, ali navijači su prepoznali da je došao sa srcem, te da nije imao problem napraviti red u svlačionici koja je mjesecima pa i godinama prije njega bila u potpunom neredu. Marko Livaja mu se "pokorio" bez riječi, te počeo trenirati kao nikad u životu. I zato već tjednima igra daleko najbolji nogomet karijere. Kod Gattusa igraju samo oni koji treniraju maksimalno i oni koji su spremni dati sve što imaju u službi svlačionice i kluba. Hajdukovim navijačima već je i to puno, te zato toliko vole Gattusa.

image
NIKOLA BRBOLEZA Cropix

Gattuso u svakom istupu ostavlja dojam i neuobičajeno iskrenog trenera. Nakon derbija jasno je rekao da novca "ima za cijeli život, a da je u Splitu zato što voli raditi to što radi". I zato mu nije problem u eter ispaliti sve što misli da treba reći. Najprije Perišiću, a onda i Biliću. A velika većina onih koji ga slušaju mu vjeruje.

I kako sada Gattusa potjerati s Poljuda? I inače omiljeni trener trenutačno uživa u statusu heroja jer je sredio Dinamo u Maksimiru, te doveo Hajduk na prvo mjesto, pa makar i samo jednu večer. Bilić u nekoliko mjeseci na Poljudu ni izbliza nije ostavio dojam predsjednika koji bi imao snage potjerati trenera koji je toliko omiljen. Dapače...

Na prvu zvuči apsurdno, ali Hajdukova pobjeda u Maksimiru samo je Bilića i NO dodatno gurnula prema izlaznim vratima

Jasno je da Bilić takvu odluku ne može ni donijeti ni provesti sam, nego da će trebati pomoć Nadzornog odbora na čelu s Aljošom Pavelinom. Mogu li oni skupiti hrabrost koju Bilić nema? Vjerojatno mogu, ali morat će se nositi i s posljedicama takve odluke. Koje će biti sve samo ne lagane. Po anketama na portalima, kao i komentarima na društvenim mrežama njihovi su dani na Poljudu već i prije derbija bili odbrojani. Zamislite što bi ih tek čekalo da potjeraju Gattusa?

image

Nikola Kalinić, Gennaro Gattuso, Ivan Bilić

TOM DUBRAVEC Cropix

Na prvu zvuči apsurdno, ali Hajdukova pobjeda u Maksimiru samo je Bilića i NO dodatno gurnula prema izlaznim vratima. Jer to nije njihova pobjeda, protiv Dinama je slavio Gattuso, s potjeranim Kalinićem. Pobijedio je njihov inat, pobijedila je činjenica da su igrači čvrsto stali iza njih. Da je Gattuso izgubio, vjerojatno bi dobio otkaz, jer bi nakon šest kola bio već pet bodova iza Dinama. Što bi bilo donekle pristojno obrazloženje zbog čega tjeraš trenera, premda bi svima bilo jasno da je potjeran kao dio "Kalinićevog paketa".

Je li u tom neviđenom poljudskom cirkusu stoga logičnije očekivati ostavku Ivana Bilića? Ideja da bi mogao steći autoritet više ne postoji. Naravno da treba vidjeti što će reći Nadzorni odbor, jer Bilićev kraj vjerojatno bi značio i njihov, samo koji tjedan ili mjesec kasnije. Realnije je očekivati da će Bilić i NO stati na rezervni položaj pa čekati neki zgodniji trenutak da krenu u obračun s Gattusom.

Poljudskom cirkusu kraj se stoga ne nazire. Dodatno će ga "obogatiti" novi sportski direktor François Vitali. Može li Francuz pronaći način da Gattuso i Bilić pronađu način da nastave zajedno raditi? Realno jako teško, jer Gattuso je poznat kao čovjek koji ne odustaje od svojih životnih i trenerskih principa. S druge strane, pitanje je i koga Vitali uopće želi na klupi? I da mu je micanje Gattusa s klupe zadatak koji je prvi na popisu onih koje je dogovorio s Bilićem i Nadzornim odborom.

Sve utakmice SuperSport HNL-a možete gledati samo na MAXSport kanalu

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
15. rujan 2024 22:38