arhiva
LUKAVI POTEZ S POLJUDA

‘Bio je najtraženiji igrač, ganjali su ga Dinamo, Zvezda i Partizan, ali Hajduk je imao čovjeka sa zadatkom‘

‘Imao je poseban dar da već u samom trčanju napravi fintu s kojom bi prevario čuvara‘
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 19. ožujak 2023. 12:25

Doajen sportskog novinarstva Miroslav Rede igrao je i protiv Pere Nadoveze još dok je Pero bio mladi igrač Šibenika, a igrao je s njim osam utakmica u dresu Lokomotive, na turneji po Skandinaviji koja ih je jako povezala.

- Bilo je to 1963. godine. Igrao sam Lokomotivu i dogovorili smo turneju s osam utakmica u Norveškoj i Švedskoj. Na tu turneju smo kao pojačanje, kao gosta vodili Peru Nadovezu, koji je tada još bio igrač Šibenika, iznimno talentiran i tražen. Te ‘63. Pero je bio najtraženiji igrač u Jugoslaviji, a pri našem povratku s turneje već su ga na aerodromu čekali predstavnici Dinama, Zvezde i Partizana. Međutim, Hajduk ga je već prije toga "zakapario", a na turneju s nama je ciljano poslao svog tadašnjeg igrača Zlatka Papeca s jedinim zadatkom da pazi na Peru i da ne dopusti da ga netko preotme Hajduku.

Na toj ste turneji bili Perin cimer?

- Jesam, tada smo se odlično upoznali i dosta zbližili. Bio je krasan mladić, vrlo duhovit, životan, ali i jako dosljedan, od riječi. Rekao mi je da nema šansi da pogazi riječ koju je dao Hajduku, koliko god mu drugi nudili.

Na travnjaku je bio klasa?

- Rođeni golgeter, vrlo raznovrstan, zabijao je na sve načine. Odlično je igrao i glavom, premda nije bio visokog rasta, a s driblingom je mogao proći bilo koga na svijetu. Imao je poseban dar da već u samom trčanju napravi fintu s kojom bi prevario čuvara koji mu ne bi uspio ni priči. Imao je to nešto brazilsko u sebi, zato je i dobio nadimak "splitski Pele". Eto, nakon pravog Pelea, otišao je i naš Pele.

Malo bode u oči činjenica da je malo igrao za Jugoslaviju?

- Konkurencija je bila strahovita, a to je bilo vrijeme kad nije bilo zamjena. Milan Galić iz Partizana bio je neprikosnoven, zabijao je za Jugoslaviju kao Šuker za Hrvatsku, Kada on nije igrao prednost bi imao Slaven Zambata, koji je u 31 utakmici zabio 21 gol. Tako Pero nije mogao doći na red, iako je dva puta bio najbolji strijelac prvenstva. To je bilo takvo vrijeme.

Pratili ste Nadovezu i kao trenera?

- Bio je jako dobar trener, jako karakteran, od riječi. Moj je dojam da nije bio dovoljno prepoznat i cijenjen u toj ulozi....

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. srpanj 2024 12:12