Stipe Biuk

 TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix
IKONA HAJDUKA ZA SN

‘Biuk bi ovo morao ponavljati svaku utakmicu! Ja nisam bio tako daleko od gola, evo što treba napraviti...‘

Mladi ofenzivac usmjerio je utakmicu s Rijekom i podsjetio na svoje potencijale koje rijetko iskazuje
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 15. rujan 2022. 22:46

Napokon Biuk! Dugo smo čekali da bismo ponovno vidjeli 19-godišnjeg napadača u nekadašnjem izdanju. Još od prvosvibanjske proslave prošle godine. Prošlo je 16,5 mjeseci, od Rijeke od Rijeke. Kod Tramezzanija je zabio prvi pogodak u HNL-u, a onda dodao još dva u sljedećih mjesec dana do kraja sezone. Takva eksplozija talenta rijetko se viđa, ali vrijeme je pokazalo - ne događa se u kontinuitetu. Ali, Rijeka je uspjela iz Biuka izvući ono najbolje što posjeduje. Dribling, lakoća prolaza "jedan na jedan" i šut.

- Češće bi trebao to raditi, ali ima prostora za napredak. Biuk mora tražiti loptu u prostor, previše se gubi u širini - objasnit će Zlatko Vujović.

image
JOSKO PONOS Cropix

Prije gotovo četiri desetljeća Zlatko Vujović igrao je najbolji nogomet karijere sa Stankom Poklepovićem. Legendarni Špaco napravio je od njega pravog golgetera. Ulazio je s lijeve strane, okomito prema vratima.

- Razlika je u tome što sam tražio dubinu i nisam bio daleko od suparničkih vrata. Biuk se voli pozicionirati uz aut-liniju, odlazi u širinu. Daleko je to za napasti protivnička vrata. Treba se približiti kaznenom prostoru, biti opasniji, češće šutirati. Znam da nije klasični golgeter nego krilni napadač, ali treba svoj kapacitet bolje iskoristiti. Ponekad se zaguši u toj želji da se igra nogometa. Može i mora biti konkretniji, s manje dodira, jer ima izvanserijske karakteristike.

Nahvalio je Zlatko Vujović talentiranog "špica", ali ujedno je otvorio i temu za raspravu koja, dakako, nije nova. Vujović zna kakva pravila nalaže proces sazrijevanja.

- S 27 godina sam postao prvi golgeter lige. Nisam do tada zabijao 25 komada po sezoni. Trebalo mi je vremena dok sam usvojio neka znanja, pohvatao trenerske zamisli.

image
JOSKO PONOS Cropix

Karoglan je već četvrti trener u Hajduku koji će povesti računa o Biuku nakon Tramezzanija, Gustafssona i Dambrauskasa. Pozitivna je okolnost što je Karoglan bio u stožeru uz dva posljednja trenera i dobro je upoznat s ukupnom situacijom glede razvoja najvećeg aktualnog klupskog projekta.

- Bitno je igraču vratiti samopouzdanje, pružiti mu maksimalno povjerenje kako bi ovo što je pokazao protiv Rijeke ponavljao u sljedećim utakmicama koje će biti teže nego susret s Rijekom.

Silno je Rijeka razočarala sve one koji su gledali splitski jadranski derbi, a među njima dakako i Vujovića.

- Zbog toga bi ipak stavio jednu vrst ograde, uvjetne ocjene za sve što je prikazano. Kako na momčadskoj razini, tako i pojedinačnoj. Od kompletne momčadi, tako i Biuka, očekujem još veći angažman u susretu s Istrom jer s obzirom na ono što je Rijeka pokazala, Puljani će sigurno biti puno teži zalogaj za Hajduk. Biuk se podigao, došao do pogotka iz akcije koju bi trebao ponavljati svaku utakmicu i pritom tražiti loptu u prostor. Ne može igrati samo s loptom u nogama. Čim vezni dobije loptu, Biuk mora "šprintati" u prazni prostor. Tražiti loptu, nuditi se svojim veznjacima. Mora imati 20 utrčavanja po utakmici, time će dobiti još jednu dimenziju igre.

image

Zlatko Vujovic i Matea Jelić

JAKOV PRKIC/CROPIX Cropix

Analizirali smo Biuka, a što je pokazao Hajduk na premijeri Mislava Karoglana. Može li se govoriti o pomaku nakon jednog treninga s momčadi?

- Trebat će vremena za analizu pomaka, nezahvalno je nakon prve pričati o promjenama. Za prvu utakmicu je treneru bilo važno uzeti bodove i vratiti mir. Prvo poluvrijeme je bilo obostrano loše, s time da je Rijeka od početka bila u podređenoj ulozi. Šokiran sam koliko su gosti imali pogrešnih dodavanja u čistim situacijama, a da se pritom nervirao samo trener, dok su igrači ostali hladni. Izdanje s kojim su se Riječani predstavili ne pruža mogućnost prave procjene Hajduka, koji je potpuno nadigrao protivnika u drugom poluvremenu. Ali, sačekajmo barem susret s Istrom da bismo vidjeli počinje li Hajduk stvarati igru koju nije imao od početka sezona.

Rezultat Bijeli ipak imaju, zasjeli su na drugo mjesto...

- Držim da rezultat čak i nije toliko sporan. Još uvijek su Bijeli u poziciji da mogu stajati kao prvi izazivač Dinamu, a da ih pritom nitko ozbiljno ne ugrozi. Za igru će ipak trebati vremena, zato nema smisla govoriti o konkretnim pomacima nakon jednog treninga i jedne utakmice.

Kod Dambrauskasa nijednom nije zabio u HNL-u!?

Stipe Biuk nije golgeter, rijetko zabija. Toliko rijetko da nije postigao nijedan pogodak s Dambrauskasom u HNL-u. Jedini zgoditak kojeg je zabio u desetomjesečnom mandatu litavskog stručnjaka bio je pogodak u Valenciji kontra Villarreala sredinom kolovoza.

Kod Dambrauskasa je odigrao 22 prvenstvene susreta, a da pritom nije postigao pogodak!? Još zanimljivija je činjenica da je zabio u zadnjoj utakmici Jensa Gustafssona, a zatim u prvoj Mislava Karoglana. U međuvremenu - nula. Evidentno je da se nisu Dambrauskasu i Biuku "zvijezde posložile". Litavac je ostao bez posla u Hajduku u trenutku kada je Biuka posjeo na klupu i nije ga podigao u dvoboju sa Šibenikom prošlog petka.

Prvi put smo tome svjedočili još od travanjskog derbija s Dinamom na Poljudu kada je Biuk također ostao na klupi. Prošlog proljeća Biuk nije imao ulogu standardnog prvotimca, dapače, tek je u dva posljednja HNL dvoboja na travnjaku proveo po 90 minuta. Do tada je na proljeće imao devet nastupa, na kojima je četiri puta ulazio s klupe. Kontinuitet nastupa imao je Biuk na startu mandata Valdasa Dambrauskasa, ali i tada je igrao po 60-ak minuta. Slično kao i s Gustafssonom jer u 11 nastupa u HNL-u sa švedskim trenerom prosječno je Biuk na travnjaku provodio 62,5 minute. Pritom nijednom nije odigrao kompletnu utakmicu.

Gustafsson i Dambrauskas su imali slične metode, obojica su na određen način dozirali Biuka, ali nakon 15 mjeseci traženja pravog recepta za razvoj nadarenog krilnog napadača prilika se pružila Karoglanu. U prvoj utakmici je stavio potpis na rješenje važne utakmice, napravio je ono što mu nijednom nije uspjelo u mandatu Dambrauskasa. Ali, jedino pravo pitanje jest može li Biuk ponavljati izdanja "match winnera". I koliko često može ponavljati. (jr)

BIUK KOD TRENERA SPLITSKOGA KLUBA

SEZONA 2020./21.

- Tramezzani - 11 nastupa, 3 zgoditka (HNL 9-3, Kup 2-0).

SEZONA 2021./22.

- Gustafsson - 14 nastupa, 1 zgoditak (HNL 11-1, Kup 2-0, Europa 1-0)

- Dambrauskas - 20 nastupa, 1 zgoditak (HNL 17-0, Kup 3-0)

SEZONA 2022./23.

- Dambrauskas - 10 nastupa, 1 zgoditak (HNL 6-0, Europa 4-1)

- Karoglan - 1 nastup, 1 zgoditak (HNL 1-1)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 23:53