VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX Cropix
HAJDUK NIJE BEZ ŠANSE

Bivši hajdukovac ima formulu za derbi: ‘Modri nemaju Ivanušeca i Ademija, Bijeli se moraju nametnuti‘

Negdašnji nogometaš, danas trener Mario Carević analizira hajdukovce pred najveći hrvatski derbi
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 08. ožujak 2022. 14:46

Hajduk je razočaravajuće remizirao u Puli, Bijeli su izgubili dva jako važna boda na Drosini, ali nema previše vremena za analize. Slijedi derbi, već u subotu stiže Dinamo.

"Nikad nije jednostavno iskupljivati se u najtežoj utakmici, ali takav je raspored. Treba razmišljati pozitivno", smatra Mario Carević, nekadašnji veznjak Bijelih.

Veliki pritisak bit će u subotu na igračima Hajduka, ali Carević nije mišljenja da je to posebno otežavajuća okolnost za Bijele.

"Zar pritisak pobjede ne bi bio i da je Hajduk pobijedio u Puli? Pritisak je nešto s čim se živi u Hajduku, a svaki derbi nosi teret. Ali, nosi i izazov, kako to voli kazati trener Bijelih. Subota će nam kazati koliko su hajdukovci sposobno iznijeti klupsku ambiciju. Istina je da je i remi mršav učinak jer značilo bi to da su hajdukovci osvojili tek dva boda od mogućih devet u zadnja tri susreta. Ali, pred utakmicu ne treba kalkulirati s tim što će se dogoditi ako se ne pobijedi. Treba misli usmjeriti prema pobjedi, odnosno, utakmicu pripremiti da se dođe do tri boda. Što će biti poslije, o tome će se poslije i razmišljati."

image

Filip Krovinović nedostajao je Hajduku u Puli

PAUN PAUNOVIC/CROPIX Cropix

Pozitivan je Carević, ali i konkretan u svojim razmišljanjima. Najzanimljivijim se dakako doima pitanje sredine terena. Mogu li se Bijeli nametnuti Dinamu posjedom, kontrolom utakmice u veznom redu?

"Vjerojatno će to biti ključno pitanje utakmice jer razvidno je kako je Hajduk imao velikih problema u tom segmentu igre protiv Rijeke. I protiv Istre također, ali uzimam Rijeku za ogledni primjer jer igralo se na Poljudu i protivnik je iz vrha poretka. Rijeci se Hajduk nije nametnuo u sredini jer gosti su imali igrača viška u tom dijelu terena. U Puli su Bijeli odigrali bez Grgića i Krovinovića, međutim, ako se obojica vrate za derbi, kao što se već najavljuje, onda bi Hajduk mogao biti puno ozbiljniji u sredini."

Kako posložiti vezni red? Kako cijelu momčad postaviti ?

"Više je varijanti, ali ako mene pitate, Dinamu bi suprotstavio formaciju s tri stopera i jakom sredinom. Jasno, Dambrauskas ima svoju ideju i znam da je u Maksimiru u prosincu igrao 4-3-3, gdje su u sredini bili Fossati, Atanasov i Krovinović. Ali, za subotu bih ipak postavio trojicu natrag, s Krovinovićem iza dva špica, te dvije “šestice” u sredini - Grgićem i Fossatijem ili Vukovićem."

Može li takva sredina potisnuti Dinamo?

"Trebala bi, tim više što Dinamo nema Ivanušeca i Ademija koji su udarna snaga Modrih. Bez tog tandema Zagrepčani su bitni slabiji, ali još uvijek su kvalitetni. Hajduk se prije svega mora mentalno podići, napuniti samopouzdanjem za derbi, a onda Dambrauskas treba vidjeti s kojim kadrom uzeti sredinu. Dvije utakmice su Bijeli bili u podređenom položaju u veznom redu, ali dolazi utakmica u kojoj se mora napraviti iskorak. Kako igrači moraju biti na najvišoj razini, tako i trener svojim odlukama mora pokazati da je sposoban izvući maksimum iz ekipe."

image

Livaja i Kalinić u istoj ekipi su dobar znak, smatra Carević

VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX Cropix

Jaka sredina i ubojiti napad s brzim bokovima. Recept je lako napisati, uostalom, svaki trener želi imati takvu ekipu. Ali, kako u napadu spojiti Kalinića i Livaju?

"Uvijek je bolje kada imate kvalitetu na okupu, tako je i ovog puta. Zaista ima mali milijun kombinacij, ali moja je misao vodilja da se dobro učvrsti sredina, pomakne igra prema naprijed gdje bi pritom lopta lakše dolazila do napadača. Jasno je da će igrati Livaja i Kalinić, a ostavio bih Dambrauskasu da riješi pitanje podjele minutaže i mjesta na travnjaku. Nametne li se Hajduk u sredini terena, bit će lakše napadačima, bez obzira kako će ih trener u konačnici posložiti."

Uz sve taktičke varijante, trebat će Dambrauskas vremena posvetiti i jednoj psihološkoj. Problem domaćih utakmica potvrđuje statistika. Četiri susreta s Rijekom i Osijekom donijeli su samo jedan bod Bijelima. Uz to, ne može se reći da su hajdukovci, izuzev ljetnog dvoboja sa Osječanima, bili dominantan suparnik na svom travnjaku.

"Istina je, evidentan je taj problem ove sezone i nisu brojke slučajne. Ali, sport je zato i zanimljiv što se možeš često dokazivati jer nudi prilike za popravni ispit."

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. svibanj 2024 19:06