Ante Vukušić (lijevo)

 VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX Cropix
SVE IH JE POREDAO

Bivši hajdukovac prošao cijelu regiju pa završio u Srbiji: ‘HNL je bez premca, i ovdje mi traže dresove Hajduka!‘

Bivši centarfor Hajduka od ove je sezone član srpskog prvoligaškog kluba Kolubare
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 16. siječanj 2023. 20:28

Na pripreme u Novigrad stigla je i momčad srpskog prvoligaša Kolubare. Dva tjedna će provesti u Istri, a među igračima u kadru trenera Veroljuba Dukanca nalazi se i jedno poznato ime.

- Ante, Ante sinjski dijamante - tepali su mu nekoć navijači Hajduka.

Ante Vukušić, 31-godišnji Sinjanin, od lipnja prošle godine je u Lazarevcu, kada je postao član ovog srpskog prvoligaša.

- Uputili smo se autobusom u ponoć, stigli prije ručka u Novigrad. Lazarevac je 45 minuta jugozapadno od Beograda - objasnio je Vukušić.

U srpskoj Superligi, koja broji 16 klubova, Kolubara je trenutačno deveta na tablici, zaostaje pet bodova iza Radničkog 1923, koji je u gornjem domu.

- Liga se dijeli u dvije po osam, mi smo trenutačno u skupini za play-out, osmo mjesto je u skupini za play-off. Ali, ima još 11 kola do podjele u grupe, međutim, nama je ionako najvažnije izboriti ostanak.

Bolje nego prije

Četiri lige u regiji prošao je Vukušić, od HNL-a, preko Slovenije i BiH, pa sada Srbije.

image
DUJE KLARIC/CROPIX Cropix

- Bez premca je ipak najjača liga HNL. Iza nje slijedi srpska Superliga, pa onda Slovenija i BiH. Tako bih ih rangirao, s tim da je Slovenija ispred BiH najviše zahvaljujući boljoj infrastrukturi.

Iz Hajduka je otišao prije 10 i pol godina, ali prijatelji su ostali. Dugo je u hotelu Maestral sjedio s Danijelom Subašićem, s kojim je tri sezone dijelio svlačionicu splitske momčadi.

- Pričali smo sat i pol. Cijelu utakmicu, ha, ha.... O svemu, nismo samo o Hajduku. Dugo se nismo vidjeli, promijene se i životne situacije. Dođe obitelj, o tome smo zapravo više razgovarali nego o nogometu. Ali, raduje me da Hajduk raste, svi mi govore da je puno bolje nego li je bilo kada sam ja odlazio iz kluba. Budno ću pratiti što se događa i navijati za Bijele, da se vrati titula u Split.

Mučenje u Rumunjskoj

Vukušić je promijenio niz klubova otkad je napustio Bijele 2012. godine. Od talijanske Pescare, u koju je prvotno preselio s Poljuda za odštetu od 3,7 milijuna eura, pa sve do srpske Kolubare.

- U Sloveniji sam prije dvije i pol godine igrao najbolju sezonu, u dresu ljubljanske Olimpije zabio sam 26 golova, ali ipak nisam uspio napraviti transfer s kojim bih realizirao novi iskorak u karijeri. Imao sam na stolu ponude turskog drugoligaša Adane i slavne Steaue. Nisam puno dvojio, uzeo sam rumunjski klub računajući da ću se tamo boriti za naslov prvaka, zabijati golove.... Ali, tu sam napravio najveću pogrešku. Tko se mogao uopće nadati što će me dočekati u Bukureštu, tko je mogao znati da neću niti dobiti pravu priliku. Na kraju sam jedva čekao kada ću napustiti Rumunjsku, jer nisam bio u planovima klupskog predsjednika.

Nakon Steaue slijedila je kratka epizoda u Tuzli...

- Bio sam jednu polusezonu, od toga sam zbog problema s registracijom tek mjesec i pol igrao.

Na kraju se skrasio u Kolubari. Za širu javnost iznenađenje, za Vukušića dobar potez.

- Da, uistinu nisam požalio. Realizirali smo sve što sam dogovorio, primili su me odlično, imam kvalitetan status. Zabio sam četiri pogotka, od toga hat-trick Čukaričkom. Život je ugodan, svima je jako zanimljivo da sam iz Splita došao u Lazarevac, pa mi traže dresove Hajduka.

Najveći problem

Kakva je zapravo srpska Superliga?

- Jako dobra što se tiče uvjeta igranja, a uz to VAR osigurava regularnost. Nemam neke zamjerke, iako mi je VAR zbog nekoliko centimetara poništio dva pogotka. Crvena zvezda i Partizan tamo su svijet za sebe, ostali su prilično ravnopravni, uz Čukarički i Vojvodinu koji je ipak izdvajaju. Međutim, i dalje držim da je HNL bolji od srpske lige, premda ove sezone prvak Srbije ide direktno u Ligu prvaka.

Kakve su ambicije na ljeto, kada mu istječe ugovor s Kolubarom?

- Vidjet ćemo, odvojenost od obitelji mi je najveći problem, jer starije dijete mi je krenulo u školu. Na ljeto punim 32 godine, brzo prolazi karijera - zaključio je Ante Vukušić.

Vukušićevi klubovi nakon Hajduka

Pescara

Lausanne

Beveren

Greuther Fürth

Tosno

Olimpia Grudziadz

Krško

Olimpija Ljubljana

FCSB

Messina

Tuzla City

Kolubara

Linker
03. svibanj 2024 00:14