VOJKO BASIC Cropix
SJAJNE PARTIJE

Bivši kapetan Bijelih ima jednu želju, pojačanje ga je oduševilo: ‘Bilo bi dobro da dugo ostane u Hajduku‘

‘On kvalitetom nadilazi našu ligu, iako se ne bih zalijetao u odgovoru na pitanje je li najbolji stoper u HNL-u‘
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 04. listopad 2022. 23:04

Nigerijac Chidozie Awaziem ponovno je oduševio navijače Hajduka. Navijači mu preko društvenih mreža poručuju "ostani s nama", jer Nigerijac je posuđen od portugalske Boaviste do kraja sezone.

- Bilo bi jako dobro da ostane dulje vrijeme u Hajduku – naglasio je i Hrvoje Vejić.

Bivši kapetan Bijelih autoritet je za pitanja defanzivne linije, ali dakako i kompletne momčadi. Procijenio je Vejić Awaziema kao najboljeg stopera kojeg je Hajduk doveo u posljednjih pet godina.

- Puno je stopera prošlo Hajdukom u tih pet sezona, nabrojali ste ih ukupno 13. Moram reći da mi se Awaziem najviše dopao. Dominantan je u zraku, zna igrati, krasi ga i brzina. Kompletan stoper koji zaista plijeni pozornost.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

Za mnoge je iznenađenje da je igrač poput Awaziema uopće došao u HNL. Bivši trener Hajduka, Valdas Dambrauskas, jasno je sportskom direktoru Nikoličiusu kazao "je li moguće da ćemo uzeti takvog igrača". Dijelite li takvo razmišljanje o kvaliteti Nigerijca?

- U potpunosti. Awaziem kvalitetom nadilazi našu ligu, iako se ne bih zalijetao u odgovoru na pitanje je li najbolji stoper u HNL-u. Ima hrvatska liga odličnih stopera, a sigurno je i Awaziem u najužem vrhu.

Otkupna cijena nije javno objavljena, ali gledajući isključivo kvalitetu samog igrača, Vejić ne dvoji što bi trebalo napraviti.

- Ako govorimo o igračkoj kvaliteti, nesporno je da Hajduk treba otkupiti Awaziema. Međutim, moram se pritom ograditi glede financijskog segmenta. Na Poljudu najbolje znaju kakve su im mogućnosti u tom dijelu – razumno je kazao Vejić.

Hajduk je Awaziema doveo ovog ljeta na jednogodišnju posudbu što je Nigerijcu već šesti klub u kojem odrađuje sezonu na "leasingu. Dok je bio igrač Porta na posudbi je bio u Nantesu (2017/18), zatim u Rizesporu (proljeće 2019), Leganes (2019/20) i Boavista (2020/21). Upravo je Boavista nakon posudbe otkupila Awaziema za pet milijuna eura u srpnju 2021. da bi ga nakon dva mjeseca odmah uputila na jednogodišnju posudbu u Alanyaspor. Iz Turske se vratio samo da bi promijenio kovčeg i zaputio se u Split. S obzirom na sve izrečeno jasno je da Awaziemov otkup neće biti jeftin. Jer, dva logička parametra sugeriraju takvu procjenu. Prvi je cijena koju je, prema TM-u, Boavista platila Portu (5 milijuna), a drugi činjenica da je Nigerijac već proveo godinu u Turskoj, a da pritom nitko nije posegnuo za otkupom njegovog ugovora.

Nije Alanyaspor nužno trebao realizirati transfer, već je bilokoji klub koji se zainteresirao za Nigerijca mogao krenuti u posao otkupa. Awaziem je tako ostao igrač Boaviste i pronađena mu je nova posudba da bi nakon dva mjeseca u Hajduku svima jasno da je Awaziem igrač kojeg se želi zadržati. Pitanje je kako, jer razvidno je da bi Splićani realno trebali srušiti svoj rekord plaćene odštete koja je u kolovozu 2009. za braću Sharbini u "paketu" iznosila 2,8 milijuna eura. Iako otkupna cijena Awaziema nije javno precizirana, realno je razmišljanje da igrač njegova kalibra ima vrijednost od najmanje tri milijuna eura.

Transfermarkt ga drži i još više, na četiri milijuna eura. Uz sve navedeno treba dodati da Hajduk nije otkupio Katića od Rangersa uz cijenu postavljenu na 1,5 milijuna eura, a prethodno su Splićani u ponudi imali i otkup Mujakića za 800.000 eura. U oba slučaju igrači su se vratili u svoje klubove, a što će nakraju sezone uraditi Hajduk sa Awaziem? Kako zanimljivo pitanje....

ANGAŽIRANI STOPERI U ZADNJIH 5 SEZONA

2017/18 – Borja Lopez, Gustavo Carbonieri

2018/19 – Stipe Vučur, Božo Mikulić, Oleksandar Svatok

2019/20 – Stefan Simić, Nihad Mujakić, Kristijan Dimitrov

2021/22 – Josip Elez, Ferro (posudba), Katić (posudba).

2022/23 – Toni Borevković, Chidozie Awaziem (oba posudba)

Awaziem u Hajduku (brojke)

834 minute ukupno

11 nastupa

9 u početnom sastavu

5 žutih kartona

2 pogotka u HNL-u

1 asistencija

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. travanj 2024 01:16