Ivan Strinić, Hrvoje Vejić, Nenad Pralija i Igor Musa

 JAKOV PRKIC Cropix
PLAN JE JASAN

Bivši kapetan Hajduka: ‘Bijeli moraju dobiti četiri utakmice, a Dinamu stvarno treba odati priznanje...‘

‘Ne smiju se Bijeli opterećivati tablicom, samo prvom sljedećom utakmicom i ciljanom pobjedom‘.
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 24. listopad 2022. 06:19

Kako je derbi izgledao iz perspektive nekadašnjeg kapetana Bijelih Hrvoja Vejića? Prije tjedan dana britki komentator Vejić nije bio zadovoljan igrom Hajduka u Velikoj Gorici, ali nakon derbija imao je više razloga za optimizam. Remiju unatoč.

- Igra je definitivno bila bolja, tu je razlog mog optimizma za budućnost. Međutim, u konačnoj ocjeni moramo biti realni. Dinamo je profitirao u derbiju premda nije pružio igru koja se očekuje od lidera. No, s obzirom kakvu potrošnju ove jeseni imaju Zagrepčani u gustom rasporedu obveza u dva natjecanja, mora im se odati priznanje koliko su bodova skupili u prvenstvu. U derbiju je svaka momčad uzela po bod, ali s remijem na Poljudu puno više su dobili gosti - kazao je Vejić u jednom dahu bez postavljanja dodatnih pitanja.

Idemo redom, prvo analiza igre Hajduka.

- U prvom poluvremenu jako dobro, zatvorili su Dinamo, strpljivo napadali, a da pritom nisu gostima ništa dopustili. Prvo poluvrijeme je ogledni primjer igre kakva se traži od Hajduka u velikim, jakim utakmicama.

image

Hrvoje Vejić

VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX Cropix

Lakše je reći

Međutim, opet će se postaviti pitanje je li ekipa tjelesno spremna i zašto pet igrača koji su ušli s klupe nisu donijeli promjenu ritma u nastavku.

- Obje teme su zanimljive, ali kako god okrenete, koji god razlog uzmete kao ključni, dođete do spoznaje da je Dinamo u drugom dijelu kontrolirao utakmicu. Pritom su obje tvrdnje znakovite. Činjenica da Hajduk nije u nastavku mogao držati intenzitet igre iz prvog dijela, ali također i podatak da su Dinamovi igrači s klupe donijeli više svježine svojoj momčadi.

Sve su činjenice jasne, ali uvijek u konačnici ostaje pitanje kako će Hajduk dostići osam bodova zaostatka koji su u poretku ostali i nakon derbija?

- Ne treba razmišljati Hajduk kako će dostići zaostatak. Jednostavno, Bijeli trebaju ići utakmicu po utakmicu. Do kraja jeseni u igri je 12 bodova i jasno je da bi trebaju sve četiri utakmice pobijediti ako žele ostati u statusu ozbiljnog kandidata za prvo mjesto. Međutim, puno puta u tim kalkulacijama imamo i onaj dodatak “lako je reći”. Istina, lakše nego napraviti, Međutim, veliki ciljevi traže i veliki rezultat.

Kalinić je igrač prevage

Da bi se došlo do tog rezultata treba napraviti i neke promjene. Iluzorno je očekivati da će se do višeg cilja doći na isti način na koji se postizao onaj na nižoj razini. Može slučajno, ali i to rijetko. Dakle, pojačanja su nužna.

- Svi znamo da bi bilo sjajno pojačati momčad, ali koliko je Hajduk financijski sposoban osnažiti ekipu? Ne treba biti previše stručan da bi se konstatiralo da je Dinamo jači u širini kadra, ali samo uprava Hajduka zna može li se do pojačanja već ove zime. Za Hajduk bi, za početak, bilo važno da se momčad kompletira, da se oporave svi ozlijeđeni. Samo da je Nikola Kalinić bio spreman za derbi imao bi Hajduk jakog aduta koji bi sigurno napravio probleme Dinamu. Kalinić je igrač prevage, napadač koji stvara razliku. Nije Hajduk imao ni Kalika, pravog trkača u sredini terena. Onda ne čudi da se dogodio pad u nastavku kada se potrošio Vuković, a zbog ozljede izašao Fossati.

Pouke su izvučene

Istaknuo je Vejić doprinos Vukovića, igrača koji je u posljednje vrijeme trpio kritike javnosti.

- Odigrao je najbolje poluvrijeme u Hajduku. Evidentno je da trener Karoglan inzistira na tom tvrdom, čvrstom bloku u sredini gdje su ordinirali Fossati i Vuković. Obojica su kvalitetno obavili zadaću u prvom dijelu, ali utakmica se igra svih 90 minuta.

Kada se sve na kraju zbroji, Hajduk je dobio putokaz za finiš jeseni, ali potvrda se traži u svakoj sljedećoj utakmici.

- Već je Gorica dvoboj u kojem treba pronaći novi motiv, izvući dodatnu snagu nakon derbija. Gosti će doći željni revanša za zadnju utakmicu, a Hajduk se u derbiju potrošio mentalno i tjelesno. Zato ne treba stvarati kalkulacije, niti se gušiti silnim analizama. U sljedećih tjedan dana dvije su važne utakmice, a svaka je pod imperativom. I Gorica i Lokomotiva. Derbi je ponudio ohrabrenje glede igre, ali prava potvrda dolazi s pobjedama u sljedećim dvobojima. Dinamo je prošao, pouke su izvučene, vidjelo se koliko momčad može. I ne smiju se Bijeli opterećivati tablicom, samo prvom sljedećom utakmicom i ciljanom pobjedom.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. rujan 2024 09:13