Ivan Banić

 Cropix
SRAZ NAJBOLJIH OBRANA

Bivši kapetan Hajduka se nakon osam godina vraća na Poljud, a sjajni vratar poručuje: ‘Bit ćemo tvrd orah‘

Subotnji odlazak na prepuni Poljud bit će za četvrtoplasirani klub lige konačni izazov koliko zaista vrijede
Piše: Toni RoićObjavljeno: 02. prosinac 2023. 10:29

Bio je 20. prosinca 2020. i sunčani dan u Splitu, zadnja utakmica u godini i prazan Poljud jer harala je pandemija koronavirusa i onemogućavala normalan (navijački) život.

- Vjeruj mi, prvi put u povijesti Gorica u Split dolazi kao favorit - bila je poruka od jednog zakletog navijača Hajduka, ali i velikog nogometnog znalca, koji se uvijek javi pred utakmice ovih suparnika čime podsjeća na 30-godišnje poznanstvo s aktualnim kroničarem velikogoričkog kluba.

Oglasio se već i ovoga tjedna s pozivom na obvezni subotnji dolazak na Poljud, a prognoza je ovakva:

- Gorica je sposobna Hajduk namučiti do krajnjih granica, ali mislim da neće završiti kao prije tri godine.

Omladinska škola

Za podsjećanje, tada je završilo 4:2 za Turopoljce, a momčad koju je vodio Valdas Dambrauskas imala je 29 bodova iz 14 utakmica, čak 12 više od Hajduka, završivši polusezonu na trećem mjestu. Brojne se usporedbe povlače s tim vremenom, u trenutku dok aktualni sastav trenera Dinka Jeličića ima 26 bodova iz 15 utakmica i čvrsto drži četvrto mjesto.

image

Ivan Banić

DAMIR KRAJAC Cropix

- U toj pobjedi bio sam na klupi Kristijanu Kahlini, a baš sam pričao nedavno s Krešimirom Krizmanićem da smo tu negdje i po bodovima, da je ova aktualna priča dosta slična kao tad. Bilo je teško očekivati tako nešto nakon prošle sezone, onako teške i turbulentne, ali baš zato što smo prošli sve to, sada posebno uživamo - kaže 29-godišnji vratar Gorice Ivan Banić, koji brani u životnoj formi, a on je jedan od onih, kojem će odlazak na Poljud biti poseban.

Ovaj put ne zato što je devet godina bio u omladinskoj školi splitskog kluba, već zato što Gorica i Hajduk imaju dvije najbolje obrane lige, a Ivan Lučić i on primili su samo devet golova. Lučić ima i devet čistih mreža, a Banić je na sedam, no u listopadu je po službenim statistikama čuvar mreže Velikogoričana imao najviše obrana od svih kolega u ligi, a u studenom u tri utakmice nije primio gol (pobjede 3:0 nad Osijekom i Rudešom, te remi 0:0 sa Slavenom).

Zadnji put kapitulirao je u Rijeci u porazu 0:1 (Pašalić), te na Poljud stiže s nizom od 353 minute bez lopte u njegovoj mreži. Obrambena stabilnost i disciplina idu u najjače adute Gorice, a u 10 utakmica koliko ih je vodio trener Jeličić, primili su samo pet pogodaka. Nitko ih otpočetka sezone praktički nije nadigrao, čak i kad su gubili (Osijek, Varaždin, Rijeka, sve 0:1), a u njihovoj igri nema panike, konfuzije i dugotrajnijih “crnih rupa” da su na terenu u potpuno podređenom položaju.

- Kad vidimo kako igramo, kako izgledamo na terenu, mislim da više nikome nismo iznenađenje. I realno je očekivati da ostanemo u borbi za pozicije na kojima smo trenutačno - smatra Banić, koji pred put u Split prenosi razmišljanja cijele svlačionice, koja zaista i diše kao jedan i to zajedništvo također je golemi plus Turopoljaca.

- Mislim da govorim u ime svih suigrača kada kažem kako bismo voljeli da bude što više ljudi na tribinama. Hajduk je jako dobar, igraju sve bolje, ali vjerujem da ćemo mu biti tvrd orah na Poljudu. Stalno govorimo da dobre igre s domaćeg terena želimo prenijeti i na gostovanja, a ovo je idealna prilika za to. Moramo pokušati preuzeti veću inicijativu, tu imamo jako puno prostora za napredak - smatra Banić.

image

Mario Maloča 2013. godine

Cropix

Dosta polemika

No, što bi vratar mogao da ga ostali suigrači ne prate golemim zalaganjem i požrtvovnošću u fazi obrane, a tu ponajprije dolazimo do stoperskog para Mario Maloča - Krešimir Krizmanić. I njima će subota u Splitu biti i više nego uzbudljiva.

Prije dvadesetak dana bilo je dosta javnih polemika oko Maločinih izjava da Hajduku želi naslov prvaka, ali Maloča je vrhunski profesionalac, koji će na Poljudu sigurno dobiti pljesak Hajdukovih navijača, a na terenu učiniti sve za uspjeh Gorice, kao što je napravio u rujanskom dvoboju kada je Jeličićev sastav slavio 2:1, preokretom u završnici golovima Dine Štigleca i Ante Mateja Jurića. Maloča je nakon te pobjede častio sve suigrače u zajedničkoj proslavi.

I konačno Krešimir Krizmanić, 23-godišnjak koji jedini igra šestu prvoligašku sezonu za Goricu, a samim tim u Splitu će doći do rekorda i 16. ligaškog nastupa protiv Hajduka. Dosad je imao 15 kao Joey Suk i Aleksandar Jovičić. Njih dvojica imaju 18 ukupno jer su igrali i u tri kup duela ovih suparnika, a tu će Krizmanić izjednačiti nastupe s omjerom 16+2.

Maloča na Poljudu nakon 8,5 godina

Maloča kao bivši kapetan Hajduka dolazi na Poljud nakon 8,5 godina, točnije prvi put poslije 23. svibnja 2015. Tada se u pobjedi 1:0 nad Zagrebom oprostio od bijelog dresa i prešao u poljsku Lechiju iz Gdanjska, da bi ovoga ljeta u 34. godini postao članom Gorice. (tr)

ZADNJIH PET OGLEDA GORICE I HAJDUKA

15/10/22.

Gorica - Hajduk 0:1

26/10/22.

Hajduk - Gorica 3:1

19/02/23.

Hajduk - Gorica 2:1

26/04/23.

Gorica - Hajduk 0:0

17/09/23.

Gorica - Hajduk 2:1

4 boda uzela je Gorica protiv Hajduka u zadnja dva ogleda

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
28. travanj 2024 18:27