Gennaro Gattuso

 PAUN PAUNOVIC Cropix
VEDRAN RUNJE ZA SN

Bivši Vatreni o Gattusovom potezu: ‘Birao sam uvijek najboljeg, a on je njih dvojicu stavio u status podjednakih‘

‘Ako ti netko radi razliku tri utakmice, zašto ga maknuti četvrtu?‘
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 23. kolovoz 2024. 10:41

Vedran Runje veliko je vratarsko ime. Nekoć čuvar mreže Hajduka, potom Standarda, Bešiktaša, Marseillea i Lensa, te, naravno, hrvatske reprezentacije. Nakon završetka vratarske karijere postao je učitelj mladih vratara, trenersku karijeru gradio je kroz Porto gdje je pod njegovim nadzorom stasao aktualni prvi čuvar mreže portugalske reprezentacije Diogo Costa.

Runju smo ovog puta angažirali za komentar vratarskog pitanja Hajduka, jer Gattuso je nakon susreta s Varaždinom poručio “tri utakmice brani jedan, a potom šansu dobiva drugi vratar”. Time je objasnio zašto je protiv Varaždina branio Lovre Kalinić umjesto do tada standardnog Lučića.

image

Ivan Lučić

TOM DUBRAVEC Cropix

- Pratim Hajduk, nešto više otkad sam se vratio iz Porta. Lučić je jako dobro branio, ali svi znamo i Kalinićevu kvalitetu. Gattuso ima svoj model funkcioniranja, a ovdje je evidentno da je dva vratara stavio u status podjednakih - kazao je Runje i naglasio:

- Moj izbor je uvijek bio najbolji vratar. Nisam gledao koliko tko ima godina već sam se isključivo vodio kvalitetom. Jasno, glavni trener je donosio zadnju odluku, ali moja sugestija je isključivo bila usmjerena prema onome tko je u tom trenutku u najboljoj formi.

Potiče li ovim potezom Gattuso neku vrstu zdrave konkurencije?

- Konkurencija je prisutna na svakom treningu. Ne treba vratarima “miksanje” nastupa kroz utakmice, imaju oni preko tjedna svoju borbu i konkurenciju.

image

Lovre Kalinić

VOJKO BASIC Cropix

Opisao je Runje kako je Diogo Costa došao do statusa prvog vratara pored Marchesina koji je tada u Portu bio među vratnicama.

- Diogo Costa je imao 22 godine kada je postao prvi vratar. Marchesin je bio čuvar mreže Argentine, stariji 12 godina, po svemu je imao prednost. Ali, treninzi su pokazali da je Costa veća perspektiva, a, što je najvažnije, bio je u boljoj formi. Vrijeme je pokazalo da smo bili u pravu, da smo imali ispravnu viziju, jer Costa je danas prvi vratar Porta, ali i portugalske reprezentacije.
Costa je od tada gotovo udvostručio svoju vrijednost, s 25 milijuna stigao do aktualnih 45 milijuna eura koliko ga procjenjuje Transfermarkt.

- Kada je postao prvi vratar, onda je branio u kontinuitetu, a Marchesin je uskoro preselio u Celtu odakle je transferiran u Gremio gdje se i danas nalazi. Ali, primjer iz Porta ništa ne mora značiti za Hajduk. To je samo primjer, jer Gattuso ima svoj način rada.

Jeste li u karijeri doživljavali slične situacije, da vas trener mijenja nakon određenog broja utakmica?

- Jedino je u Lensu trener “dozirao” nastupa vratara, mom kolegi je pružao šansu kroz kup utakmice. Ali, kada imaš više natjecanja, po četiri koliko se nudi jačim klubovima u ligama Petice, onda se često događa da prvenstvo i europska nadmetanja brani prvi čuvar mreže, a kupovi budu prigoda za pričuvu. Ali, to u Hajduku nije slučaj, jer Bijeli trenutno imaju samo prvenstvo, a pritom vratari nisu angažirani u reprezentaciji. Osobno nikada nisam volio da me trener mijenja kada imam kontinuitet dobrih utakmica. Uhvatiš ritam, i naposljetku braniš jer si u formi.

image

Vedran Runje

TOM DUBRAVEC Cropix

Idemo konkretno, za koga biste se opredijelili u kontinuitetu, Lučića ili Kalinića?

- Jako teško je reći sa strane. Treba provesti vrijeme na treningu, da se vidi “govor tijela”, da se vidi rad i osjeti vratara. Nije lako odlučiti s tribina ili gledanjem preko TV-a. Zato i jesu treneri s njima da na terenu i izvan terena dobiju sve informacije o svojim igračima. Puno je tih detalja koje moraš detektirati da bi nekome pružio šansu u kontinuitetu.

Ima Hajduk i trećeg vratara, 19-godišnjeg Bornu Buljana, kako vidite njegov razvoj karijere?

- Opet ću se vratiti Diogu Costi. Nije bio na mapi, ali struka ga prepoznala. Je li struka prepoznala Buljana, vidi li ga stožer, to su pitanja. Mlad je, ima 19 godina, posjeduje potencijal, ali ključno je kroz koliko vremena može nešto bitnog donijeti momčadi. Ako se Buljana vidi kao budućnost Hajduka, kroz kup utakmice bi mogao dobiti priliku. Teško je očekivati da će u prvenstvu pored dva iskusnija ravnopravna vratara dobiti pravu šansu u ovom trenutku. Pomalo je u nezavidnoj situaciji, jer sada je mlad, ali za dvije godine, dok čeka šansu, prođe vlak. Treba braniti, to je najvažnije za mladog vratara. Mora stjecati iskustvo, a struci Hajduka ću prepustiti gdje će i kako Buljan stati među vratnice.

U konačnici, kako vidite nastavak priče s vratarskim nastupima u Hajduku?

- Poštujem Gattusov model, ali ne mogu predvidjeti. Doveden je Talijan da napravi rezultat i zato se uvijek mora držati onog vratara koji pravi razliku. Moj je stav uvijek isti, ako ti netko radi razliku tri utakmice, zašto ga maknuti četvrtu? S druge strane, obećati nekome da će sigurno biti prvi vratar, to ne postoji, jer nitko se nije pretplatio na mjesto. Zato, u konačnici, momčadski rezultat uvijek sve određuje.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. rujan 2024 16:14