Marko Livaja i Zvonimir Šarlija

 ANTE CIZMIC Cropix
NIKICA JELAVIĆ ZA SN

Bivši Vatreni upozorava Splićane: ‘Jedne stvari se najviše bojim kad govorimo o Hajduku‘

Negdašnji hrvatski reprezentativac i Hajdukov napadač uoči nastavka splitskog lova na šampionsku titulu
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 25. siječanj 2024. 22:55

Prošlo je tek nešto više od mjesec dana kad smo na Poljudu gledali redove navijača u potrazi za ulaznicama pred maksimirski derbi, a početak proljeća ponovno kreće u identičnom ozračju. Traži se karta više, Split je opet u navijačkoj euforiji.
Nikica Jelavić dobro zna kako je živjeti u takvoj atmosferi velikih očekivanja, prije gotovo dva desetljeća veliku je igračku karijeru započeo baš na Poljudu. Uoči proljetnog starta upravo će u euforiju uprijeti prstom...

- To je ono čega se najviše bojim kad o Hajduku govorimo. Euforija! Težak teret u svakoj sredini koju zahvati, a pogotovo u Splitu. Dogodilo se Hajduka dosta puta da je euforija donijela kontraefekt. S druge strane, svima je jasno da je euforija pokretač jer je dobro biti ambiciozan. Međutim, pitanje je koliko se euforija može kontrolirati u Splitu. Sigurno će biti i gubljenja bodova, događa se i najvećima. Bilo bi dobro da se euforija pokaže i kao podrška u trenucima kad dođe kriza - upozorit će Jelavić.

Kalinić druge čini boljima

Jačanje pozitivnog ozračja osnaženo je i dolaskom dva velika pojačanja na terenu, budući da Perišića kao trećeg i najvećeg pojačanja još nema na travnjaku. Međutim, s Nikolom Kalinićem i Laszlom Kleinheislerom puno je dobio Hajduk.

- Nakon dugo vremena splitska momčad ima glavu i rep. Sumnjalo se kakav će se Kalinić vratiti, možemo reći, iz nogometne penzije nakon šest mjeseci, ali Kalinić je samom pojavom dobrodošao. Njegova nazočnost u svlačionici i na terenu je veliki plus za Bijele. Ne mora ni igrati, budući da će svi oni oko njega pružiti više kad njega vide na treningu. Druge čini boljima, to je Kalinić. Ali, još kad vidim da je spreman, onda je to dodatni bonus. Kalinić i Perišić su igrači koji podižu momčad i kad ne zabijaju golove. Neće klub živjeti od njihove prodaje, ali će stvoriti nekog novog Vuškovića, Pukštasa... Svojim pristupom u klubu dignut će vrijednost suigrača na tržištu. Znamo mi kakvi su oni igrači, ne trebaju se dokazivati.

image

Nikica Jelavić

VANDERLEI ALMEIDA Afp

Kako ste vidjeli Kleinheislera u bijelom dresu?

- Znam ga iz Osijeka, Kleinheisler je pravi igrač za Hajduk. Po mom sudu, siguran za prvih 11. U Osijeku je uvijek bio među najboljima, godinama nije imao loših izdanja. Klasa koja će sigurno biti pojačanje za Bijele u nastavku sezone. Ima kontinuitet igre, to je najvažnije.

Jelavić je napadač, zna kako se postavljaju ofenzivci, ali dva igrača na koje je posebno “slab” su stoperi Bijelih.

- Neću spominjati Livaju jer Livaja je klasa za sebe. Ikona kluba i momčadi. Svi o njemu pričaju, ne trebam i ja. Međutim, moram spomenuti dva stopera Šarliju i Uremovića. Od početka imaju dobar gard, od starta su obojica naglasila “nismo došli samo igrati, došli smo osvajati trofeje”. Konačno to sve ima smisla, na takvim stoperima Hajduk može graditi jaku obranu.

Za nedjelju će biti potrebna i jaka i obrana, ali precizan napad. Dojam jest da je Rijeka u psihološki boljoj situaciji jer nema što izgubiti u dvoboju s jesenskim prvakom. Ali, ne bi se Jelavić složio s tom konstatacijom...

- Ne bih rekao da je Rijeka neopterećena, iako je činjenica da Hajduk može više izgubiti. Rijeka je legitimni kandidat, doduše, iz pozadine. Najgore bi bilo podcijeniti Rijeku, ali znaju to i na Poljudu, neće im se takva pogreška dogoditi. S druge strane, imaju i Riječani što izgubiti. Motivacija im je čekati pogreške Hajduka i Dinama.

Sopićeva ambicija

Odlično Jelavić poznaje trenera Sopića.

- Ambiciozna su momčad, to je moj zaključak prvenstveno zbog Sopićeva rada, zbog toga kako se odnosi prema treningu i igračima. Sopić prvi ima ambiciju pobijediti u nedjelju. I ne samo u nedjelju, nego i dalje. Rijeka se sigurno želi uključiti u borbu za naslov. Neću kazati da će osvojiti titulu, ali će se definitivno boriti za najvišu poziciju.

Jesu li dva susreta na startu proljeća ključ uspjeha Hajduka? Rijeka na Poljudu, zatim gostovanje u Osijeku?

- Imao je Hajduk isti raspored i prošle jeseni, dobivao Rijeku, Dinamo i Osijek, ali je padao protiv Istre i Gorice. Uvijek se prvenstvo dobivalo na malim utakmicama. Hajduku je svaka utakmica bitna, nema ugodnijeg, težeg ili lakšeg rasporeda. Ako tako počneš gledati na život, onda si u problemu, toga svi moraju biti svjesni. Prošle jeseni Hajduk je najviše problema imao s Rudešom kad ga je sreća spasila od gubitka bodova u zadnjim sekundama.

Treba biti pametan

Pun stadion će dočekati Riječane u nedjelju na Poljudu. Ali, nije to više vijest niti za Hajduk, niti za njihove protivnike.

- Smiješno je to uopće naglašavati. Normalno je za današnji Hajduk da stadion bude pun. Igrači u svakom trenutku znaju da će biti vrhunska atmosfera, kako protiv Dinama, tako i svih ostalih.

Stvara li se time dodatni pritisak?

- Kakav pritisak? To je motiv da pokažeš kako više vrijediš!

Koliko vrijedi Hajduk reći će proljetni rezultati, ali svaka će utakmica biti jako važna.

- Istina je da je Hajduk u situaciji kad možemo reći da je nikad bliže osvajanju trofeja. Međutim, treba drugi dio sezone pametno izgurati. Mirno, staloženo i nadasve uspješno. Ako Hajduk to uspije, osvojit će prvenstvo. Trenutno je favorit, za nijansu ispred konkurencije, ali nije prednost velika. Nijansa se može u trenu promijeniti, u dvije utakmice okrene se smjer zbivanja. Zato treba strpljivo ići utakmicu po utakmicu - reći će Jelavić.

Ivan Perišić je fanatik koji luduje za radom, treningom i dokazivanjem

Može li ova ekipa Hajduka napraviti nešto više u Europi?

- Za Europu se treba pojačati sa širim, kvalitetnijim kadrom.

Za Europu bi Bijeli trebali imati i Perišića.

- Trebat će im još dva-tri takva igrača. Perišić je klasa o čijoj se igračkoj kvaliteti ne treba raspravljati, međutim, zasad je njegov dolazak najisplativiji Hajduku u marketingu. Kako će kasnije biti igrački, to ćemo tek vidjeti. Vjerujem u njegov povratak jer Perišić je fanatik koji luduje za radom, treningom i dokazivanjem. Svi nestrpljivo čekamo njegov debi u HNL-u.

42

utakmice odigrao je Nikice Jelavić za momčad Hajduka

10

pogodaka postigao je Nikica Jelavić igrajući za Hajduk

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
01. svibanj 2024 08:51