Josip Brekalo

 GORAN MEHKEK Cropix
VRIJEME MU CURI

Brekalo predvodi listu Hajdukovih dužnika, a što je s čovjekom koji je rješavao derbi? Na ovo nismo navikli

Kup je druga šansa za igrače Bijelih i Modrih koji za vikend nisu ponudili nogomet za pamćenje
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 03. travanj 2024. 16:45

Druga utakmica u pet dana, druga šansa za većinu aktera, koji prošle subote nisu ponudili nogomet za pamćenje. Dužnika je puno s obje strane, premda dinamovce pokriva rezultat, pa je njihova skromna izvedba ostala u “pobjedničkom celofanu”. Hajdukovci nisu imali taj privilegij da ih individualna klasa njihovog suigrača zaštiti od kritika i poraza. Petković je spasitelj i junak Modrih, Hajduk takvog tek treba pronaći u srijedu navečer.

Podugačak popis

Josip Brekalo prvi je na popisu “dužnika”. Od Brekala se više očekivalo cijelo proljeće, otkad je došao na Poljud čekaju se velika izdanja. Nismo ih još dočekali. Dijelom zbog forme, a dijelom i zbog ozljede, s kojom se Brekalo muči posljednjih mjeseca dana. Ali, Brekalo je posuđeni igrač, vrijeme brzo curi. Manje od dva mjeseca provest će još u Hajduku, a pritom je sva manje prilika na velikoj sceni. Prolaze najveće utakmice, nakon polufinala Kupa ostaje Rijeka na Rujevici i eventualno finale Kupa.

Brekalo je doveden kao najveće pojačanje ove zime, igrač koji će stvarati prevagu, ali ne u susretima protiv Rudeša ili Belupa, uz sav respekt spomenutim protivnicima. Angažiran je da bude match winner protiv Dinama i Rijeke, a takvim se nije pokazao. Brekalov angažman vapi za potvrdom u velikim utakmicama, stoga nije dužnik samo od prošle subote.

image

Josip Brekalo

BOZIDAR VUKICEVIC Cropix

Brekalo s jedne, a Sahiti s druge strane. Dva krilna napadača prošle subote nisu bila na očekivanoj razini, a upravo je Brekalo zamijenio svog vršnjaka, 25-godišnjeg Kosovara. Sahiti je prošle jeseni riješio derbi, zabio Dinamu, kojemu je mrežu tresao i u dresu Šibenika. Krajem jesenske polusezone Sahiti je bio Hajdukov “target man” za ljetni mercato. Igrač u kojeg se vjerovalo da će na proljeće potvrditi klasu, poboljšati formu i spreman izaći na tržište. Ovjenčan i naslovom prvaka, jasno. Ali, ništa se od planiranog nije dogodilo. Sahiti je protiv Dinama odigrao na razini proljetnih izdanja, a to znači daleko ispod svojih mogućnosti. U srijedu ima drugu priliku, isto kao i Pukštas.

Treći u nizu dužnika ujedno je i najmlađi, ali već je i Pukštas rješavao derbije. Ovog je puta izašao poslije blijedih 45 minuta. Bez energije, bez ulazaka u šanse iz drugog plana. Pukštas kakvog nismo navikli gledati. Igrač sjajnih atletskih sposobnosti nije se sastao s loptom. Ali, sport stalno nudi nove prilike...

Opravdavanje rejtinga

Tri su igrača među Bijelima ostali najveći dužnici, a njihovi ekvivalenti s druge strane su Kaneko i Hoxha. Obrana je izdržala nalete hajdukovaca, sredina je zaustavila pritisak, a Petković je zabio odlučujući pogodak. Što su napravila dva igrača u koje se polažu velike nade? Ništa.

image

Takuro Kaneko

BOZIDAR VUKICEVIC Cropix

Kaneko je bio najbolji igrač zadnjeg maksimirskog derbija, ali na Poljudu se ugasio. Ostao je totalno neprimijećen. Nećemo pritom kazati da je imao dovoljno lopti, ali nije slučajno prvi otišao na tuširanje. Hoxha je u Solunu bio jedan od najboljih u teškom porazu. Vidjelo se na velikoj sceni da 25-godišnji Albanac ima sjajan dribling i suradnju. Na Poljudu se od njega nije vidjelo gotovo ništa. Hoxha je nesporno veliki potencijal napretka Modrih u polufinalu Kupa.

Prvenstveni derbi ostao je upamćen po zgoditku Petkovića, vratnici Baturine i tri velike prigode hajdukovaca. Mogu li nam Bijeli i Modri u Kupu prirediti spektakl? Teoretski mogu, ali nisu odavno, a pogotovo ove sezone. U četiri dosadašnje HNL utakmice najviše smo pogodaka vidjeli u premijeri HNL-a prošlog ljeta na Maksimiru. Preostale tri utakmice ponudile su ukupno dva pogotka za po jednu pobjedu najvećih rivala. U Kupu veći rizik treba preuzeti Hajduk, stoga se od Bijelih ponovno očekuju napad i pritisak. Bit će zanimljivo, budući da se uz toliko klasnih igrača na travnjaku moramo nadati nogometu koji se s užitkom gleda. Vrijeme je da se opravda visoki rejting s obje strane.

Linker
20. travanj 2024 17:28