RONALD GORSIC Cropix
U POZADINI JE UVIJEK TRENER

Čačić u komotnoj situaciji, Dinamo potvrdio dominaciju i kvalitetu, evo što je odlučilo maksimirski derbi

Dinamov motor ima sasvim drugu kubikažu u odnosu na Hajdukov. Zato Modri lako stvaraju prostore...
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 26. veljača 2023. 19:25

Ukoliko ćemo objektivno tretirati odnose u HNL-u, sukladno onome što pokazuje tablica, jasno je da je Dinamo "strano tijelo" lige. Čak i kad igraju ispod mogućnosti, donedavno, nitko im se ne uspijeva približiti.

Kad igraju na razini svog potencijala, kao što je bilo u ovom slučaju s Hajdukom, onda se eklatantno vidi ta razlika momčadi od 100 milijuna vrijednosti u odnosu na onu od 48, i pogotovo na one još manje vrijednije.

image
BORIS KOVACEV Cropix

Derbi su Modri odigrali maestralno, kako na planu taktičke discipline, kolektivnog pristupa, tako i u trkačkom pogledu. Posljedica takvog ispunjavanja temeljnih obveza svake momčadi onda jesu i tehničke vrijednosti prikazanog. Dinamo je igrao brzo, kombinatorno, okomito, efikasno.

image
RONALD GORSIC Cropix

Iza svakog izdanja pojedine momčadi uvijek stoji trener. Kad se igra ovako dobro, isto tako kada se ne igra dobro. Za ovaj Dinamo, unutar konkurencije HNL-a, očekuje se da momčad najčešće djeluje ovako dobro. No, nisu uvijek motivi istovrsni, a niti su momentumi momčadi isti kada je pod teretom potrošnje na više fronti (Europa, reprezentacija...), u odnosu na aktualnost kada je posvećena samo "utakmici" HNL-a.

image
BORIS KOVACEV Cropix

Ante Čačić je u komotnoj situaciji, ali do toga se treba doći, što znači da je imao ključne doprinose u pripremi (polu)sezone. Derbi je odradio dobro u svakom smislu, što je omogućilo i doziranje nastupa za više igrača, ali je doprinijelo da se svi unutar kadra osjećaju involvirani u pobjedničku priču.

Što je odlučilo derbi?

DINAMOV MOMENTUM

Kako se i najavljivalo, Modri su u derbi ušli u pravoj formi. Fizički su svježi, rastrčani, agresivni, a onda se uz svoju tehničku nadmoć nameću dominantno svakom suparniku. Hajduk im u nedjelju ni po čemu nije mogao parirati.

HAJDUKOV MOMENTUM

Možda trener vidi nešto što drugi ne vide, ali inzistirati na nekoj taktičkoj postavci koja se iz utakmicu u utakmicu pokazuje kao neprikladna kadru djeluje autodestruktivno. Drugo poluvrijeme je dalo naznake (u 4-2-3-1) da to potencira limite Bijelih.

RAZLIKA U KVALITETI

Dinamov motor ima sasvim drugu kubikažu u odnosu na Hajdukov. Zato Modri stvaraju lako prostore, prolaz jedan na jedan, ili uvijek imaju rješenja za onog koji ima loptu. Hajdukov jedini klasni igrač Livaja bio je vidljivo iscrpljen i suvišno potrošen u ovoj utakmici.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
28. svibanj 2024 10:41