Hajduk i Šahtar su remizirali 3:3

 VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX
HUMANITARNA UTAKMICA

Čak 6 golova Hajduka i Šahtara, oduševili Marin Ljubičić i zaboravljeni nekadašnji prvotimac Splićana

Utakmica između Hajduka i Šahtara privukla je oko 4.000 gledatelja na Poljud.
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 01. svibanj 2022. 17:30

HAJDUK - ŠAHTAR 3:3 (1:0)

SPLIT – Stadion Poljud. Gledatelja 4000. Sutkinja: Jelena Pejković (Split). Pomoćnici: H.Radić i Sarić. Četvrti sudac: Jurić.

STRIJELCI: 1-0 Ljubičić (10), 2-0 Lazar (49), 2-1 Topalov (59), 2:2 Stasiuk (75), 3-2 Ljubičić (80), 3-3 Borjačuk (90)

HAJDUK (3-5-2): Posavec (od 78. Fesjuk) – Bradarić (od 88. Petrović), Elez (od 58. Simić), Zulić (od 51. Zubanović) – Lovrencsics (od 87. B.Grgić), Fossati (od 58. Pukštas), Jakir (od 76, Vrcić), Lazar (od 58. Jurak), Letaj (od 88. Hrvojević) - Ljubičić, Biuk. TRENER: Valdas Dambrauskas.

ŠAHTAR (4-2-3-1): Pjatov (od 46. Trubin, od 83. Puzankov) – Konoplia (od 46. Kapinus, od 58. Stasiuk), Marlon (od 46. Bondar), Matvienko (od 46. Rakitski), Kornijenko (od 46. Buleza, od 58. Drambajev) – Bondarenko (od 71. Šostk), Stepanenko (od 71. Mišnov) – Topalov (od 71. Kristkiv), Sudakov, Mudryk (od 8. Sihjejev, od 46. Čeh) – Solomon (od 72. Bucha). TRENER: Roberto de Zerbi

* * * * * * * * * *

Prvu svibanjsku nedjelju Poljud je osvanuo u žuto-plavom dekoru s glazbenim ritmom Ukrajine. Šahtar je gostovao na Poljudu, Darijo Srna se vratio u svoj nekadašnji dom. Doveo je u ulozi sportskog direktora svoj Šahtar u također svoj Split. Nažalost, nije povod bio primarno nogometni, već humanitarni, jer prihod utakmice namijenjen je djeci koja su u ratom pogođenoj Ukrajini ostali bez roditelja. U toj plemenitoj namjeri okupilo se na Poljudu oko 4000 znatiželjnika, mnogo i Ukrajinaca koji su izbjegli iz domovine zahvaćene ratnim vihorom pronašavši u Splitu i okolici svoje privremeno boravište. Za Ukrajince je na poluvremenu zapjevala njihova markantna pjevačica divnog glasa Olja Poljakov. Na centru Poljuda otpjevala je plavokosa Olja uspavanku za ukrajinsku djecu. Koreografijom je ukrajinsku pjevačicu pratilo dvoje ukrajinskih plesača koji su se razigrali na poljudskom travnjaku.

image

Na tribinama je bilo oko 4.000 gledatelja, među njima dosta Ukrajinaca

VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX

Sve je bilo podređeno pomoći djeci, ali nije Dambrauskas humanitarnu utakmicu prepustio samo emocijama Ukrajinaca. Nogomet je bio u drugom planu, ali trener Bijelih ipak je na travnjak od prve minute poslao prvotimce Eleza, Fossatija i Biuka, a uz pretendente na taj status, Ljubičića i Lovrencsicsa. Jasno, izostavio je Litavac iz početne postave sve one koji su započeli protiv Hrvatskog Dragovoljca prošlog petka, ali ipak je na klupu posjeo Pukštasa i Simića. Pored Dambrauskasa sjedio je i najiskusniji među Bijelima, Danijel Subašić, koji je počeo braniti kada se njegovi suigrači iz ovog dvoboja nisu ni rodili. Jer, Dambrauskas je u pričuvu za Šahtar pozvao mnoštvo juniora i kadeta (Fesjuk, Čuić, Krolo. Nazor, Zubanović, Jurak, Grgić, Hrvojević....)

image

Nogometaši obje momčadi su pozirali s pjevačicom Oljom Poljakov

VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX

Da su neka bolja vremena, sigurno bi prijateljska utakmica bila sjajni izlog za igrače Hajduka u dvoboju s višestrukim prvakom Ukrajine, ali i dugogodišnjim akterom Lige prvaka. Još prije nepunih 20 godina u Donjecku smo svjedočili da su klupske police prepune video uradaka igrača s hrvatskog nogometnog prostora. Još od angažmana Pletikose i Srne, kasnije Eduarda, hrvatski su igrači na cijeni u Šahtaru. Da nije rata, da je utakmica bila samo prijateljskog, a ne humanitarnog karaktera za ratom postradale, Josip Posavec već bio na letu za Kijev, a bez sumnje i dvostruki strijelac Marin Ljubičić. Svojim obranama zaslužio je Posavec nekoliko riječi, jer iako je susret imao revijalno obilježje, imponirala je sigurnost vratara koji je nekoć nosio nadimak "Veli Joža". Sjajnom paradom u 26. minuti, zatim i odličnom obranom dvije minute kasnije, još jednom nas je podsjetio kako je nekoć bio vratar visoke klase. Prvi čuvar mreže reprezentacije Hrvatske U-21 na Europskom prvenstvu u Italiji i San Marinu prije četiri godine, vratar koji je bio predodređen da jednog dana uđe u najužu konkurenciju za nasljednika Subašića, ostao je u raskoraku. Pao u drugi plan povratkom Lovre Kalinića, ali nije zaboravio braniti. Na proljeće minutažu dobiva samo na prijateljskim utakmicama, zadnju službenu imao je još u kolovozu prošle godine. No, važno je da se nije predao, da nije odustao, a pljesak kojeg je pri izlasku s travnjaka dobio od navijača na Poljudu sigurno će mu pružiti poticaj za nastavak karijere.

image

Utakmicu na Poljudu je gledao i predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin

VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX Cropix

Iz prvih 45 minuta vrijedilo je izdvojiti obrane Posavca i pogodak Marina Ljubičića. Centarfor Bijelih dobio je povratnu Lovrencsicsa i precizno s 12 metara iskosa pogodio suprotni, desni kut Pjatova, legendarnog vratara Šahtara i reprezentacije Ukrajine. Pjatov je školska generacija Subašića, ali još uvijek standardno brani za Rudare iz Donjecka.

U nastavku su treneri ponudili šansu igračima s klupe, Dambrauskas već spomenutim mladićima iz podmlatka. Pogodak Lazara za 2:0 najljepši je trenutak utakmice. Letaj je nabacio s lijeve strane, a Lazar u letu zahvatio loptu i volejom s 11 metara pogodio po sredini mreže Trubina. Šahtar je smanjio zgoditkom Topalova koji je iz blizine zatresao mrežu Bijelih. Rezultat je u 75. minuti poravnao Stasiuk koji je s dva metar samo pogurnuo loptu u mrežu nakon akcije Denisa Šostka. Za kraj, ponovno na asistenciju Lovrencsicsa majstorija Ljubičića koji se oslobodio dva protivnička stopera i ljevicom s 12 metara iskusno matirao Trubina. Klasično golgeterski, potez koji obećava. Navijači su pritom dodali, "neka ponovi i protiv Rijeke". Da sve bude miroljubivo, u humanitarnom tonu, pobrinuo se Borjačuk pogotkom za 3:3 u sudačkoj nadoknadi. Samo je s dva metra pogurnuo loptu u mrežu za remi Hajduka i Šahtara.

image

Darijo Srna je vezan za obje momčadi

VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX

Utakmicom u Splitu Šahtar je završio svoju humanitarnu turneju "Nogomet za mir" koju je započeo utakmicom s Olympiakosom u Pireju, igrajući potom prošlog mjeseca s poljskom Lechiom, Fenerbahčeom i Antalyasporom.

Hajduk prikupio oko 600.000 kuna

"Ukupno 6.550 ulaznica prodano je za humanitarnu prijateljsku utakmicu Hajduk - Šahtar koja je danas odigrana na Poljudu. Tijekom dana imali smo preko 30 tisuća poziva upućenih na donatorski broj 060 9006, a broj će biti aktivan sve do 15. svibnja. Osim toga u humanitarnu akciju donacijama su se uključili naši sponzori kao i prvotimci te je trenutni prikupljeni iznos otprilike 600 tisuća kuna. Večeras kreće aukcija novih bijelih dresova, svaki dan po dva dresa Hajdukovih prvotimaca, nevezano za to da li su igrali današnju utakmicu. Stoga, očekujemo da će prikupljeni iznos u narednim danima još narasti. Zahvaljujemo svima koji su sudjelovali, tako i Vama, predstavnicima medija, što ste popratili ovu humanitarnu akciju", objavili su iz Hajduka.

Linker
25. travanj 2024 18:51