LOV NA TITULU

Čeka li nas još jedno Hajdukovo proljeće? Leko stopama Tramezzanija, Tudora, Dambrauskasa...

Bijeli su dobili devet od posljednjih deset utakmica na proljetnoj premijeri.
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 20. siječanj 2023. 06:13

Proljeće je uvijek Hajdukovo, krilatica koja je ostala pamtljiva još iz doba njenog autora Ivice Šurjaka.

- Na proljeće Hajduk igra s posebnom energijom - kazao bi Šurjak koji je u ulozi sportskog direktora na proljeće “pomeo” konkurenciju na putu ka tituli 2001. godine.

Hajduk je tada zaostajao sedam bodova, uz utakmicu manje u odnosu na Osijek. Ali, Osječani nisu izdržali, izgubili su zaostali dvoboj s Hrvatskim dragovoljcem, brzo posustali u šampionskoj ambiciji koja se pretvorila u utrku dvojca, Hajduka i Dinama. Nećemo povlačiti paralele s 2001., iako je situacija na tablici primjetno slična. Razlika je u kvaliteti konkurencije danas i prije 22 godine, stoga je priča usmjerena prema Hajdukovom proljetnom startu. Gotovo bez greške, kaže tradicija. Preciznije, statistički gledano, Hajduk je samo jednom u ovom stoljeću izgubio na proljetnoj premijeri, dogodilo se to u veljači 2006. godine kada je momčad pod vodstvom Ivana Gudelja poklekla u zaostalom derbiju s Dinamom (0:1). Ne bi vjerojatno ni tada Bijeli s porazom krenuli u drugi dio sezone da nije derbi s Modrima odgođen za proljeće uslijed potopljenog Poljuda početkom prosinca, dakle dva mjeseca ranije.

Rijetki i remiji

U 23 proljetne premijere ovog stoljeća Hajduk je rijetko bilježio i remije, uglavnom su Bijeli euforično startali. Jedini poraz doživjeli su od Dinama, ali i najveću pobjedu potpisali su u poljudskom derbiju s Modrima (2:0) kada se dva i pol mjeseca čekala utakmica u kojoj je Hajduk izbio na prvo mjesto HNL-a 2009. godine.

U posljednjih deset proljetnih premijera Hajduk je devet puta pobijedio odigravši tek jedan remi i to u gradskom derbiju sa Splitom koji je potpisao Joan Carrillo u veljači 2017. Svi ostali treneri imali su perfektan start u drugi dio sezone. Što je razlog sjajnom proljetnom početku Bijelih?

image

Ivan Leko

GORAN SEBELIC Cropix

Prvi je euforija, odnosno nova energija koja bi se akumulirala u zimskoj stanci. I to nije sve, jer Hajduk je posljednjih sezona često znao mijenjati trenera u prvenstvenoj stanci. Od zadnja tri proljetna starta, dvaput smo nazočili premijeri novog trenera. Pobjedama su mandat na klupi Hajduka otvarali Tramezzani i Tudor dvije godine zaredom. Tudor na gostovanju u Varaždinu, a Talijan upravo kontra Šibenika s kojim Hajduk u nedjelju otvara proljeće.

Raspored saveznik

Leko je treći trener u zadnje četiri sezone koji na proljeće upisuje debi u Hajduku. Kao i Tudor, odnosno Tramezzani, još jedan nositelj nove energije. Na pogon promjena na klupi Hajduk je redovito bilježio pobjede izlaskom iz zimskih priprema. Pritom je i raspored uglavnom bio saveznik Bijelih.

Analizirajući posljednjih deset proljetnih premijera, ali čak i šire, razvidan je zaključak. Šibenik je u zadnje dvije sezone bio protivnik za uigravanje na startu proljeća, a pritom treba dodati da su Šibenčani iz prvoligaškog društva ispali 2012., pa nisu ni mogli biti češće zastupljeni u ovoj analizi. Otkad su se vratili u najviši rang Hajdukov su protivnik za proljeće. Sve tri sezone zaredom! Zato se i Leki pruža velika prilika da nastavi putem koji su prethodnih sezona trasirali Kopić, Oreščanin, Tudor, Tramezzani i Dambrauskas. Pored Šibenika triput se pojavio Slaven Belupo, dvaput Split, po jednom Osijek, Cibalia i Varaždin.

Hajduk je golemi favorit ne samo zbog tradicije sjajnog, gotovo besprijekornog otvaranja proljeća, već i zbog činjenice da je Šibenik u posljednjih deset ogleda na Poljudu slavio tek dvaput. Oba puta s 1:0 i oba puta u listopadu. Prvi put 2009., a drugi 2020. godine. Međutim, u nedjelju se igra u siječnju, a ne u listopadu. Jasno, i bez tog podatka Hajduk ima samo jednu zadaću, opravdati status izrazitog favorita.

Elementi optimizma

Novi trener, proljetna premijera, protivnik kojeg Bijeli pobjeđuju u seriji, sve su to elementi optimizma pred nedjeljni ogled kojeg navijači nestrpljivo očekuju. Jer, pored svega Hajduk je od Poljuda napravio neosvojivu tvrđavu. Od poraza protiv Rijeke krajem veljače prošle godine odigrali su Bijeli 15 prvenstvenih dvoboja upisavši 12 pobjeda i tri remija (dvaput Dinamo, Istra) na svom stadionu. Nema spora, Hajduk u nedjelju kreće s golemim optimizmom. Poljud, proljeće, Leko, ispunjen stadion... Gdje god “zagrebete” sve ide na stranu Bijelih.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
14. svibanj 2024 12:40