Ivan Leko, ilustracija

 FOTO: Cropix, ILUSTRACIJA: SN
KAKO IZAĆI IZ KRIZE?

Četiri bitna hajdukovca nisu na potrebnoj razini: Jedan je ‘nestao‘ i Leko će se namučiti da sazna gdje je

Leko mora pokrenuti proces, podići motivaciju. Galvanizirati momčad, što bi rekao “trener svih trenera”
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 20. rujan 2023. 12:46

Ivan Leko ponovno u rukama ima “vrući krumpir”. Već ga je dvaput na Poljudu prevrtao prošle zime - početkom veljače nakon dva uzastopna poraza od Istre i Rijeke, te debakla u maksimirskom derbiju posljednjeg vikenda u veljači.

Nakon Dinama je imao Osijek u Kupu, utakmicu koja je doslovno bila prekretnica sezone, ali uspio se izvući iz ponora u koji je momčad upala. Problem je tada riješio promjenom sustava igre i vratara, ali danas više ne “igra” isti model vađenja iz krize. Leko treba pronaći novo rješenje, ali prije toga, jasno, mora definirati uzroke problema.

Posljedice su jasne, vidljive na rezultatu. Doslovno se mogu opipati na ljestvici, ali gdje je uzrok, tu je ključno pitanje. Kakvo je ozračje u svlačionici uvijek je prva tema kada momčad uđe u negativnu rezultatsku seriju. Uz to, ovog puta rezultat prati jednako slaba igra, koja cijeloj priči pruža dodatnu dimenziju. Čini je naizgled još lošijom, nudi skromniju perspektivu.

Prije sedam i pol mjeseci Leko je ušao u mini-seriju dva poraza, ali pritom je onaj stvarni osjećaj, taj “real feel” kako meteorolozi vole reći, bio je još lošiji. Jer, Hajduk je u tim ogledima s Istrom i Rijekom izgledao potpuno nemoćno. Sličan dojam ostavili su Bijeli i prošle nedjelje s Goricom. Momčad bez ideje, bez energije, ali i pojedinaca koji bi pokrenuli ekipu. Da je samo rezultat upitan, ne bi bilo ni pola problema, ali izvedba naglašava tamne oblake iznad Poljuda, tim više što je Hajduk i čitavo drugo poluvrijeme protiv Istre izgledao kao momčad koja je negdje po putu do tog susreta potrošila svoj idejni, ali i mentalni kapacitet. Pritom nema Leko u kadru igrača koji bi ekipu podigao, nema igrača koji bi svojim ulaskom osvježio momčad.

image

Ivan Leko

JAKOV PRKIC Cropix

U situaciji kada nema bonus igrača u kadru, kada neće mijenjati sustav, treneru Bijelih preostaje samo jačanje kohezije unutar svlačionice. Pristup u Velikoj Gorici razočarao je navijače, zato se već od subotnje utakmice s Lokomotivom primarno traži Hajduk koji izgara na terenu. Leko je taj koji mora pokrenuti proces, podići motivaciju. Galvanizirati momčad, što bi rekao “trener svih trenera”.

Šestorica koja se traži

Kako to uraditi najbolje bi trebao znati Leko jer u proteklih osam i pol mjeseci upoznao je gdje se “pali” njegova ekipa. Mentalna priprema podrazumijeva jačanje odnosa na relaciji s igračima jer svima je jasno da prvotimci Bijelih igraju za klub, ali igraju i za trenera.

Hajduk nema briljantnu igru, ali da se ne lažemo, nije igra bila na visokoj razini ni kada se bilježio niz od pet pobjeda. Sreća je imala svoju ulogu, kao što je sada sreća okrenula leđa. U Maksimiru je Hajduk pobijedio u nadoknadi, protiv Varaždina je uzeo utakmicu u zadnjim minutama, a onda je dvaput pokleknuo upravo u tom istom sudačkom dodatku. Jasno, ništa se slučajno ne događa, ali očito je da Bijelima ni zvijezde nisu naklonjene u ovom trenutku, ma koliko to trivijalno izgledalo.

Jasni su momčadski zadaci, a kakva je situacija u individualnom segmentu? Leko će se sigurno namučiti da pronađe odgovor na pitanja gdje je nestao Sahiti, zašto Benrahou igra samo kroz prekide, može li Krovinović biti okomitiji u izgradnji napada, te kako će Odjidju dovesti barem na razinu 60 minuta jakog ritma u HNL-u. Sve su to naizgled jednostavna pitanja, ali i kompleksna. Četiri bitna igrača nisu na razini koja se od njih očekuje, a dodamo li njima Trajkovskog i Žapera, imamo šestoricu koja se traži. Lekina je odgovornost zašto je kvartet ispod očekivanja, ali dvije prinove sa statusom potencijalnih pojačanja su igrači koji su se kasno priključili da bi imali presudni utjecaj na momčad. Međutim, nitko neće Leku pitati za detalje, rezultat je taj koji oslikava trenerov rad, ma što god netko drukčije mislio.

Zbog toga se strateg Bijelih mora primarno postaviti u funkciju rezultata. Napraviti sve da u subotu dobije Lokomotivu, ali pritom ne smije zaboraviti sve nabrojane zadaće. Momčad spojiti da mentalno i fizički izgleda kao skladna cjelina, a uz to podizati razinu forme ključnih pojedinaca. Previše otvorenih pitanja u ranoj fazi sezone, još ni prvi krug nije završio, a pred Lekom su problemi koji se uglavnom pojavljuju sredinom polusezone kada momčad uđe u seriju zahtjevnih utakmica. Hajduk nema takav niz, Bijeli su nakon ispadanja iz Europe imali fokus isključivo na prvenstvo, uz naglasak da je rujanska stanka prošla bez izbivanja ključnih igrača. Imali su i sjajnu atmosferu, ali dva poraza uz skromnu izvedbu navukli su tamne oblake.

Lekina je prva zadaća da igračima pokaže ljestvicu. Hajduk je još uvijek prvi i tu treba dočekati derbi s Dinamom. Položaj na ljestvici je početna točka kreiranja novog pobjedničkog mozaika. Istina, dug je put, ali je dobra podloga.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
02. studeni 2023 14:22