Ivan Leko

 VOJKO BASIC Cropix
PROMIJENIO JE SVE

Činilo se da je ovo kvintet nezamjenjivih, a onda ih je Leko posjeo na klupu. Među njima i neočekivano ime

Dva mjeseca novog trenera Hajduka garnirana su brojnim pokušajima, ali i povratkom ‘na staro‘
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 27. ožujak 2023. 22:09

Završio je odmor, počinje radni tjedan i za Hajduk koji kreće s pripremom za Šubićevac. Trener Ivan Leko u Šibeniku zatvara svoj prvi krug na Poljudu, jer s dalmatinskim susjedom službeno je započeo svoj mandat na klupi Hajduka krajem siječnja.

Prije nešto više od dva mjeseca, pred nekih 70-ak dana, krenuo je Leko u realizaciju ambicioznog plana držanja koraka u šampionskoj utrci i ostanku u kup-natjecanju.

Ključna obrana

Što imamo dva mjeseca poslije? Hajduk je na “minus devet” u odnosu na Dinamo, a u proljeće su Bijeli startali sa šest bodova zaostatka i utakmicom više od Modrih. Međutim, puno više od samih brojki jest dojam da je teško živio Lekin Hajduk u tom razdoblju od Šibenika do Šibenika.

Koliko god je optimizma i energije novi trener unio u prvi susret sa Šibenčanima krajem siječnja na kišnom Poljudu, toliko je danas svjestan problema s kojima se suočava. Problema zbog kojih je bio prisiljen odustati od svojih temeljnih ideja. Leko je u proljeće ušao sa sustavom 3-5-2 koji je kasnije modificirao u 3-4-2-1 da bi se od početka ožujka vratio u jesenskih 4-2-3-1 koji i danas drži primarnom opcijom. Mijenjali su se i oslonci igre, pogotovo u zadnjoj liniji. Iz kategorije nositelja ispali su vratar Sentić, stoperi Simić i Borevković, a polako iz prve postave ispada i Fossati koji je sve češće na klupi. Osim stopera koji su preselili na klupu, razvidno je da je među one koji su ostali bez značajne minutaže neočekivano ušao i Nikola Kalinić. Prvi susret sa Šibenikom ovog proljeća dočekao je u statusu oporavljenika, ali početkom travnja Kalinić može i na prste zbrajati minutažu. Toliko rijetko igra, a prednost je dobio Mlakar koji također ulazi u dobitnike proljeća.

image

Nikola Kalinić

TOM DUBRAVEC Cropix

Hajduk se u protekla dva mjeseca bitno izmijenio, u načinu razmišljanja, modelu igre, ali i sastavu koji forsira trener Bijelih. Najveći dobitnici u protekla dva i pol mjeseca svakako su vratar Lučić i 16-godišnji stoper Luka Vušković koji je postao standardni igrač prve postave uz Portugalca Ferra.

Od Šibenika do Šibenika promijenio se sustav, trener se razmišljanjem prilagodio mogućnostima momčadi, a Hajduk je uspio stabilizirati obranu igrajući s četiri čovjeka u izmijenjenoj zadnjoj liniji. Sa Šibenikom će obrana svakako biti ključna jer i s druge strane se očekuje tvrdi defenzivni pristup koji se pokušava osvježiti brzim kontrama. Ne treba pritom zaboraviti da je Šibenik promijenio trenera Bijelih, jer nakon remija na Šubićevcu “pao” je Dambrauskas kojeg je zamijenio Karoglan.

Međutim, Karoglan je odradio tek jedan mini ciklus, nije ni stigao igrati sa Šibenikom koliko je kratko bio na klupi Bijelih. Puno je promjena među Bijelima u odnosu na zadnju međusobnu utakmicu na Poljudu, a kamoli da spominjemo posljednji šibenski ogled.

Stalna konstanta

No, jedna je konstanta ostala s druge strane u odnosu na jesen. Ivan Dolček, “šibenski Broadhead”, igrač koji je ostavio bod na Šubićevcu u dubokoj sudačkoj nadoknadi, bit će i u subotu najveća opasnost za Bijele. Tako to ide kada je igrač željan povratka na Poljud pa se dokazuje protiv matičnog kluba.

Marko Livaja upitan za Šubićevac

Dakako da je Livajin izlazak iz igre protiv Walesa zbog ozljede zabrinuo Hajdukove navijače, koji sada s nespokojem iščekuju službenu informaciju koliko će morati pauzirati. Dok ona ne stigne, eterom cirkuliraju nepotvrđene vijesti o sedmodnevnoj stanci zbog bolnog kuka, a ukoliko doista bude tako onda će najbolji Hajdukov nogometaš morati propustiti utakmicu sa Šibenikom 1. travnja na Šubićevcu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 04:05