CROPIX, PROFIMEDIA, SN ILUSTRACIJA
TOTALNA DRAMA

Čitava kronologija VAR ludila koje je zahvatilo nogometnu Hrvatsku: ‘Da nije ovaj bogtemazo? Vidi rame ovog‘

Količina stresa koji su suci doživjeli tijekom varaždinskog dvoboja, abnormalno je visoke razine
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 27. veljača 2024. 21:56

Nekako je u javnost isplivala, u konačnici nije ni bitno kako (osim HNS-u), snimka komunikacije koju su pri spornim odlukama za vrijeme dvoboja Varaždina i Hajduka vodili suci utakmice (oni na terenu) i VAR soba. Prvo su te snimke bile modificirane, izrezane i objavljene krnje s vjerojatnim ciljem pogodovanja Hajduku. No to nije imalo veze sa splitskim klubom, koji je potom u utorak poslijepodne vrlo korektno objavio cjelovite snimke te komunikacije, a one ipak bacaju malo drugačiju sjenu na cijeli slučaj. Što se na toj snimci koju je objavio HDTV čuje? Čujemo brojne glasove, a u glavnim ulogama su glavni sudac Fran Jović, četvrti sudac Ante Čulina, VAR Ante Čuljak i AVAR Anto Marić.

Situacija prva, 40. minuta, analiza mogućeg prekršaja Jelenića na Livaji uoči gola Varaždina

"Vuče ga, vuče ga, vuče ga, faul, faul, faul, Fran, a jeb... Fran" - urlikao je u mikrofon četvrti sudac Čulina, uživo objašnjavajući glavnom sucu Joviću da je bio prekršaj.

Iz VAR sobe se potom čuje "a odi u ku... Fran", poruka "zoveš ga za ovo" i potom novi glasni urlik "ma odite u ku... svi zajedno". "Šta si vidio kod Livaje, reci mi sad sve", upitan je iz VAR sobe Jović, koji je odgovorio i nekoliko puta ponovio "vidio sam da se povlače jedan drugoga". Čulina je nastavio vikati "Fran, molim te, daj slušaj me Fran, moraš dat Blatnjaku žuti", a iz VAR sobe su mu poručili "daj odi do klupe". I konačna odluka iz VAR sobe "potvrđujem ti gol, to je točno što si rekao, jedan drugoga vuku".

Situacija druga, 61. minuta, analiza nedosuđenog kaznenog udarca za Hajduk zbog ruke Boršića

U VAR sobi snimku pregledavaju VAR Čuljak i AVAR Marić, koji zaključuju "je ruka, ali to nije kažnjiva ruka". Pregledavana je pritom dosta dugo, iz raznih kutova i situacija nakon te ruke, start Lusavca na Mikanoviću koji Jović na upit iz VAR sobe opisuje "start je na loptu, to nitko ni ne traži, nije sporno, pogledajte ruku, ako je čista greška zovi, jeb...". "Gledam ruku, ali ima Pukštas ruke na njegovim leđima, kužiš me, pa dolazi do nekakvog kontakta, ništa, provjera završena, provjera završena, provjera završena", konačna je odluka VAR sobe, što je Jović prokomentirao "a brže onda to treba, razumiješ, nitko ne bi a rekao". Na to je dobio odgovor "a jeb..., kod penala kao i kod onog starta imaš marginalno gaženje".

Situacija treća, 78. minuta, nepriznati gol Livaje zbog zaleđa u kojem je bio Uremović

I prije nego što je do kraja analizirana situacija čuje se kako netko govori "priznaj gol, priznaj gol". Počinje priča o tome je li Marko Livaja, koji je možda u zaleđu, utjecao na igru, no onda su u VAR sobi krenuli u izviđanje je li u zaleđu Uremović. "Jako nam je kompleksno, morat ćete pričekat, moramo crtat", javilo je sucima na terenu društvo iz VAR sobe. Jović pita "je li bio utjecaj?", vjerojatno misleći na Livajinu moguću nedozvoljenu poziciju, no dobiva odgovor da pregledavaju moguće zaleđe Uremovića. "Pao je sustav cijeli", ponovio je Jović nekoliko puta, vjerojatno igračima da ih umiri, dok su u VAR sobi crtali crte. "Jel se digao sustav Mariću?" pitao je Jović, koji je postajao sve nervozniji. Svašta u VAR sobi pričaju, traže od tehničara da povuče crte kod drugog obrambenog igrača Varaždina, no to ne uspijevaju napraviti, jer je taj igrač sakriven kameri. Povučena crta sugerira da je zaleđe bilo i iz VAR sobe javljaju Joviću "Fran, zaleđe je!". Nije tu bio kraj, jer se potom čuje "da nije ovaj bogtemazo, vidi gore rame ovog, jel dobro, sve dobro?" pitao je jasno potreseni Čuljak, misleći na rame Baa pa ga kolege uvjeravaju "ma nije to Čuljo". Glavnu riječ za kraj je preuzeo Marić "jako malo zaleđe, noga Uremovića je desno i tijelo je na ovom prilijepljeno, možeš dat znak, sad vidimo mi, jako malo je zaleđe, samo noga Uremovića". "Dobro onda" zaključio je Jović i nastavio igru, no tu, čini se, i nije baš sve najčišće. U VAR sobi analizirali su poziciju Boršića, a ne Jelenića koji se, opet se čini, nalazi bliže vratima od njegovog suigrača i tu zaleđe postaje upitnije. U svakom slučaju, količina stresa koji su suci doživjeli tijekom varaždinskog dvoboja, abnormalno je visoke razine...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
02. svibanj 2024 11:44