Željko Puhovski/Cropix
REZULTAT, A NE DOJAM

Član šampionske generacije objasnio zašto Hajduk tako dugo čeka naslov: ‘Bit će turbulencija‘

Unatoč svim Hajdukovim problemima, utrka za naslov prvaka mogla bi biti neizvjesna, kaže Ferdo Milin
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 21. srpanj 2023. 16:20

U posljednjoj Hajdukovoj šampionskoj sezoni, onoj 2004./05., bijeli je dres nosio i Zadranin Ferdo Milin. Proveo je na Poljudu samo tu sezonu, odigravši tri utakmice, potom se vratio u svoj Zadar i nakon završetka igračke karijere ušao je u trenerski posao. Bio je strateg Zadra, Šibenika, Posušja, izbornik mlade hrvatske reprezentacije (do 19 godina) i mlade reprezentacije UAE (do 17 godina), radio je i kao pomoćnik Damira Krznara u Dinamu. Sad u svom Zadru čeka novi angažman i prisjeća se tih šampionskih dana...

- Doveo me u Hajduk Igor Štimac nakon prijateljske utakmice Zadar - Hajduk. Ozlijedio se tada Tomislav Rukavina, slomio je nos, Štimac je reagirao i pozvao me da dođem. I najbolju sam utakmicu odigrao te jeseni u Zaprešiću protiv Intera, čuvao sam - Luku Modrića! Pobijedili smo 3:1, a u 70. minuti ozlijedio me baš moj prijatelj Damir Krznar, morao sam napustiti igru i potom sam dugo pauzirao. Na početku sezone trener je bio Ivan Katalinić, pa ga je zamijenio Blaž Slišković, potom je momčad preuzeo Igor Štimac - kaže Milin.

Bio je to zadnji Hajdukov naslov. Što je razlog 18-godišnje suše?

- Ključni je razlog nedostatak kontinuiteta na svim klupskim razinama, počevši od vodstva do svlačionice. Mijenjaju se predsjednici, treneri, pa koliko je samo igrača prošlo kroz klub u tom sušnom vremenu!? Nema povjerenja u trenere, pa nije normalno da se nakon Velike Gospe u pravilu mijenjaju treneri! Sve se stalno mijenja... Nadalje, predsjednici stalno najavljuju klupsku viziju, temeljenu na omladinskoj školi, na igračima iz dalmatinskog podneblja, najavljuju osvajanje naslova i plasman u skupinu europskih natjecanja, no ta obećanja ne padaju na plodno tlo - govori Milin.

Nastavlja sljedećim riječima...

- Svi su se nedavno ponosili juniorskom momčadi koja je igrala u finalu Lige prvaka, a u prvoj su momčadi samo dvojica, Sigur i Pukštas, s tim da Sigur nije ni igrao za juniore u tim ključnim utakmicama, nego ga je Leko prepoznao kao igrača za prvu momčad. A Pukštas je igrao samo u završnim utakmicama.

Pa kako komentirate to “zaklinjanje u našu dicu”, a u rosteru u Superkupu bila su osmorica stranaca, petorica su počela utakmicu?

- Teško je to logično objasniti. I žao mi je najviše ovih navijača koji obožavaju taj Hajduk, tu armiju navijača koja drhti nad klubom i stvara pozitivnu energiju. A Hajduk ne zna iskoristiti tu silnu navijačku ljubav, stalno kaska, nikako da napravi iskorak. Vuku se pogrešni potezi i ne uči se iz tih pogrešaka.

Kakvu Hajdukovu sezonu očekujete?

- Turbulentnu, kao i inače. Opet je došlo dosta novih igrača, a za uigrati momčad potrebno je vrijeme. U ovom je trenutku najvažniji rezultat, dojam mora biti u drugom planu, važno je dobro ući u sezonu na domaćem i europskom terenu. Dakle, ne smije se dopustiti Dinamu da se odmah na startu sezone bodovno odvoji i napokon bi se trebao napraviti iskorak u Europi i ući u skupinu Konferencijske lige. Znam, nije to lako, ali to uvijek moraju biti primarni ciljevi.

Može li Hajduk ove sezone izbjeći “prokletstvo” Velike Gospe?

- Dobro pitanje... Svake se godine to ponavlja, a iskreno se nadam da će ga ove sezone izbjeći. Jasno je da se mora posložiti dosta stvari kako bi i nakon Velike Gospe sve bilo dobro, međutim čak i ako se ponovi povijest, pa Hajduk ispadne iz Europe i Dinamo mu pobjegne, ne bi se smjela dogoditi repriza prošlih sezona. Ne bi se, dakle, smjelo promijeniti trenera, moralo bi mu se, unatoč svemu, dati povjerenje kako bi u normalnim uvjetima stvarao i gradio momčad. Uostalom, kad vam dijete pogriješi, ne otpisujete ga, nego mu dajete dodatnu potporu da ustraje u svom radu kako više ne bi ponovio tu pogrešku. Tako bi morali razmišljati i čelnici Hajduka, pa ne može se svake sezone kretati od nule, ispočetka, onda se samo stvara džumbus! Mora postojati strpljenje i povjerenje. Navijači su milijun puta dokazali da imaju povjerenja u klub, ali klupsko vodstvo mora vjerovati trenerima, a trener igračima.

Kakvo je vaše mišljenje o igračima koji su ovoga ljeta došli na Poljud? Po istom modelu dovedeni su, kao, besplatno, a većina ih oživljava karijeru u Hajduku...

- Bilo bi dobro da netko iz kluba pojasni taj model dovođenja igrača u Split. Spoznaja da se dovode besplatni igrači na prvu me asocira da Hajduk nema novca, pa ne može dovesti prava pojačanja, kvalitetne igrače koji bi napravili razliku. A na osnovi onoga što sam vidio u Superkupu, teško je donositi nekakav meritorni sud o kvaliteti ovoljetnih prinova, iako na toj utakmici nisam vidio neku klasu koja bi mogla donijeti nešto novo i pozitivni iskorak. A kad je tako, kad dolaze igrači koji nisu bolji od onih koje imaš u svlačionici, zanima me zašto se onda ne daje potpora nekom domaćem, mladom igraču? Primjerice Capanu, koji je već igrao prošle sezone, a sad je morao otići na posudbu. Nema logike...

Može li, dakle, Hajduk ozbiljno zaprijetiti Dinamu u borbi za naslov, u kojoj će, po najavama, biti i Rijeka i Osijek?

- Unatoč svim Hajdukovim problemima, vjerujem da bi utrka za naslov prvaka mogla biti neizvjesna. Poglavito stoga jer Dinamo polako ostaje bez okosnice momčadi. Nema više Ademija i Oršića, na izlaznim su vratima Livaković, Ivanušec i Šutalo, možda i Petković... A ne može se preko noći nadoknaditi tako dobre igrače, koji su godinama bili temelj svih uspjeha Plavih, potrebno je vrijeme za stvaranje nove momčadi i afirmaciju novih, krucijalnih igrača, koji će u kriznim situacijama nositi momčad i odlučivati pobjednika. I to bi mogli iskoristiti Hajduk, Rijeka i Osijek.

A kakvu utakmicu u petak očekujete u Zagrebu?

- Bit će to sasvim drukčiji dvoboj od onoga u Superkupu. Hajduku se vraća Livaja, zna se što on znači za igru Splićana.

U kojoj će mjeri rezultat tog startnog okršaja psihološki usmjeriti obje momčadi u nastavak sezone?

- Bit će to psihološki još kako važna utakmica! I ne samo za domaću sezonu, nego i za dolazeća europska iskušenja, koja su pred vratima. No, što god da se dogodi u petak na Maksimiru, Hajduk mora treneru dati potporu da nastavi dalje sa svojim radom - smatra Milin, 45-godišnji trener, koji bi za desetak dana mogao krenuti u novi posao.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
01. svibanj 2024 03:03