VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX Cropix
ZANIMLJIVE PRIČE

Čolina i Krovinović mogli su igrati za Modre, a ovaj je Dinamov trojac mogao jurišati u bijelom dresu

Dosta je zanimljivih igračkih splitsko-zagrebačkih relacija uoči novog derbija
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 11. ožujak 2022. 23:33

Poznata je već ona priča kako je Marko Livaja već bio u Maksimiru i trebao karijeru nastaviti u Dinamovoj omladinskoj školi, ali se na kraju, zbog niza okolnosti, ipak vratio u Split i otišao u Hajduk. Poznato je da je Brunu Petkovića želio Hajduk, ali je Dinamo bio konkretniji i brži i “odvukao” ga u Maksimir, a put do prve momčadi bio je dugačak i obilazan.

Nije tajna niti da su Dinamov kapetan i dva njegova zamjenika iz Dalmacije, Arijan Ademi, Dominik Livaković i Danijel Zagorac, da su sva trojica u nekoj fazi karijeri bili u Hajdukovom fokusu, ali nikad nisu otišli na Poljud, dok su u Dinamu već ostavili značaj trag. Zna se i da je Luka Menalo bio Hajdukova želja, ali Splićani ga tada nisu doveli iz Širokog, nešto kasnije završio je u Dinamu. Ivan Kepčija, kad je bio sportski direktor Hajduka, želio je u Split dovesti Mahira Emrelija, koji je, eto, koju godinu kasnije došao u Dinamo. Nikola Katić, pak, prošlog ljeta bio je jedna od Dinamovih želja kad su Modri tražili stopera, no, ovog puta je odlučniji bio Hajduk...

image
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

I mogli bismo tako unedogled, pronaći još mnoge veze, ili neke “moglojebitidrukčije” glasine, no petorica igrača koji će biti u kadru za veliki derbi na Poljudu, uistinu su osjetili i jedan i drugi klub, nosili dresove s grbom i Hajduka i Dinama.

Započeo na Poljudu

Jedan od njih je Martin Baturina. Sin Mate, nekadašnjeg i Hajdukovog napadača, započeo je kao klinac u Hajduku, odakle je otišao u RNK Split. Pričalo se da će on, kao i stariji brat Roko opet u Hajduk, ali “upleo” se Dinamo, pokvario planove i uzeo njih dvojicu. Ali i trećeg, najmlađeg brata Marina, sve ih doveo u Zagreb još prije više od četiri godine. Martin, koji slovi kao najtalentiraniji među Dinamovim talentima, sad je 19-godišnjak, prošlog vikenda ušao je s klupe i zabio Šibeniku svoj prvijenac za seniore Modrih.

image

Špikić je kao mladi igrač prešao u Hajduk, da bi se ipak vratio u Dinamo

DAMIR KRAJAč/CROPIX

Mogao je za Hajduk u derbiju u subotu zaigrati Dario Špikić. Neobičan put, njega je Hajduk uzeo Dinamu, u fazi kad je u Maksimiru slovio za novu krilnu zvijezdu, nakon Pjace i Brekala, Špikić je otišao u Split. Hajduk je “slavio” malu pobjedu, ipak, uzeti Dinamu talenta bio je uspjeh, međutim Špikić se u Hajduku nije naigrao. Seniorski nogometni put odveo ga je u Goricu, a otamo opet u Dinamo. Gdje u zadnje vrijeme igra sve bolje, ne bi bilo iznenađenje da u subotu na Poljudu i istrči na “krivoj strani”. Ili pravoj? I Deni Jurić jednom je nosio dres Hajduka. Došao je u Split iz Sesveta, igrao za drugu momčad, u prvoj nije ni dobio šansu. Eto ga sad u Dinamu, možda i on zaigra u svom prvom poljudskom derbiju.

Monacova ponuda

S druge strane, dvojica hajdukovaca mogli su biti u modrom. Filip Krovinović prvi. Bio je Dinamov talent, kadet, obećavao je. No, ipak je, zajedno s Markom Pjacom otišao iz Maksimira, sreću našao u Zagrebu, dalje znate. Rio Ave, Benfica, posudbe u Engleskoj, Hajduk. Ako bude spreman, bit će važna Hajdukova poluga. A mogao je biti Dinamova.

David Čolina, također. Iako se očekivalo da će brzo upasti u Dinamovu prvu momčad, barem biti u kadru, ponuda iz Monaca bila je jači magnet i Čolina je otišao u Kneževinu. Nije se tamo nametnuo u prvoj momčadi, Hajduk je vidio šansu i vratio ga u Hrvatsku, umjesto Maksimira osvanuo je na Poljudu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 06:02