Miroslav Ćiro Blažević i Almira Osmanović u Splitu 2005.

 CROPIX
ZAŠTO JE MORAO OTIĆI

Čovjek koji je doveo Ćiru u Hajduk i donio zadnji naslov: ‘Da je došao u drugo vrijeme, bio bi heroj Splita‘

Predsjednik koji je doveo Blaževića na trenersku klupu Hajduka sjeća se tih burnih, posebnih vremena
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 08. veljača 2023. 22:47

Branko Grgić obnašao je dužnost predsjednika Hajduka u ljeto 2005. kada je Ćiro Blažević imenovan trenerom Bijelih nakon osvojenog naslova prvaka u sezoni 2004./05., posljednje titule najbolje momčadi u HNL-u za splitski klub.

- Bili smo prvaci i nismo najbolje financijski stajali tog ljeta. Dinamo je napravio jaku momčad s Eduardom, Modrićem i Ćorlukom, a mi nismo imali novca za pojačanja i onda smo odlučili dovesti trenera svih trenera. Da osvježi klub, da stvori temelje za budućnost, a uz to i Ćirina velika želja je bila postati trener Hajduka. Mislili samo da trener može i s lošijom ekipom napraviti rezultat. Nažalost, nismo uspjeli.

Suradnja je trajala nešto manje od čeZadnji predtiri mjeseca, do sredine rujna 2005. godine.

- Iz početka je bilo dobro, sve do Debrecena. Od Rijeke na kraju nesretno izgubili, a imali smo dobru utakmicu u Maksimiru kada je Kranjčar pogodio prečku u remiju 0:0. Međutim, nakon splitskog poraza od Rijeke zaključili smo da nemamo dugoročno rješenje. Tko zna, da je došao u drugo vrijeme bio bi heroj Splita, ali to su sport i sredina koja ne trpi prosječnost. Htio je Ćiro od mladih igrača napraviti dobru ekipu, sve je bilo iz dobrih namjera. Pokušali smo podići momčad, međutim rezultati su na kraju mjerilo svega.

Jeste li imali i drugih kandidata za trenera tog ljeta?

- Imali smo i drugih kandidata, malo smo sondirali i odjek javnosti. Čak i preko novinara. Na početku smo pogodili s Ćirom jer se pokazao i trenerom i psihologom u jednoj osobi. Neke stvari naučiš od njega, iz njegovog životnog iskustva. Velika je šteta za Hrvatsku što je izgubila velikog čovjeka i velikog gospodina.

Kako su se odvijali pregovori?

- Niti je Ćiro uvjetovao, niti filozofirao oko dolaska. Imali smo najkraće pregovore oko trenera u mom mandatu. Bio je sretan što smo ga pozvali u Hajduk i htio je sve dobro.

Jeste li se viđali s Ćirom i kasnije s obzirom na to da je bio prilično ljut nakon smjene?

- Svatko je ljut kada ga netko smijeni, ali sve smo izgladili. Shvatio je i Ćiro u tih nekoliko mjeseci što je Split, što je Hajduk. Popili smo i piće u Charlieja, popričali. Bio je to nesretan splet okolnosti, lako je sada biti general poslije bitke. Kada je rekao da hoće Liverpool, kazao mi je Ante Žaja: “Predsjedniče, bolje bi bilo da smo dobili Liverpool jer je ovaj Debrecen puno jak, bit će problem ako od Mađara ispadnemo”. Tako se i dogodilo.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 08:03